Lounais-Häme

Elenia kaupan kiinalaisyhtiöille kalliiseen hintaan

Tiedot verkkoyhtiö Elenian mahdollisesta myyntihinnasta yllättävät. Yhtiöstä käydään nyt kauppaa kaksi kertaa korkeammalla hinnalla millä Vattenfall myi liiketoiminnan.

Bloombergin mukaan kiinalaiset yhtiöt ovat valmiita maksamaan 3 miljardia euroa verkkoyhtiö Eleniasta. Kansainväliset taloustietotoimistot ovat koko vuoden kertoneet, että Elenian omistajat kauppaavat yhtiötä.

-Hinta tuntuu hullulta. Jos sähköverkkoyhtiö on noin kallis, Fortum myi verkkonsa halvalla, sanoo Hämeen Osakesäästäjien puheenjohtaja Jarno Lönnqvist.

Fortum myi Suomen verkkonsa pääomasijoittajille 2,55 miljardilla eurolla vuonna 2013.

Lönnqvistin mukaan Elenia-kauppa ei olisi kuitenkaan ensimmäinen, jossa maksetaan aivan älyttömiä hintoja.

Elenia-konsernin liikevaihto oli viime vuonna runsaat 315 miljoonaa euroa. 3 miljardin euron kauppahintaa ei voi tavalliseen tapaan vertailla yhtiön P/E-luvulla (price/earnings eli hinnan ja tilikauden tuloksen suhde), koska tulos on keinotekoisesti tappiollinen. Kun kauppahinta olisi kuitenkin yli 35 kertaa liikevoittoa suurempi, se voisi perustua arvioon tuloksen kasvusta.

Vattenfall myi Elenian nykyisen liiketoiminnan 1,54 miljardilla eurolla sijoittajille vuonna 2011. Kauppa tuli voimaan vuoden 2012 alussa.

-Kuulostaa aikamoiselta arvonnousulta. 3 miljardin kauppahinta olisi aika moinen yllätys, sanoo Energiaviraston johtaja Veli-Pekka Saajo.

 

Elenia investoi vuosittain paljon ilmajohtojen maakaapelointiin. Yhtiön tavoitteena on, että 70 prosenttia sen johdoista on maakaapeloitu vuoteen 2028 mennessä. Verkkoyhtiöt saavat kerätä siirtomaksuina kohtuullisen tuoton verkon laskennalliselle arvolle.

-Maakaapelit ovat arvokkaampia kuin perinteiset ilmajohdot. En sanoisi, että maakaapeleista saisi noin paljon enemmän tuottoa, Saajo arvioi.

Lönnqvist uskoo sähköverkkojen merkityksen korostuvan, kun sähköntuotannossa siirrytään uusiutuvaan energiaan. Uusiutuva energia vaatii nykyistä tehokkaammat verkot, koska sähköntuotanto sillä vaihtelee paljon enemmän kuin fossiilisilla polttoaineilla.

-Tämä ei kuitenkaan selitä tuollaisia hintoja.

Sähköverkkojen omistajat saavat varmaa lakisääteistä tuottoa, sillä asiakkailla ei ole vaihtoehtoja. Lönnqvist pitää kauppahintaa jotenkin mahdollisena, jos ostajat laskevat sen nollakorkojen varaan. Nollakoroilla pienikin tuottoprosentti tuo pääoman takaisin hyvin pitkällä kuoletusajalla.

-Toisaalta ei sähköverkkoja kukaan myykään, jos niistä ei saa hyvää hintaa.

 

Reuters kertoi jo alkuvuonna, että Suomen toiseksi suurin verkkoyhtiö Elenia on kaupan. Bloomberg tiesi heinäkuussa kertoa, että omistajat aikovat saada Eleniasta 3,5 miljardia dollaria (2,97 miljardia euroa). Uutisen mukaan yhtiöstä olivat kiinnostuneita hongkongilainen miljonääri Li Ka-shing ja kiinalainen State Grid Corp. of China -yhtiö.

Bloombergin syyskuisen Elenia-uutisen mukaan China Southern Power Grid olisi valmis maksamaan 3 miljardia euroa Eleniasta. Yhtiöstä olisivat edelleen kiinnostuneita myös State Grid Corp. of China ja Li Ka-shingin sijoitusyhtiö CK Infrastructure Holdings.

Bloombergin mukaan Elenian omistajat ovat pyytäneet tarjoukset yhtiöstä lokakuun puoliväliin mennessä. Elenian johto ja omistajat eivät ole julkisesti suostuneet kommentoimaan millään tavalla kauppaa.

Bloombergin mukaan ostajat haluavat Eleniasta tasaisen kassavirran lisäksi teknistä know-how´ta.

Suomen lainsäädäntö ei rajoita sähköyhtiöiden omistusta. Kiinalaiset voivat vapaasti ostaa Elenian.

-Jos verkkoyhtiö täyttää lain vaatimukset, meillä ei ole valtuuksia sanoa mitään omistuksesta, Energiaviraston Saajo sanoo.

 

Ruotsalainen Vattenfall muodosti Elenian nykyisen liiketoiminnan ostamalla 1990-luvulla suomalaisia sähköyhtiöitä. Suurin niistä oli hämeenlinnalainen Hämeen Sähkö. Vattenfall Verkko muodostettiin näiden energiayhtiöiden sähköverkoista.

Vattenfall myi Suomen liiketoimintansa sähköntuotantoa ja sähkönmyyntiä lukuun ottamatta. Ostajat, joita olivat työeläkeyhtiö Ilmarinen sekä 3i Groupin ja Goldman Sachsin pääomasijoitusyhtiöt, saivat Vattenfallilta verkkoyhtiön ja lämpöyhtiön liiketoiminnan.

Hämeen Sanomat pyysi useilta energia-alan konsultointiyrityksiltä lausuntoa Elenian mahdollisesta kauppahinnasta. Sitä ei suostuttu kommentoimaan.

Pöyryn edustaja ilmoitti, että yhtiö ei arvioi yrityskauppoja kuin jonkin osapuolen pyynnöstä ja saamalla kaiken aineiston kaupasta. Hämeenlinnalaisen Enegian johto ilmoitti, että yhtiö ei halua arvioida kauppaa. häsa

 

Uusimmat

Fingerpori

comic