Lounais-Häme Forssan seutu

Elina-myrsky oli odotettua rauhallisempi – Sähköt saadaan palautettua maanantain aikana

Eniten rytisi sunnuntain myöhäisillan ja maanantain vastaisen yön aikana.
Sähkölinjoille kaatuneet puut aiheuttivat sähkökatkoja eri puolilla Lounais-Hämettä. Arkistokuva. Kuva: Tapio Tuomela
Sähkölinjoille kaatuneet puut aiheuttivat sähkökatkoja eri puolilla Lounais-Hämettä. Arkistokuva. Kuva: Tapio Tuomela

Myrskyinen etelätuuli aiheutti sunnuntaina ja maanantaina tuhoja eri puolilla Suomea. Forssan seudulla pahin tilanne oli maanantain vastaisena yönä, ja aamupäivän aikana tuuli alkoi jo laantua. Kaiken kaikkiaan myrskytuhojen todettiin kuitenkin jääneen odotettua vähäisemmiksi.

Myrskyn aiheuttamia sähkökatkoja oli eri puolilla Lounais-Hämettä. Elenia oy:n toiminta-alueella Tammelassa oli yöllä enimmilllään sähköttä kaikkiaan 4 283 asiakasta. Luku ilmenee Energiateollisuuden internetissä olevasta sähkökatkokartasta. Aamupäivällä Tammelassa oli vielä kymmenen taloutta ilman sähköä, mutta viat saatiin korjattua puoli kahteentoista mennessä.

Ypäjällä oli yön mittaan sähköttä joitakin Sallila Sähkönsiirto oy:n asiakkaita, ja Somerolla ilman sähköä oli Carunan asiakkaita. Sähköt saatiin kuitenkin palautettua varsin pian.

Sähköverkolle ei tullut vakavia vaurioita

Elenia oy:n viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas arvioi aamupäivällä, että heidän toiminta-alueellaan tapahtuneet myrskytuhot saadaan korjattua maanantain aikana ja sähköt palautettua kaikille asiakkaille.


“Sähköverkolle ei tullut vakavia vaurioita, vaan sähkökatkot johtuivat yksittäisten puiden kaatumisista.”


 

– Myrsky jäi helpommaksi mitä vielä viime viikolla ennakoitiin. Olimme varautuneet pahempiin tuhoihin. Eniten rytisi sunnuntain myöhäisillan ja maanantain vastaisen yön aikana. Sähköverkolle ei kuitenkaan tullut vakavia vaurioita, vaan sähkökatkot johtuivat yksittäisten puiden kaatumisista, Kuusela-Opas kertoi.

Pelastuslaitos oli varautunut pahempaan

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksella oli maanantain vastaisen yön ja varhaisen aamun aikana 23 vahingontorjuntatehtävää, joista noin puolet oli Forssan seudulla. Vaikka tehtäviä oli normaalia yötä enemmän, oli pelastuslaitoksella varauduttu vieläkin suurempaan tehtävämäärään.

– Elina-myrsky oli rauhallisempi mitä odotimme. Tietoomme ei tullut suurempia vahinkoja, totesi päivystävä palomestari Mika Helin Forssan paloasemalta.

Helinin mukaan valtaosa kovan tuulen aiheuttamista vahingontorjuntatehtävistä oli julkisen liikenteen teille kaatuneiden puiden raivaamista. Näitä tehtäviä oli kuusi Tammelassa, kaksi Forssassa, kaksi Ypäjällä ja yksi niin Humppilassa kuin Jokioisillakin.

– Kävimme raivaamassa ajoradalle kaatuneita puita varmistaaksemme liikenneturvallisuuden. Tehtävät tulevat pelastuslaitokselle yleensä niin, että ihmiset ilmoittavat kaatuneesta puusta hätäkeskukseen. Saamme useimmiten raivattua puun tieltä noin puolessa tunnissa, Helin kertoi.

Puita ei kaatunut Forssan seudulla valtateille

Helinin mukaan Elina-myrskyn kaatamat puut eivät aiheuttaneet Forssan seudun liikenteelle suurempia ongelmia.

– Tietojeni mukaan puita ei kaatunut Forssan seudulla valtateille, Helin sanoi.

Ainoastaan yhdessä Forssan seudulla olleessa vahingontorjuntatehtävässä pelastuslaitos kävi varmistamassa, ettei sähkölinjan päälle kaatunut puu aiheuta lisävaaraa.

– Sähköjohtojen päälle kaatuneiden puiden raivaaminen on sähköyhtiön tehtävä. Pelastuslaitos käy paikalla vain silloin, jos kaatuneen puun epäillään aiheuttavan lisävaaran, kuten esimerkiksi maastopalon, Helin kertoi. FL

Lue myös:  Mitä teet, jos Forssan seudulta katkeavat sähköt ja vesi? – “Jokaisen pitää pärjätä 72 tuntia, kotivara on löydyttävä”

Fingerpori

comic

Näkoislehti

17.2.2020

Uusimmat