Lounais-Häme Forssa

Elämäntapamuutoksen tehnyt Noora Olkinuora, 25: "Koen nyt olevani paras versio itsestäni"

Noora Olkinuora pudotti painoa 20 kiloa laihduttamatta.
Noora Olkinuoralle kuntosaliharjoittelu on omin laji. Hän käy nykyään salilla jopa viisi kertaa viikossa. – Salilla kaikki stressi unohtuu. Ei tarvitse kuin tehdä parhaansa treenin suhteen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Noora Olkinuoralle kuntosaliharjoittelu on omin laji. Hän käy nykyään salilla jopa viisi kertaa viikossa. – Salilla kaikki stressi unohtuu. Ei tarvitse kuin tehdä parhaansa treenin suhteen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Noora Olkinuora, 25, tarttuu tottunein ottein rautatankoon. Määrätietoinen katse seuraa, kun käsivarren lihakset kiristyvät hauiskääntöön.

Tällaista treenattua peilikuvaa moni nuori nainen tavoittelee fitness-huumassa.

– Minulle ulkonäkö tulee treenaamisen sivutuotteena, Olkinuora painottaa.

Kuntosalista tuli hänen toinen kotinsa, kun vaa’an viisari värähti lähes 90 kiloon. Tuolloin Olkinuora päätti, että elintapoja oli muutettava oman hyvinvoinnin tähden.

– Koen vahvuutenani sen, että vielä muutama vuosi sitten olen ollut epävarma pyöreä tyttö. Se pitää nöyränä, Olkinuora sanoo.

Treenaaminen ei ole tähtitiedettä

Hänen lapsuuden perheessään liikuttiin paljon. Kuntosaliharjoitteluun Olkinuora sai ensikosketuksen 17-vuotiaana opiskellessaan matkailualaa Perhon Liiketalousopistossa Helsingissä.

– Tyttöporukalla lähdimme tutustumaan koulun kuntosaliin. En silloin tiennyt, mitä salilla kuuluu tehdä, eikä tekemisessä ollut vielä suunnitelmallisuutta.

Kipinä oppia oli kuitenkin kova, ja Olkinuora palkkasi itselleen kahteen otteeseen personal trainerin.

– Treenaaminen ei ole tähtitiedettä, mutta on tärkeää tehdä liikkeet oikein.

Yhtä lailla olennaista on, että muut elintavat tukevat liikunnallista elämäntapaa. Sen Olkinuora sai huomata, kun melko pienillä arkisilla muutoksilla hänen painonsa tippui parissa vuodessa 20 kiloa.

– En ikinä päättänyt laihduttaa vaan parantaa elintapojani. Sillä tiellä olen edelleen.

Kahdesta lasista kahteen litraan

Olkinuoran ryhtyessä elämäntaparemonttiin neljä vuotta sitten, hän oli valmistunut kaksoistutkinnosta ylioppilaaksi ja matkailuvirkailijaksi.

Hän oli saavutuksestaan ylpeä, sillä vieraat kielet eivät olleet ikinä kuuluneet hänen vahvuuksiinsa.

– Valmistumisen jälkeen tuli tyhjä olo, että mitäs nyt. Olin saamaton ja tavallista useammin kipeänä.

Hän alkoi tehdä kuntosaliharjoittelun ohella reippaita kävelylenkkejä. Hän söi tavallista kotiruokaa mutta aiempaa enemmän salaatteja.

Aineenvaihdunta alkoi toimia ihan uudella tavalla, kun Olkinuora rupesi juomaan kaksi litraa vettä päivässä.

– Ennen olin juonut yhden lasillisen aamulla ja toisen illalla hammaspesun jälkeen.

Noora Olkinuora ei koskaan päättänyt laihduttaa vaan muuttaa elintapoja. Paino putosi parikymmentä kiloa, kun hän lisäsi liikuntaa, alkoi syödä terveellistä kotiruokaa ja juoda pari litraa vettä päivässä.

Lepo ja palautuminenkin pitää muistaa

Sellaista päivää ei ole vielä tullut, ettei Olkinuora haluaisi treenata. Hänen on pitänyt pikemminkin muistuttaa itselleen, että myös lepo ja palautuminen on tärkeää.

– Poikaystävänikin on innostunut käymään salilla, ja täällä on aina myös muita tuttuja. Minun ei ole tarvinnut potkia itseäni pyllylle.

Kuntosaliharjoittelu on omin laji, mutta sen lisäksi Olkinuora harrastaa avantouintia ja koirien kanssa lenkkeilyä. Ensi kesänä hän aikoo juosta puolimaratonin Suvi-illassa.

Crossfitkin kiinnostaisi, ja maratonin Olkinuora on päättänyt juosta ennen kuin täyttää 30 vuotta.

– Koen nyt olevani paras versio itsestäni: energinen, hyvinvoiva ja itsevarma. Olen sellainen Noora kuin haluan olla.

– Se auttaa minua unelmien saavuttamisessa. Uskon, että tämä on vasta alkua.

Ammatiksi personal trainer

Yksi haave toteutuu jo tässä kuussa, kun Olkinuora valmistuu tamperelaiselta Fitfarmilta personal traineriksi.

Hän on opiskellut myös kosmetologiksi ja työskentelee osa-aikaisena Emotionissa. Hän aikoo alkaa tehdä sen ohessa personal trainerin töitä kevytyrittäjänä.

Koulutuksesta Olkinuora on saanut itsevarmuutta ja työkaluja siihen, miten hän voi ohjata ja kannustaa myös muita tekemään pikadieettien sijaan pysyvän elämäntapamuutoksen.

Olkinuora korostaa, että jokaisen on tärkeä asettaa omat tavoitteensa ja löytää itselle mieluisat tavat liikkua ja pitää huolta itsestä.

– Ihmisillä on erilaisia tavoitteita, niin kuin muutenkin elämässä. Elämäntapamuutosta ei pysty tekemään hammasta purren.

Olkinuora naurahtaa omaksuneensa liikunnallisen elämäntavan itse jo niin täysin, ettei hän osaa enää shoppailla muita kuin trikoita ja huppareita.

Pukeutuminen on hänelle tapa viestiä arvoista.

– Minulle terveys on tosi tärkeää. Jo tässä iässä on hyvä ennakoida ja katsoa elämää myös pidemmällä tähtäimellä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic