Lounais-Häme

Eläkeläismiehet istuvat lähes 10 tuntia päivässä – Naiset touhuilevat eläkkeellä hieman enemmän

Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Turun yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan pian eläköityvät ja jo eläkkeelle jääneet miehet ovat paikoillaan lähes 10 tuntia hereilläoloajastaan. Naiset touhuilevat eläkkeelle jäännin kynnyksellä päivässä kaksi tuntia pidempään kuin miehet, mutta eläkkeellä ero tippuu tuntiin. Istumiseen käytetty aika kasvaa eläkkeelle jäännin myötä etenkin sellaisilla naisilla, jotka eläköityvät palvelualalta tai ruumiillisesta työstä.

Eniten sohva alkaa houkuttaa iltaisin. Tohtorikoulutettava Kristin Suorsa suositteleekin, että eläkkeelle jääneet kiinnittäisivät erityistä huomiota istumisen määrään ilta-aikana. Liikkumatonta aikaa voisi korvata esimerkiksi kevyellä liikunnalla.

Istuminen altistaa sairauksille

Pitkäkestoinen istuminen ja muu paikallaanolo altistavat sydän- ja verisuonisairauksille sekä tyypin 2 diabetekselle. Edes hikiliikunta ei näytä kumoavan runsaan liikkumattomuuden haittavaikutuksia.

Turun yliopiston tutkimustulokset perustuvat otokseen, jossa 478 kuntatyöntekijää käytti ranteessa pidettävää liikemittaria vähintään neljä vuorokautta ennen eläkkeelle jäämistä ja sen jälkeen. Liikemittari perustuu kiihtyvyyden mittaamiseen ja se mahdollistaa päivän kokonaispaikallaanoloajan tarkan mittaamisen jopa tunti tunnilta.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti