Lounais-Häme Forssan seutu

"Elämme nyt kovia aikoja" – Ravintoloiden sulkeminen paha isku Forssan seudun alan yrittäjille

"Pärjääminen mietityttää, sillä kulut juoksevat riippumatta siitä onko ravintola auki vai kiinni."
Ville Laaksonen on toinen ravintola Puistolinnan omistajista. Ravintolan sulkeminen aiheuttaa huolta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ville Laaksonen on toinen ravintola Puistolinnan omistajista. Ravintolan sulkeminen aiheuttaa huolta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ravintoloiden sulkeminen koronavirusepidemian takia on paha isku alan yrittäjille myös Forssan seudulla. Hallitus on sulkemassa ravintolat 31. toukokuuta asti.

– Olemme jo sulkeneet ravintolan. Elämme nyt kovia aikoja, ja tilanne tuntuu todella surkealta, Forssassa toimivan ravintola Statuksen yrittäjä Kivanc Güzel sanoo.

Güzel kertoo koronaviruksen vaikutuksen näkyneen jo silloin, kun ravintola oli vielä auki.

– Viime viikonloppu oli jo todella hiljainen. Liikevaihto laski silloin 95 prosenttia verrattuna normaaliin viikonloppuun, Güzel sanoo.

Güzel kertoo hakevansa lainaa ja lomauttavansa henkilökuntansa. Kaikki noin 20 työntekijää lomautetaan ainakin huhtikuun loppuun asti, ja mahdollisesti lomautuksia joudutaan jatkamaan pitempäänkin. Güzel toivoo myös, että valtion tukipaketista tulee apua. Ruoan ulosmyyntiä Statuksessa ei ole.

– Toivon, että selviämme tästä vaikeasta ajasta. Toivon voimia kaikille yrittäjille, Güzel sanoo.

”Tunnelmat tällä hetkellä sekavat”

Forssassa toimivassa ravintola Puistolinnassa tilannetta seurataan, ja ravintola suljetaan heti, kun siitä tulee määräys.

– Tunnelmat ovat tällä hetkellä sekavat. Pärjääminen mietityttää, sillä kulut juoksevat riippumatta siitä onko ravintola auki vai kiinni, ravintola Puistolinnan yhdessä Ville Laaksosen kanssa omistava Kimmo Hyytiäinen sanoo.

Hyytiäisen mukaan jo kaksi edeltävää viikkoa ovat olleet koronavirusepidemian takia hiljaisia. Myynti on laskenut yli 60 prosenttia.

– Lomautimme kolme työntekijäämme. Toivottavasti valtiolta tulee tukipaketti, josta saa apua, mutta se aiheuttaa oman paperisotansa mistä apua saa ja miten sitä haetaan, Hyytiäinen pohtii.

Hyytiäinen kertoo, että ravintolassa on mietitty myös ruoan take away -myynnin aloittamista.

– Tilanne on vaikea, mutta pitää uskoa siihen, että tästä selvitään, Hyytiäinen sanoo.

 

Aiheesta aiemmin: Korona karkotti asiakkaat ravintoloista Lounais-Hämeessä – Moni luopuu noutopöydästä, aukioloajat supistumassa (FL 17.3.2020)

 

”Noutopöytä suuri riskitekijä”

Humppilan Lasitorni sulki ovensa koronaviruksen takia jo viime viikolla.

– Totesimme, että noutopöytä on niin suuri riskitekijä, että päätimme laittaa ovet kiinni. Pyöritämme Lasitornia yrittäjäpariskuntana, ja koronaviruskaranteeni iski ulkomaan matkan takia myös omalle kohdalle. Kun karanteeni on viikon päästä ohi, harkitsemme noutoruokapalvelun aloittamista, yrittäjä Eija Linnala kertoo.

Lasitorni työllistää lisäksi viisi henkilöä, jotka joudutaan lomauttamaan ainakin kahden kuukauden ajaksi.

– Tilanne näyttää nyt pahalta ja olen miettinyt onko meidän pakko irtisanoa vuokrasopimuksemme. Yritän kuitenkin ajatella positiivisesti ja todeta, että kaikki ovat nyt samassa veneessä ja että tästä selvitään, Linnala sanoo.

Valtion tuen lisäksi Linnala toivoo, että vuokranantajat tulisivat nyt vaikeassa tilanteessa yrittäjiä vastaan.

”Tilanne yrittäjän kannalta kammottava”

Ypäjällä toimiva Karrinpuomi aiotaan sulkea heti, kun siihen tulee käsky. Jos ovet joudutaan sulkemaan kokonaan, myöskään ruoan noutopalvelua ei järjestetä.

– Tilanne on yrittäjän kannalta kammottava, mutta nyt mennään ihmisten terveys edellä. Mahdollisista henkilökunnan lomautuksista emme ole vielä päättäneet, yrittäjä Jouni Heikkinen sanoo. FL

Lue myös: Hallitus esitti ravintoloita suljettavaksi kesään asti – Ruuan ulosmyynti on sallittu (FL 24.3.2020)

Luitko tämän? Vakuutuksista ani harvoin apua koronan takia suljettaville ravintoloille – Pääsääntö: Korvauksia ei makseta (FL 25.3.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

11.7.2020

Fingerpori

comic