Lounais-Häme

Eläinsuojelutarkastuksia tehdään entistä enemmän – Laiminlyönnin syynä usein ihmisen pahoinvointi

Kaksi kolmasosaa tarkastuksista liittyi lemmikkeihin.
Arkistokuva. Kuva: Anja Filppula
Arkistokuva. Kuva: Anja Filppula

Aluehallintovirastojen viime vuonna tekemästä peruspalvelujen arvioinnista selviää, että eläinsuojelutarkastuksia tehdään yhä enemmän. Epäilyyn perustuvien tarkastuksien määrä on lähes kaksinkertaistunut kymmenen vuoden aikana.

Kaksi kolmasosaa tarkastuksista liittyi lemmikkeihin. Lemmikkeihin liittyviä tarkastuksia on tehty tuotantoeläimien tarkastuksia enemmän vuodesta 2013 asti.

Eläinten laiminlyöntiin liittyy usein ihmisten pahoinvointia ja päihdeongelmia. Ongelmat voivat aiheuttaa myös uhkatilanteita eläinsuojelutyöhön. Myös eläintautien leviäminen on ajankohtainen riski.

Viranomaisten tehtävät ovat lisääntyneet etenkin kaupungeissa. Eläinsuojeluvalvontaa tekevät pääasiassa tehtäviin nimitetyt kunnaneläinlääkärit. Vuonna 2018 virkoja oli 70.

– Valvontaeläinlääkärit toivovat, että heillä olisi mahdollisuus parityöskentelyyn erityisesti tarkastuskäynneillä, totesi läänineläinlääkäri Tiina Juselius tiedotteessa.

Vaatimukset lemmikkieläinten hoidolle kasvavat. Kunnallisia eläinlääkäreitä oli vuoden 2019 lopussa 222. Yksityisiä lemmikkieläimiä hoitavia eläinlääkäreitä oli 500 ja tuotantoeläimiä hoitavia 100. Kuntien kuuluu järjestää eläinlääkäripäivystystä kaikkina vuorokaudenaikoina.

Palveluarvioinnissa oli nostettu esille, että harvaan asutuilla alueilla eläinlääkärin apua voi joutua odottamaan pitkään. Ostopalveluna hankittu pieneläinpäivystys on voitu keskittää suurelle alueelle. Pienillä päivystysalueilla ei ole tarpeeksi töitä tarjolla, jotta sinne hakeuduttaisiin päivystäjiksi.

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic