Lounais-Häme

Eläinsuojeluyhdistys: "Nyt on kissakriisi!" Jokioisillakin löytöeläinkoti on lähes täynnä, sijaiskoteja etsitään

Tämä kissa asusti Käpälämäessä Jokioisilla vuonna 2016.

Eläinsuojeluyhdistykset ja löytöeläintalot ovat täynnä ympäri maata, tiedottaa SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto.

Myös Jokioisilla sijaitseva Löytöeläinkoti Käpälämäki on tällä hetkellä lähes täynnä. Vain kaksi paikkaa on yhä vapaana, mutta löytökodin ylläpitäjän Pirkko Kuisman mukaan paikat täyttyvät suurella todennäköisyydellä jo viikonlopun aikana.

– Ja tästähän tämä vasta alkaa. Kun tulee pakkaset, niin kissoja on aiempaa enemmän. En ymmärrä, miksi kissoja ei jakseta ruokkia enää talvella, Kuisma harmittelee.

Tilanpuutteen takia eläinsuojeluyhdistykset tarvitsevat kissoille loppuelämän kotien lisäksi myös väliaikaisia pitopaikkoja, sijaiskoteja. Sijaiskodissa kissa saa turvallisessa kotiympäristössä toipua koettelemuksistaan ja odotella rauhassa loppuelämän kotia. SEYn arvion mukaan Suomessa hylätään vähintään 20 000 kissaa vuodessa.

Myös Forssan seudulla asuvat voivat tarjota kissoille sijaiskodin. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että harva sijaiskodin kissoista on mikään sylikissa. Moni on ollut pitkään pois ihmisen läheltä, joten kissat ovat arkoja. Kissojen sijaisperheeksi voi ryhtyä ottamalla yhteyttä Jokioisten Eläinsuojeluyhdistykseen.

Sijaiskotien tarve kriittinen populaatiokissoilla

Sijaiskotien tarve on suuri paitsi hylättyjen kissojen osalta, myös erityisesti populaatiokissoilla. Kissapopulaatiot ovat peräisin leikkaamattomista, ulkona liikkuvista kissoista. Populaatiokissakannat ovat SEYn mukaan selvässä kasvussa.

– Populaatiokissoja tulee meille koko ajan enemmän. Erityisen tärkeä merkitys sijaiskodilla on juuri näille puolivilleistä kissapopulaatioista pelastetuille eläimille. Ne tarvitsevat rauhallisen ympäristön, jossa niitä voi pikkuhiljaa sopeuttaa elämään ihmisten kanssa. Voisikin sanoa, että sijaiskodit ovat populaatiokissojen ainoa mahdollisuus uuteen elämään, kertoo SEYn toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Lahjoituksia tarvitaan yhä

#MIAUtoo-kampanja on näkyvästi nostanut esiin kriittistä kissatilannetta ympäri Suomen. SEY jakaa kampanjalla kerättyjä varoja jäsenyhdistyksilleen, joista ne ohjautuvat kissojen hoitoon ja leikkautuksiin, uusien kotien etsintätyöhön sekä valistus- ja tiedotustyöhön. Kodittomien kissojen hyväksi ehtii vielä tekemään lahjoituksen osoitteessa kissakriisi.org.

– Pienikin lahjoitus auttaa, sillä jo 50 eurolla pystymme leikkauttamaan yhden kodittoman kissan ja edesauttamaan sille uuden kodin löytymistä. Lahjoittamalla voi konkreettisesti auttaa eläimen hätää, Pulli kertoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic