Lounais-Häme

Elinsiirtoja tehtiin viime vuonna ennätysmäärä – Uutta elintä odottaa silti noin 570 ihmistä

Eniten vuoden aikana tehtiin munuaisensiirtoja, joita oli 293.
Elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida, vaan jokainen voi allekirjoittaa elinluovutuskortin. Kuva: Munuais- ja maksaliitto
Elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida, vaan jokainen voi allekirjoittaa elinluovutuskortin. Kuva: Munuais- ja maksaliitto

Suomessa tehtiin viime vuonna enemmän elinsiirtoja kuin koskaan aiemmin. 453 ihmistä sai elämälleen jatkoajan uuden elimen ansiosta. Aikaisempi ennätys vuodelta 2016 ylittyi yli 50 siirrolla. Uutta elintä odottaa silti jatkuvasti noin 570 ihmistä.

Eniten vuoden aikana tehtiin munuaisensiirtoja, joita oli 293. Toiseksi eniten oli maksansiirtoja, joita tehtiin 64. Sydänsiirtoja oli 30 ja keuhkonsiirtoja 27. Lisäksi Suomessa tehtiin haimansiirtoja, useimmiten yhdistettyä munuaisen- ja haimansiirtoa, 39.

– Elinsiirto pelastaa saajansa hengen tai ainakin parantaa merkittävästi elämänlaatua. Suurin osa elinsiirron saaneista palaa normaaliin elämään esimerkiksi opiskelemaan tai työhön. Elinsiirto on kirjaimellisesti lahja elämälle, Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa kertoo.

Nuorin oli 5-vuotias ja vanhin 82-vuotias

Elinluovuttajia viime vuonna oli 141. Nuorin elinluovuttaja oli 5-vuotias ja vanhin 82-vuotias. Luovuttajien keski-ikä oli 54,8 vuotta.

– Elinluovuttajan aivokuoleman yleisin syy on aivoverenvuoto. Läheisille kuolema ja suuren surun keskellä ajatus elinluovutuksen mahdollisuudesta tulee yllätyksenä. Useimmiten jälkikäteen elinluovutus tuo kuitenkin lohtua läheisille, koska useampi ihminen on saanut uuden elämän vainajan nimettömän lahjan avulla, valtakunnallinen elinluovutuskoordinaattori, dosentti Anna-Maria Koivusalo sanoo.

Jos ei ole kieltänyt, on elinluovuttaja

Lain mukaan jokainen suomalainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä erikseen kieltänyt. Myös iäkäs ihminen voi olla elinluovuttaja. Moni vaikeakaan perussairaus ei estä elinluovutusta, oleellista on, että luovutettava elin on terve. Elinsiirtokirurgit arvioivat jokaisen potentiaalisen elinluovuttajan soveltuvuuden yksilöllisesti. Viiden vuoden sisällä sairastettu syöpä ja aktiivinen hepatiitti B – tai HIV-infektio estävät kuitenkin luovutuksen.

– Elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida, vaan jokainen voi allekirjoittaa elinluovutuskortin, ladata elinluovutuskortti-sovelluksen puhelimeensa tai kirjata tahtonsa Omakantaan. Tärkeä on myös kertoa oma tahtonsa omaisilleen, sillä heidän kanssaan keskustellaan aina ennen luovutusta, Inomaa kertoo.

Elinsiirtoleikkaukset on keskitetty valtakunnallisesti Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan. Elinluovutusleikkauksia aivokuolleilta elinluovuttajilta tehdään kaikissa keskussairaaloissa. Elinsiirto on paras ja joskus ainoa vaihtoehto pitkälle edenneen munuais-, maksa-, sydän-, keuhko- tai suolistosairauden hoitoon.

Lue myös: Elinluovuttajia on liian vähän – Kymmenesosa elinsiirtoa odottavista menehtyy

Aiheesta lisää:  Tomin munuainen ehti olla jäissä 57 minuuttia – sitten Timo Westerinen sai elinsiirron, joka muutti hänen elämänsä

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic