Lounais-Häme Helsinki

Eläkkeet ja eläkeikä nousivat vuodenvaihteessa – Useat etuudet nousevat tämän vuoden alusta alkaen

Opintoraha sidotaan kansaneläkeindeksiin, jolloin opiskelijan tukeen on luvassa prosentin korotus elokuussa. Alin vanhuuseläkeikä nousee kolmella kuukaudella.
Asiakkaan ei itse tarvitse tehdä hakemusta nousevan eläkkeen vuoksi, vaan Kela tarkistaa asiakkaan tilanteen. Kuva: Silja Viitala
Kuva: Silja Viitala

Useat etuudet nousevat tämän vuoden alusta alkaen.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan korotuksen eläkkeisiinsä saa yli 600  000 eläkeläistä. Kansaneläkkeen täysi määrä nousee 34 eurolla kuukaudessa. Se on yksineläjälle täysimääräisenä noin 663 euroa ja avo- tai avioliitossa asuvalle 592 euroa.

Takuueläkkeen täysi määrä nousee 50 eurolla kuukaudessa noin 835 euroon.

Alin vanhuuseläkeikä nousee kolmella kuukaudella. Muutoksen myötä vuonna 1957 syntyneet voivat jatkossa siirtyä eläkkeelle aikaisintaan 63 vuoden ja yhdeksän kuukauden iässä. Jos alin eläkeikä tulee täyteen marraskuussa, vanhuuseläke voi alkaa aikaisintaan joulukuussa.

Eläkeiän nouseminen johtuu vuoden 2017 eläkeuudistuksesta, jossa vanhuuseläkkeen alaraja nousee portaittain 65 ikävuoteen vuoteen 2025 mennessä. Vanhuuseläkkeen aiempi alaikäraja oli 63 vuotta ja yläikäraja 68 vuotta.

Myös vanhuuseläkkeen yläikäraja nousee uudistuksen myötä. Uusi yläikäraja tulee olemaan 70 vuotta.

Eläkeiän ohella muuttuu vanhuuseläkkeen suuruus. Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistama elinaikakerroin vuodelle 2020 pienentää vuonna 1958 syntyneiden tänä vuonna tai myöhemmin alkavia vanhuuseläkkeitä 4,6 prosenttia. Jo myönnettyihin eläkkeisiin se ei vaikuta.

Myös perusturvaetuuksiin tehdään kuhunkin erilliset tasokorotukset. Näitä etuuksia ovat kuntoutusraha, sairaus- ja vanhempainpäiväraha, työttömyysturvan peruspäiväraha ja työmarkkinatuki. Lisäksi tukiin tehdään yhden prosentin indeksikorotus.

Myös elatustuen ja lapsilisien tasoa korotetaan. Lisäksi lasta huoltavan opiskelijan opintoraha nousee jo vuoden alussa 25 eurolla noin 350 euroon kuukaudessa. Muihin opintorahoihin on luvassa noin prosentin korotus elokuussa, kun opintorahan määrä sidotaan kansaneläkeindeksiin. STT

Uusimmat

Fingerpori

comic