Lounais-Häme

Elenia myytiin uusille sijoittajille

Energiayhtiö Elenia on myyty uudelle kansainväliselle konsortille. Ostajina ovat saksalainen Allianz Capital Partners ACP, Macquarie Infrastructure and Real Assets Mira ja Valtion Eläkerahasto VER.

Kauppaa kuuluvat sähköverkkoyhtiö Elenia, Elenia Lämpö ja niiden asiakaspalveluliiketoiminta. Kaupan uskotaan käyvän toteen ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Myyjinä ovat nykyiset omistajat GS Infrastructure Partners, 3i ja Ilmarinen.

Elenia on Suomen toiseksi suurin sähkön verkkoyhtiö, jonka markkinaosuus on 12 prosenttia. Se jakaa sähkön muun muassa Lounais-Hämeessä.

Kansainväliset taloustietotoimistot kertoivat aiemmin tänä vuonna, että kiinalaiset energiayhtiöt mahdollisesti ostavat Elenian. Tietojen mukaan ne olivat valmiita maksamaan Eleniasta noin 3 miljardia euroa.

Vattenfall myi Suomen sähkönsiirto- ja kaukolämpöliiketoimintansa Elenian nykyisille omistajille vuonna 2012. Ostajat tekivät Elenialle moniportaisen omistusrakenteen, millä kauppahinta siirrettiin yhtiölle itselleen velaksi ja kauppa rahoitettiin lopulta kansainvälisiltä pääomamarkkinoilta.

Ostajat kertovat tiedotteessaan, että yhtiöt ovat tulleet Elenian pitkäaikaisiksi omistajiksi ja jatkavansa sen investointiohjelmaa.

-Pitkäaikaisina sijoittajina ymmärrämme Elenian strategisen merkityksen Suomen energiakentässä ja ne velvoitteet, jotka se meille asettaa, Miran Euroopan johtaja Leigh Harrison sanoo.

Ostajista Allianz on suuri saksalainen finanssiyritys. Macquarie Group on Australiassa pääkonttoriaan pitävä finanssikonserni, jolla on hoidossaan yli 400 miljardin Australian dollarin sijoitusvarallisuus.

Ilmarinen omisti Eleniasta 10 prosenttia. Sijoitusjohtaja Mikko Mursula pitää työeläkeyhtiön lyhyttä sijoitusta Eleniaan ”sijoitusmielessä erittäin hyvänä”.

-Olimme osa omistajakonsortiota ja päätimme kollektiivisesta myynnistä, Mursula perustelee myyntiä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic