Lounais-Häme Jokioinen

Eläkeliiton Jokioisten yhdistys täytti 40 vuotta – toiminta jatkuu vireänä

Piirua vaille 300 jäsenen yhdistys pitää kuukausikokoontumisia ja järjestää retkiä sekä tapahtumia jäsenilleen.
Eläkeliiton Jokioisten yhdistyksen 40-vuotisjuhlassa vieraillut liiton järjestöjohtaja Kirsti Mustakallio kannusti yli satapäistä juhlaväkeä pitämään itsensä kiireisinä ja liikkeessä. Vieressä paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Eliisa Marttila (oik.).

Siitä on muutaman päivän yli 40 vuotta, kun Jokioisille perustettiin Eläkeliiton yhdistys. Tarkka päivämäärä oli 20. marraskuuta. Tuolloin johtokuntaan valittiin puheenjohtajaksi Edward Luukkala.

Jäsenmäärä nousi yli sadan jo 1970-luvun lopussa ja vuonna 1988 ylittyi 200 jäsenen raja. Parhaimmillaan jäseniä oli hieman yli 300, mutta luonnollisista syistä johtuen nyt ollaan lukemissa 298, kertoo yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Eliisa Marttila.

– Ei meillä ole mitään kampanjoita ollut jäsenien houkuttelemiseksi. Puskaradion kautta on levinnyt tietoa, joissa retkiämme ja tapahtumiamme kehutaan, Marttila sanoo.

– Kerran kuukaudessa järjestämme kokoontumisen kunnanvirastolla. Siellä on yleensä 45 minuutin luento eri aiheista ja päälle 15 minuutin tietoisku. Tupa on yleensä täynnä, joskus pitää hakea lisätuoleja kahvilan puolelta. Kiitos Jokioisten kunnalle, joka antaa tilan maksutta käyttöömme, hän jatkaa.

Hyvin suosittu tapahtuma on ollut kesäkuussa järjestettävä sokkoretki, jonka kohteesta tietävät etukäteen vain pari järjestäjää.

Yhdistyksen 35-vuotisjuhlan historiikissa mainitaan, että Kesäjuhlan ajaksi oli ennen vakiintunut juhannuksen jälkeinen viikko. Paras menestys oli vuonna 1990 Leimukalliolla vietetty kesäjuhla, missä vieraita oli lähes 500.

Nykyisen puheenjohtajan mukaan tapahtumaa ei enää tässä muodossa järjestetä. Yhdistys on pyhittänyt heinäkuun lomakuukaudeksi, jolloin jäsenet saavat keskittyä omiin menoihinsa.

Jokioisilla on kolme eläkejärjestöä, joista Eläkeliiton Jokioisten yhdistys jäsenmäärältään suurin. Marttila totesi juhlan tervetulopuheessaan, että eläkejärjestöjä tarvitaan.

– Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että eläkeläisten aktiivinen toiminta edistää heidän terveyttään ja hyvinvointiaan, ja näin säästää myös yhteiskunnan terveysmenoja.

– Haluamme toimia jäsenistön ehdoilla jäseniä varten ja otamme kehittämisehdotuksia vastaan tuleville vuosille, jotta olisimme vielä paremmin lähes 300 jäsenemme näköinen yhdistys, Marttila kiteytti tulevaisuuden suunnitelmat.

Juhlapuhujana tapahtumassa vieraili Eläkeliiton järjestöjohtaja Kirsti Mustakallio. Hän totesi, että yhdessä oleminen ja yhdessä tekeminen sekä yhdessä kokeminen ovat Eläkeliiton yhdistysten vahvuusalueita. Yhdessä olemisen merkitystä ei voi Mustakallion mukaan korostaa.

– Katsoin Jokioisten yhdistyksen toimintatilastolomaketta viime vuodelta ja ilokseni totesin, että olette järjestäneet jäsenistölle useita retkiä, lisäksi joulujuhlan, kirkkopyhän ja äitienpäiväjuhlan. Olette laulaneet yhdessä yhteislaulutilaisuuksissa. Teillä on säännöllistä liikuntaa, on bocciaa, lentopalloa ja mölkkyä ja kaiken lisäksi olette vielä kokoontuneetkin säännöllisesti kuukausitapaamiseen, Mustakallio kehui.

Monipuoliset toiminnot ovat Mustakallion mukaan vankka osoitus sitoutuneesta, vapaaehtoisvoimin toteutettavasta yhdistystoiminnasta, jolla on – näin voidaan sanoa – suuri ikääntyneiden kuntalaisten hyvinvointia edistävä merkitys. Olkaa tästä työstä ylpeitä, hän kannusti jokioislaisia.

Eläkeliitto ry:n myöntämän kultaisen ansiomerkin juhlassa saivat Matti Könkö, Paavo Lehtinen ja Mirja Mathlin. Etelä-Hämeen piirin myöntämän hopeisenansiomerkin saivat Sirkka-Liisa Tuominen, Seppo Valtti ja Anja Virta. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

26.2.2020

Uusimmat