Lounais-Häme

Elenia uusii sähköverkkoaan Humppilassa säävarmaksi ja jatkaa ensi vuonna maakaapelointia Jokioisten suuntaan - kustannukset ovat useita miljoonia

Elenia uusii sähköverkkoaan Humppilassa säävarmaksi ja jatkaa ensi vuonna maakaapelointia Jokioisten suuntaan.
Eltel Networks urakoi Elenian sähköverkon maakaapelien varaan Humppilan keskustassa.

Sähköverkkoyhtiö Elenia on saneerannut nyt Humppilassa Matkuntien sähköasemansa ja tekee parhaillaan Humppilan keskustaan maakaapelointia sähkönjakelun varmistamiseksi ja vahvistamiseksi.

Sähköaseman uusiminen on osa Elenian pitkän ajanjakson suunnitelmaa, jolla parannetaan sähköverkon toimitusvarmuutta ja käytettävyyttä.

– Hankkeessa saneerattiin vanha käyttöikänsä päähän tullut 110 kilovoltin ulkokytkinlaitteisto, kertoo hankkeen projektivastaava Santeri Hirvonen Elenialta.

Työt alkoivat sähköasemalla keväällä maanrakennustöillä. Syksyn aikana aseman vanha ulkokytkinlaitos purettiin ja uusi laitteisto otettiin käyttöön samalla tontilla lokakuussa.

Elenian urakoitsijakumppanina hankkeessa oli SLT-Consults oy. Investoinnin arvo on noin kaksi miljoonaa euroa.

Sähköasemahankkeen yhteydessä Elenia vie Humppilan keskustassa parhaillaan sähköverkkoa maan alle suojaan myrskyjen ja lumikuormien aiheuttamilta sähkökatkoilta. Humppilan keskustan alueella maakaapeloidaan 20 kilometriä keskijännitteistä runkoverkkoa ja 13 kilometriä pienjänniteverkkoa. Maakaapeloinnin urakoi Eltel Networks oy.

Projektivastaava Heikki Näräkkä Elenialta toteaa, että uudistettu verkko-osuus otetaan käyttöön vielä tänä vuonna.

– Kevään aikana puretaan vanhat ilmalinjat ja tehdään viimeistelytyöt.

Ensi vuoden alussa Elenia aloittaa toisen säävarman sähköverkon rakentamisen Humppilasta Matkuntien sähköasemalta Huhtaan kautta Jokioisten puolelle.

Maakaapelointialueelle kuuluvat Jokioisilla Minkiön asema, Jänhijoki, Kiipu, Rehtijärvi, Minkiö ja Lamminkylä. Keskijännitteistä runkoverkkoa maakaapeloidaan 66 kilometriä ja pienjänniteverkkoa 50 kilometriä. Vanhoja pylväsmuuntamoita korvataan puistomuuntamoilla, joita tulee yhteensä 60.

– Parhaillaan on menossa luvitus maanomistajien kanssa, Näräkkä toteaa.

Maakaapeloinnin urakoi Eltel Networks. Uuden verkon on määrä olla valmis ensi vuoden lopussa. Vanhojen ilmajohtojen purku ajoittuu kevääseen 2020.

Elenian vuosien 2018 ja 2019 säävarman sähköverkon rakentaminen Humppilassa ja Jokioisten suunnassa kustantaa kaikkiaan viisi miljoonaa euroa. Sähköverkon uudistus parantaa valmistuttuaan humppilalaisten ja jokioislaisten talouksien sähkönjakelun varmuutta.

Jokioisten suunnan maakaapeloinnista on tulossa osittain yhteisrakentamishanke, sillä kuituverkkoyhtiö Lounea suunnittelee valokuituverkkoa samoihin kaivantoihin Elenian sähköverkon kanssa.

Lounea rakentaa parhaillaan valokuituverkkoa Jokioisilla Latovainion kyläkeskuksessa ja sillä on myynnissä valokuituverkot Humppilantien varressa Minkiöllä ja Minkiön asemalla.

Lounean johtaja Jari Lahti toteaa, että valokuituverkon toteuttaminen riippuu kysynnän laajuudesta, mutta kaupankäynti on alkanut hyvin.

– Jos alueella on riittävästi kiinnostusta, ilman muuta rakennamme sinne kuituverkon. Olemme pilkkoneet alueita pienemmiksi, 50–100 asunnon alueiksi, että pääsemme tehokkaasti etenemään.

– Meidän verkkoprojekteista suurin piirtein 60 prosenttia tehdään yhteistyössä jonkun muun infrarakentajan kanssa. Useimmiten se on sähköyhtiö. FL

Elenia panostaa maakaapeliin

Sähköverkkoyhtiö Elenia rakentaa maakaapeliverkkoa vuosittain reilut 3000 kilometriä.

Yhtiön verkkoinvestoinnit ovat tänä vuonna noin 140 miljoonaa euroa.

Elenian sähköverkon maakaapelointiaste on nyt ylittänyt 40 prosenttia.

Yhtiön maakaapelointiaste nousee tavoitteen mukaan 75 prosenttiin vuonna 2028.

Maakaapelin etuna on säänkestävyys ja pitkä käyttöikä.

Maakaapeli ei tule ilmajohtoa kalliimmaksi, jos lasketaan ylläpidon ja sähkökatkojen kustannukset koko käyttöiältä.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

24.2.2020

Uusimmat