Lounais-Häme Jokioinen

Eläkeläisellä ei ole enää kiireitä: Hallitus ohjeisti yli 70-vuotiaan Kari Raiskion kotikaranteeniin

Vähän yli seitsemänkymppinen Kari Raiskio ottaa koronavaroitukset tosissaan. Ruokakaupassa hän kuitenkin kävi ja tunnustaa pelänneensä poliisia.
Kitara lohduttaa Kari Raiskiota kotikaranteenissa. Kuva: Tapio Tuomela
Kitara lohduttaa Kari Raiskiota kotikaranteenissa. Kuva: Tapio Tuomela

Kun jokioislainen laulaja Kari Raiskio kuuli hallituksen painokkaasti ohjeistaneen yli 70-vuotiaita karanteenin kaltaisiin olosuhteisiin, hän otti kalenterinsa esiin ja veti ruksin jokaisen sopimansa tilaisuuden ja tapahtuman päälle.

– Päällimmäinen tunne oli harmitus, kun olen tottunut siihen, että jokaiselle päivälle on jotakin ohjelmaa. Nyt kaikki loppui kuin veitsellä leikaten, Raiskio kertoo.

Mitään isompaa protestimielialaa Raiskio ei silti kehitellyt.

– Onhan se ihan hyvä päätös, ja varmaankin osaltaan estää koronaviruksen leviämistä ja vakavia sairastumisia. Uskon, että päättäjät ja terveydenhuollon asiantuntijat tietävät, mitä pitää tehdä.

Yhtäkkiä on aikaa

Kari Raiskion sosiaalinen elämä on tähän saakka ollut vilkasta.

– Meillä on äijäporukka, joka käy säännöllisesti istumassa Jokioisten Leivän kahviossa Forssassa. Siinä ringissä käsitellään päivänpolttavia asioita, mutta politiikkaa puhutaan vain vähän. Porukkaan kuuluu monen alan miehiä, myös kolumnisteja, joiden tekstejä kritisoidaan hyväntahtoisesti. Se on todella kiva henkireikä, jota jo muutaman päivän jälkeen kaipailen, Raiskio toteaa.

Jäissä ovat myös sellaiset säännölliset harrastukset kuin avantouinti ja ikäihmisten kuntosalilla käynti.

– Teatteri Tuntemattoman harjoituksissa olen käynyt. Ne toimivat ainakin vielä siten, että kerralla harjoituksissa on vain pari-kolme ihmistä, jotka pysyvät avarassa tilassa kaukana toisistaan. Lauluja taas voi treenata kotona, kun puhelimeen tulee stemmat.

Musiikkikeikkansa Raiskio on joutunut peruuttamaan.

– Aika vähän niitä kuitenkin enää on ollut, ja enimmäkseen olen käynyt esiintymässä vanhusten palvelutaloissa, joihin ei vähään aikaan ole ollut mitään asiaa.

Lue lisää: Jokioisten joviaaleimmalla viihdeorkesterilla on laaja ohjelmisto.

Kari Raiskio kuluttaa aikaa kotona karanteenin omaisissa olosuhteissa. Kulttuuririennot vaihtuivat risuhommiin.

Kitaransoiton pariin

Koska kotona pitää olla, Kari Raiskio on löytänyt tekemistä sielläkin.

– Kun olen jo pitempään kulkenut musiikkikeikoilla taustanauhojen kanssa, päätin vielä kerran opiskella uudelleen kitaransoittoa. Ei se niin pahasti satuta, ettei keikkoja nyt ole, mutta sääli tulee niitä lukuisia soittajia ja laulajia, joiden toimeentulo on keikkojen varassa. Itse pärjään kyllä, kun olen jo eläkeläinen, Raiskio toteaa.

Keväällä jonkinlaisen kotiarestin kestäminen on helpompaa.

– Isolla tontilla riittää tekemistä ja olenkin jo aloitellut pihatöitä. Myös siivekkäät ystävät tuovat lohtua elämään, ja pihapiirissä onkin nyt toistakymmentä mustarastasta. Niiden kaunista laulua on ilo kuunnella. Ja kun illat vielä vähän lämpiävät, aloitamme pihasaunakauden.

Nappaako poliisi?

Kari Raiskio tunnustaa uhmanneensa hallituksen ohjeistusta.

– Olen käynyt parina aamuna ruokakaupassa, mutta yrittänyt hoitaa asian mahdollisimman pikaisesti, jotten paljastu. Prismassa tapasin yhden kaverin, jolle totesin, että helppo sinun on täällä alle seitsemänkymppisenä liikkua, kun ei tarvitse pelätä poliiseja, Raiskio kertoo.

Raiskio toteaa olevansa syvien metsien mies.

– Tykkään kävellä metsäpoluilla ja teen sitä kaikesta huolimatta edelleen. Olen arvioinut, että on epätodennäköistä tulla pidätetyksi metsässä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic