Lounais-Häme Forssa

Elävöittäjä ja Kaunistaja palkittiin Forssa-päivänä – Puistokonsertin piknikillä oli käyttöä kalastussateenvarjolle

Forssan Elävöittäjäksi ja Kaunistajaksi valittiin Hevossillan yrittäjät ja interiöörikonservaattori.
Veikko Merolle ja Raija Sundblom-Merolle Museotila Hevossilta on ollut elämäntyö. Tuuli Ravantti palkitsi heidät Elävöittäjän kunniakirjalla Forssa eläväksi ja kauniiksi -yhdistyksen puolesta. Palkinto luovutettiin Kauppatorilla Forssa-päivänä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Veikko Merolle ja Raija Sundblom-Merolle Museotila Hevossilta on ollut elämäntyö. Tuuli Ravantti palkitsi heidät Elävöittäjän kunniakirjalla Forssa eläväksi ja kauniiksi -yhdistyksen puolesta. Palkinto luovutettiin Kauppatorilla Forssa-päivänä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan vuoden Elävöittäjä ja Kaunistaja arvostavat vanhaa rakennusperinnettä.

– Ilman historiaa ei ole tulevaisuutta. Jos kaikki vanha hävitetään, ei ole mitään mistä ammentaa, Kaunistajaksi valittu interiöörikonservaattori Elina Wirkkala muistuttaa.

Hän on kunnostanut vanhoin työmenetelmin useita Forssan arvorakennuksia, kuten Alpo Suhosen ja Yhtiönpuiston puutarhurin talot. Paraikaa Wirkkalan Culturelli oy tekee kunnostustöitä muun muassa Hämeen linnassa ja Vankilamuseossa.

Forssa eläväksi ja kauniiksi -yhdistys palkitsi vuoden Elävöittäjiksi Raija Sundblom-Meron ja Veikko Meron, joilla on matkailu-, majoitus- ja ravintolapalveluja tarjoava yritys Museotila Hevossilta oy.

Luitko tämän: Hevossillan museotila sai Häme-teko -kunniakirjan

Hämäläisen talonpoikaismiljöön ydin ovat tilalle siirretyt 20 vanhaa hirsirakennusta, joista vuodelta 1805 oleva Flinkin torppa on Forssan vanhin rakennus.

– Olen itse neljännen polven forssalainen. Olen halunnut säilyttää alkuperäistä rakennuskantaa, sillä juuri mitään ei ole enää jäljellä, Sundblom-Mero sanoo.

Tämä on kiva tunnustus 20 vuoden yrittäjyydestä, vuoden Kaunistajaksi palkittu interiöörikonservaattori Elina Wirkkala kiitteli. Hänen kädenjälkensä näkyy vanhoissa rakennuksissa sekä Hämeessä että pääkaupunkiseudulla. Kuva: Lassi Puhtimäki
– Tämä on kiva tunnustus 20 vuoden yrittäjyydestä, vuoden Kaunistajaksi palkittu interiöörikonservaattori Elina Wirkkala kiitteli. Hänen kädenjälkensä näkyy vanhoissa rakennuksissa sekä Hämeessä että pääkaupunkiseudulla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Palkittujen mielestä Forssa on mielettömän kaunis kaupunki, jossa parasta ovat luonnonläheisyys, vanhat tehdasmiljööt ja kyläyhteisöt.

– Turistit tulevat Forssaan, koska he pystyvät saman päivän aikana kulkemaan Turusta, Tampereelta tai Helsingistä tänne, Veikko Mero sanoo.

Hevossillan lomamökeissä yöpyy vuosittain matkailijoita yli 20 maasta. Yrittäjien mielestä kaupungin päättäjienkin olisi jo aika herätä matkailupotentiaaliin.

Wirkkala toivoo selkeämpää strategiaa, mitä markkinoidaan ja kenelle.

– Mielikuvilla myydään, ja esimerkiksi esitteiden täytyisi olla viimeisen päälle.

Luitko tämän: Talkooporukka putsasi Loimijoen rannassa tahritut kivet – ”Eihän näistä töhryistä kukaan nauti”

Forssa-päivän kurja keli näkyi väkivähyytenä toritapahtumassa ja Kulttuuri-Axelin järjestämässä Unplugged-puistokonsertissa.

– Ystävälle juuri kerroin, että olisi mukava mennä piknikille ja musiikkia kuuntelemaan, mutta sade pikkuisen rajoittaa touhua, Kauppatorilla käväissyt Raili Lintula harmitteli.

Johanna Romu ja Asta Leinonen pitivät kiinni perinteisestä kesänavauksestaan ja levittivät kastumisen uhallakin piknik-vilttinsä Yhtiönpuistoon.

Heille huvittelu on asenne-, eväs- ja varustekysymys.

– Yleensä olemme olleet lipputangon juurella. Nyt siirryimme muutaman metrin puun alle ja screenin eteen. Lisäksi meillä on isännän kalastussateenvarjo, Romu kertoi.

Piknik-kattauksen epävirallisten SM-kisojen teemana oli tällä kertaa elokuvat, jota Romu ja Leinonen toteuttivat Suomi-Filmien hengessä.

Piknik-kattauksen epävirallinen SM-titteli meni tällä kertaa Taika Ojalle, Elli Lukanderilla ja Ida Viljaselle, jotka ammensivat inspiraatiota Hair-musikaalista.

Musiikista nautittuaan he eläytyivät screeniltä näytettyyn Venäjä–Suomi-jääkiekko-otteluun lippu ja leijonahuivi heiluen.

– Kovin toivomme, että tapahtuma saa jatkoa tulevinakin vuosina. Täällä on aina hyvä rento meininki!

Anne Aalto, Emma Honkala, 8, Mea Honkala, 12, ja Kata Honkala viettivät Unplugged-puistokonsertissa Aino Honkalan (edessä) tulevia 7-vuotissynttäreitä Disney-teemalla. – Antaa sataa! Sauna on päällä, Aalto nauroi.

Forssa-viikko päättyy huomenna Forssan seurakunnan torijumalanpalvelukseen.

Marja-Liisa Torkkel toivoo, ettei tilaisuutta ole syytä siirtää sateen vuoksi kirkkoon.

– Olen osallistunut torijumalanpalvelukseen joka vuosi. Paikka on ollut hyvä, kun rollaihmisetkin ovat päässeet torille. FL

Marja-Liisa Torkkel osallistui Forssa-viikolla Kukkamarkkinoille ja lauantain toritapahtumaan. – Pitää ostaa mansikoita ja tomaattiamppeli. Tuttujakin täällä aina näkee. Torkkel toivoo, ettei sade estä sunnuntain jumalanpalveluksen järjestämistä torilla.

 

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic