Lounais-Häme Jokioinen

Elämänmakuisia tuokiokuvia Budapestista – Outi Rämön residenssikuukausi esittäytyy Tietotalolla

Outi Rämön residenssikuukausi Unkarin pääkaupungissa esittäytyy Tietotalolla tussipiirroksin ja akvarellein.
Outi Rämö ikuisti piirtämällä tunnelmallisia hetkiä tunnelmallisissa miljöissä Budapestin kuppiloissa Kuva: Lassi Puhtimäki
Outi Rämö ikuisti piirtämällä tunnelmallisia hetkiä tunnelmallisissa miljöissä Budapestin kuppiloissa Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssassa asuva Kuvataiteilija Outi Rämö aloitti vuoden 2020 viettämällä tammikuun Budapestissa.

– Halusin nähdä suurkaupungin ja aistia sen tunnelmia kävelemällä kaduilla, etsien erilaisia paikkoja ja piirrellen kaikessa rauhassa, hän toteaa.

Tuloksia on nähtävissä tuoreeltaan Jokioisten Tietotalon näyttelytila Pehkosessa. Kävelyretkiä Budapestissa nimekseen saanut näyttely vahvistaa taiteilijan toteamuksen kiireettömyyttä alleviivaten.

Hänen 28 esille ripustamaansa tussipiirrosta ja seitsemän akvarellia puhuvat elämänmakuista kieltään ennen muuta ihmisistä. Heitähän oikeassa suurkaupungissa riittää vuoden- ja vuorokauden aikaan katsomatta.

Näyttely välittää niin ikään sanomaa, että Budapestissa riittää myös ihmisten elämänmiljööksi historiallisuudessaan ja samalla kuvauksellisuudessaan koskettavaa kerroksellisuutta.

Oman leimaa-antavan interiöörinsä Outi Rämö on löytänyt näyttelytöihinsä kuppiloiden ilmapiiristä, joka tervehtii vierastaan tyypillisesti hämyisenä paksujen kiviseinien ja holvikaarten lomasta.

Ihmiset antoivat piirtää itseään

Taitelija toteaa metodinsa lähteneen siitä, että kun kohdalle osui mielenkiintoiselta vaikuttanut paikka, ei muuta kuin ovi auki ja tunnelmaa aistien sisäpuolelle vapaata istuinpaikkaa valitsemaan.

– Sitten ryhdyin vain piirtämään näkemiäni ihmisiä ympäristössään. Jatkoin piirtämistäni niin pitkään kuin he pysyttelivät kohteinani. Joskus työ jäi heidän poistuttuaan kesken, mutta en antanut sen häiritä itseänsä, Outi Rämö valaisee menetelmäänsä.

Budapestin ihmiset jättivät hänelle itsestään tuokiokuvausten kohteina kiitollisia muistoja.

– Eivät he välittäneet mitään piirtämisestäni, vaan jatkoivat puuhiaan kuin eivät olisi huomanneet, mitä olin tekemässä, vaikka totta kai he sen huomasivat. Sekin, että jotkut tulivat ystävällisesti juttelemaan ja tekemään tuttavuutta kanssani tuntui mukavalta.

Piirrokset ovat esillä Tietotalon näyttelyssä esillä sellaisina, kuin ne piirtämistilanteessa jäivät.

Kuppilakulttuuria Budapestissa Outi Rämön tussipiirroksessa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuppilakulttuuria Budapestissa Outi Rämön tussipiirroksessa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Sää esti ulkona maalauksen

Outi Rämön alkuperäisiinsä tarkoituksiinsa Budapestissa kuului myös akvarellien maalaaminen ulkona elävissä tilanteissa. Siihen kaupunki osoittautui kuitenkin tammikuussa säidensä puolesta liian kylmänä sopimattomaksi.

Niinpä Tietotalolla nähtävät akvarellit ovat syntyneet puhelimella otettujen valokuvien pohjalta, mutta Budapestissa maalaten. Maalaamismahdollisuuden sisätiloissa tarjosi oleskelu Valóság-osuuskunnan residenssitaiteilijana.

Suomalaiset voivat tutustua tämän kansainväliseen kulttuurivaihtoon keskittyneeseen yhteisöön ja sen palveluihin kätevästi Helsingissä sijaitsevan Osuuskunta Valóság Todellisuus toimipisteen kautta.

Yhteisön päätoimialat koostuvat residenssipalveluista, koulutustoiminnasta ja dokumenttituotannosta. FL

Outi Rämön Kävelyretkiä Budapestissa -näyttely on esillä Jokioisten Tietotalon Pehkonen-näyttelytilassa helmikuun ajan.

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic