Lounais-Häme

Eläkeläiset ovat entistä huolestuneempia taloutensa tilasta – Vastikään työelämästä jääneiden keskimääräinen eläke on 2 000 euroa

Tuoreiden eläkeläisten rahatilanne on yleisesti ottaen kuitenkin hyvä. Rahat riittävät, jos yllättävää ei satu.
Uusien eläkeläisistä lähes joka kolmas arvelee, että putkiremontti horjuttaisi omaa taloutta. Kuva: Jouni Porsanger

Eläkeläisten kokemus oman talouden kestävyydestä on heikentynyt vuodesta 2014. Myös taloudellinen tilanne huolettaa hieman aiempaa enemmän.

Tämä käy ilmi työeläkeyhtiö Ilmarisen tuoreesta kyselystä. Verkkokyselyyn vastasi 647 sellaista henkilöä, jotka saivat Ilmarisesta vanhuuseläkepäätöksen syksyllä 2018. Edellinen kysely tehtiin neljä vuotta sitten.

Yleisesti ottaen vastaajat pitävät taloudellista tilannettaan verrattain hyvänä.

Suurin osa on myös varautunut eläkepäiviinsä. Se tarkoittaa lähinnä säästämistä tai sijoittamista omaan asuntoon tai esimerkiksi osakkeisiin. Toisaalta 17 prosenttia vastaajista kertoi, ettei ole varautunut eläkepäiviinsä mitenkään.

– Mitä pienempi kuukausieläke, sitä vähäisempi varautuminen, Ilmarisen yhteiskuntajohtaja Jaakko Kiander tiivistää.

Kysely osoittaa, että eläkeläisten määrä on kasvanut talousskaalan molemmissa päissä. Sekä hyväosaisia että huono-osaisia eläkeläisiä on entistä enemmän.

– Useimpien mielestä eläke riittää normaaleihin elinkustannuksiin. Odottamattomat riskit aiheuttavat kuitenkin huolta. Sairastuminen tai putkiremontti voivat olla tilanteita, joihin rahat eivät välttämättä riitä, Kiander toteaa.

Vastaajista 44 prosenttia kertoi, ettei talous kestäisi vakavaa sairautta. Puolison menehtyminen horjuttaisi taloutta 37 prosentilla vastaajista ja putkiremontti 30 prosentilla.

Joka neljäs uusi eläkeläistalous ei kestäisi ruuan tai lääkkeiden hinnan kallistumista tai auton hajoamista.

Vastaajien keskimääräinen kuukausieläke on noin 2 000 euroa. Naiset ja yksin asuvat saavat vähemmän, noin 1 700 euroa kuukaudessa.

Sopivana eläkesummana vastaajat pitivät 2 300 euroa.

Uusimmat

Fingerpori

comic