Lounais-Häme

Elinvoimaa Hämeeseen saa uuden toiminnanjohtajan – Yhdistys anoo kunnilta vastinerahaa

Yhdistys anoo maakunnan kunnilta vastinrahaa toimintaansa.
Elinvoimaa Hämeeseen ry:n uusi toiminnanjohtaja Janne Tienpää aloittaa maanantaina. Kuva: Niko Sieppi
Elinvoimaa Hämeeseen ry:n uusi toiminnanjohtaja Janne Tienpää aloittaa maanantaina. Kuva: Niko Sieppi

Loppuvuodesta 2018 perustettu Elinvoimaa Hämeeseen ry. anoo Kanta-Hämeen kunnilta vastinrahaosuuksia toimintansa rahoittamiseksi.

Forssan kaupunginhallitus päätti maanantaina, että Forssa liittyy mukaan yhdistykseen kuntajäseneksi. Kaupunginhallitus päätti myös, että se käsittelee toiminnan rahoitusta tarvittaessa erikseen. Yhdistys anoo Forssalta 38 000 euroa kaksivuotisella sopimuksella.

Jokioisten kunnanhallitus päätti jo aiemmin, ettei kunta lähde yhdistykseen mukaan.

Hämeenlinna on tehnyt kolmivuotisen sopimuksen 150 000 euron vastinrahasta. Kaikkiaan rahoitusta anotaan maakunnan kunnilta yhteensä noin 380 000 euroa.

Hämeenlinnan kaupunki sijoittaa matkailun edistämistä ajavaan yhdistykseen niin sanotusti euro eurosta periaatteella, eli kaupungin lisäksi yhdistys saa myös 150 000 euroa yritysrahoitusta.

Anomuksessa todetaan, että vastinrahasopimus on kunnille riskitön sijoitus, sillä vastinrahan maksaminen edellyttää yhdistykseltä liikevaihdollista toimintaa. Sopimus siis aktivoi ja kannustaa varsinaiseen toimintaan, jota tarvitaan, että rahoitusta saa.

 

Syyskuun alussa yhdistyksen toiminnanjohtajana aloittava Janne Tienpää kertoo, että vastinerahaa anotaan kaikilta maakunnan kunnilta, sillä Elinvoimaa Hämeeseen painottaa toiminnassaan kuntien yhteistyötä.

– Rahoitusta saadaan käytettyä taloudellisesti tehokkaammin yhteisen tekemisen kautta – oli se sitten markkinointiin, myyntiin tai esimerkiksi digitaalisen puolen kehittämiseen. Matkailija ei katso kuntarajoja, vaan aluetta ja sen kohteita, Tienpää sanoo.

Toistaiseksi yhdistyksellä on vain yksi työntekijä. Tienpään mukaan suunnitelmissa on kuitenkin henkilökunnan lisääminen tulevaisuudessa.

Jäseniä yhdistyksellä on noin sata ja kannatusjäseniä kolme. Kuntajäseniksi ovat liittyneet Forssa, Hattula, Hausjärvi, Hämeenlinna, Janakkala, Loppi ja Riihimäki.

– Yksi henkilö ei pitkässä juoksussa voi hoitaa näin laajaa kenttää, Tienpää sanoo.

 

Hämeenlinnan matkailukentästä Tienpäällä on kokemusta viime vuosikymmenen lopulta.

Tuleva toiminnanjohtaja työskenteli vuosina 2006–2008 Hämeen Matkailu oy:n palveluksessa.

– Kanta-Häme on siis tuttu. Tuntuu tavallaan kotiinpaluulta, kun pääsee toimimaan taas tuttujen yhteistyökumppaneiden kanssa.

Sen jälkeen Tienpää on ollut mukana kehittämässä kotimaanmatkailua Länsi-Uudellamaalla ja työskennellyt S-ryhmän hotelliyhtiössä.

Ulkomaanmatkailun parissa Tienpää on työskennellyt esimerkiksi Tjäreborgilla ja Fritidsresorilla, joka tunnetaan nykyään nimellä TUI.

 

Toiminnanjohtajan tehtävänä on Tienpään mukaan lyhyesti sanottuna Kanta-Hämeen matkailun edistäminen.

Matkailun edistämiseen hän listaa kolme tärkeintä kivijalkaa: tunnettuuden, vetovoimaisuuden ja saavutettavuuden.

Konkreettisia keinoja matkailun edistämiseen etsitään työstämällä tarkempaa strategiaa yhdistykselle. Strategiassa valitaan tärkeimmät kohteet joihin panostetaan. Näistä Tienpää nostaa esiin muun muassa kokousmatkailun ja tapahtumat

Kun asiakaskohderyhmät on valittu, ruvetaan tekemään markkinointia ja myyntiä oikeille kohderyhmille.

Yrittäjiä voidaan auttaa myynnissä esimerkiksi Hämeen ammattikorkeakoulun kanssa yhteistyössä toteutettujen koulutusten avulla. FL

Tämän verran rahaa anotaan eri kunnilta

Elinvoimaa Hämeeseen ry:n esityksessä kuntien vastinrahaosuudet on laskettu kuntien asukasluvun perusteella.

Hämeenlinna on tehnyt komivuotisen sopimuksen välille 2019–2021. Muita kuntia yhdistys pyytää tekemään kaksivuotisen sopimuksen.

Riihimäen kaupungilta yhdistys anoo noin 64 000 euroa ja Forssan kaupungilta noin 38 000 euroa.

Neljänneksi eniten vastinrahaa anotaan Janakkalan kunnalta, noin 36 500 euroa.

21 000–11 000 euron väliltä on anottu Hattulalta, Hausjärveltä, Lopelta, Tammelalta ja Jokioisilta.

Noin 5 000 euron vastinrahaa yhdistys anoo Humppilalta ja Ypäjältä.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

1.4.2020

Uusimmat