Lounais-Häme

Elinvoimaa etsimään maakunnan voimin

Asukaskato ja tarve elinkeinotoiminnan virkistämiseen ovat saaneet Kanta-Hämeessä liikehdintää aikaan.

Jokioisten, Janakkalan ja Hausjärven kunnanjohtajista sekä maakuntajohtajasta koostuva työryhmä on valmistellut rahoitushakemusta hankkeelle, jonka tavoitteena on sekä kuntien että koko maakunnan vetovoimaisuuden lisääminen.

Forssan seudun kunnilla on suunnitelmissa myös seutukunnallinen elinvoimaprojekti, mutta Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määttä pitää kaikkia tasoja tarpeellisena.

-Elinvoiman kehittäminen on jatkumo, joka alkaa peruskuntatasolta. Nyt merkit alkavat olla huolestuttavia myös maakuntatasolla, kun väki vähenee. Myös kaikki seutukunnat menettävät väestöään, Määttä sanoo.

Seutukunnallista yhteistyötä Määttä pitää erittäin tärkeänä.

-Kyllä seutukunnat maakunnan sisällä kamppailevat keskenään vähistä asukkaista ja yrityksistä, Määttä myöntää.

Vuonna 2011 päättyi Forssan seudun kuntien yhteinen maapolitiikkaan keskittynyt FOSTRA-hanke. Sen tavoitteet eivät ole Määtän mukaan toteutuneet.

Elinvoimapolitiikka nousee arvoon arvaamattomaan viimeistään siinä vaiheessa, kun sote- ja maakuntauudistus saadaan maaliin. Sen jälkeen kuntien keskeiseksi tehtäväksi jää nimenomaan elinvoiman kehittäminen.

Maakunnallisen hankkeen kustannusarvio on noin 240 000 euroa, josta kuntien osuus on 70 000 euroa.

Jokioisten kunnanhallitus päätti maakunnan projektiin osallistumisesta omalla maksuosuudellaan, joka on noin 2 900 euroa.

Tammelassa kunnanhallitus päätti osallistumisesta sillä edellytyksellä, että myös muut Kanta-Hämeen kunnat ovat mukana ja hankerahoitus hyväksytään. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic