Lounais-Häme

Elenian tämän vuoden korotus on 9 prosenttia – maksut nousevat huipulle

Yhtiön hinnat nousevat maan huipulle.
Elenian monin paikoin puiden alle jääneitä sähköyhteyksiä kaapeloidaan. Kuva on Hauhon Alvettulasta. Kuva: Pekka Rautiainen
Elenian monin paikoin puiden alle jääneitä sähköyhteyksiä kaapeloidaan. Kuva on Hauhon Alvettulasta. Kuva: Pekka Rautiainen

Sähköyhtiö Elenia korottaa jälleen siirtohintojaan. Yhtiö kertoo, että keskimäärin 9 prosentin suuruinen siirtohintojen korotus astuu voimaan syyskuun alusta.

Elenia korotti hintojaan viimeksi vuosi sitten noin 10 prosentilla. Sitä edellisenä vuonna hintojen korotus oli 9,4 prosenttia.

Yksi Suomen suurimmasta sähköverkkoyhtiöistä perustelee hintojen korottamista ilmastonmuutoksella ja säävarman verkon rakentamisella. Yhtiö tiedotti hinnankorotuksesta maanantaina puolenpäivän jälkeen nettisivuillaan otsikolla: ”Tulevaisuuden tarpeet ohjaavat Elenian sähköverkon uudistamista osana ilmastonmuutoksen torjuntaa – verkosta nyt lähes puolet säävarmaa”.

– Jotta sähköä riittää tulevaisuudessa pakkaskausinakin, kulutuksen joustosta tulee entistä tärkeämpää. Se vaatii entistä tehokkaampia teknologiaratkaisuja, sanoo Elenian toimitusjohtaja Tapani Liuhala yhtiön tiedotteessa.

Elenia ilmoittaa tiedotteensa kärjessä korotukseksi 6,5 prosenttia, mutta luku on sähköverollisten hintojen prosenttikorotus. Sähköveroa ei makseta sähkön siirrosta, mutta siirtoyhtiöt keräävät tämän veron. Todellinen siirtohintojen korotus on 9 prosenttia, mikä mainitaan tiedotteen loppupuolella.

Elenia ei ole julkaissut uusia siirtohinnastoja eikä sitä, miten maksujen kallistuminen kohdistuu eri asiakasryhmiin. Korotus kuitenkin kiristää sen hinnat sähköyhtiöiden kärkipäähän. 9 prosentin korotus nostaa sähkölämmitteisen omakotitalon, jonka tyyppikulutus on 18 000 kilowattituntia, verollisen siirtohinnan 8,4 senttiin kilowattitunnilta.

Energiaviraston tilastojen mukaan vain Carunan, Savon maaseudulle sähköä toimittavan Savon Voima Verkon ja Kainuussa toimivan Loisteen siirtohinnat omakotitaloille ovat Eleniaa korkeammat.

Heinäkuussa omakotitalo sai halvimmalla sähkönsiirtonsa Keravalla. Keravan Energia laskutti tyyppikuluttajalta 5,62 senttiä kilowattitunnilta kaikkine veroineen. Elenian hinta kohoaa puolta kalliimmaksi.

Energiavirasto valvoo monopoliasemassa olevien siirtoyhtiöiden hinnoittelua. Yhtiöt saavat tuottaa säädetyn koron verkon laskennalliselle arvolle. Kun ilmajohdot kaapeloidaan, laskennallinen arvo kohoaa huomattavasti ja hintoja voidaan korottaa.

Elenia aloitti verkkonsa maakaapeloinnin vuonna 2009. Se ilmoittaa investoivansa tänä vuonna reilut 145 miljoonaa euroa maakaapelointiin.

– Säävarman sähköverkon uudistaminen etenee vastaamaan asiakkaiden, yhteiskunnan sekä sähköjärjestelmän muuttuvia tarpeita, Liuhala sanoo. FL

Rahaa sataa korpikaapelista

Eduskunnassa käytiin viime vaalikaudella keskustelua siirtohinnoista. Edustajamme esittelivät mökkiensä sähkölaskuja, joissa perusmaksut olivat korkeampia kuin kulutusmaksut.

Keskustelu kuvasti, miten tietämättömiä edustajamme ovat siirron kuluista ja hinnoittelusta. Kesämökkien siirtohintojen perusmaksujen pitäisi olla paljon nykyistä korkeampia, jotta niillä katettaisiin verkkojen rakentaminen ja ylläpito havumetsien keskelle järvien rannoille. Siirron kulut syntyvät verkosta eivätkä kulutuksesta.

Energiateollisuuden lobbarit veivät päättäjiä kuin pässiä narussa, kun sähkömarkkinalakia muutettiin hysteerisesti yhden kesän myrskyjen jälkeen. Maakaapeloinnista tuli kohtuuttoman edullista yhtiöille. Sähköverkosta saataisiin liki yhtä hyvä siistimällä linjat ja käyttämällä ilmakaapeleita.

Kun Energiavirasto vielä sallii yhtiöiden sijoituksille korkean tuoton, kuluttajat ovat helisemässä. Korkeimmat verolliset kilowattituntihinnat lähestyvät 10 senttiä. Korotuksille ei näy muuta loppua kuin kuluttajien ja teollisuuden tyhjä kukkaro.

Loppuun vitsi kevennykseksi: On ilmastoteko kaivaa kalliita maakaapeleita Suomen korpiin.

Uusimmat

Näkoislehti

15.7.2020

Fingerpori

comic