Lounais-Häme Forssa

Ella Salminen lupaa: Alusta kuullaan vielä keväällä

Tamperelaistulokas nousi divarista liigasentteriksi.
Ella Salminen venytteli tiistaina Feeniksissä.

Tamperelaisen 20-vuotiaan Ella Salmisen voi nimittää Alun naisten korisliigajoukkueen yllätysvahvistukseksi.

Salminen pomppasi Tampereen Pyrinnön ykkösdivisioonajoukkueesta suoraan Alun aloitusviisikkoon sentterin tontille.

Salminen on pelannut tähän kauteen asti koko uransa Tampereella, joista kaksi viime kautta Pyrinnön naisten joukkueessa 1. divisioonassa.

Divarikausien jälkeen Salminen halusi kovempaa vastusta ja haastetta liigatasolta. Tässä pyrkimyksessä häntä auttoi FoKoPon entinen ja Pyrinnön nykyinen miesten ja naisten divarijoukkueiden valmentaja Juri Heinämäki.

– Juri otti yhteyttä Forssaan ja kertoi minusta. Pääsin keväällä käymään Alun harjoituksissa ja pidin kokemuksesta valmentajaa myöten. Kelpasin myös Alulle ja siitä se lähti. Olen tykännyt tästä kokemuksesta todella paljon ja olen kiitollinen siitä, että sain tämän mahdollisuuden, Salminen kehuu.

Salminen asuu yhä Tampereella ja kulkee Forssaan Tampereella opiskelevan Alun takapelaajan Meral Bedretdinin kanssa.

Tampereella Salminen pääsee edelleen tekemään päivätreenit Pyrinnön naisten ja miesten yhdistetyssä ryhmässä Heinämäen ja miesten liigajoukkueen päävalmentajan Sami Toiviaisen johdolla.

Salminen on kaksoisedustuksen ansiosta pelannutkin tänä syksynä kaksi divaripeliä vanhassa joukkueessaan Pyrinnössä ja pelaa vielä ainakin kolmannenkin joulukuussa. Pääpaino on silti Alun liigajoukkueessa.

Kauppaopistosta valmistunut Salminen pitää tämän kauden välivuotta opiskelusta.

– Nyt on hyvä tilaisuus panostaa täysillä koripalloon niin ettei jää sitten vanhempana harmittamaan.

Ensimmäiset liigapelit olivat Salmiselle totuttelua.

– Korisliigassa kaikki osa-alueet ovat divariin verrattuna edellä: vauhti, fyysisyys, taito, pelaajien pituus ja niin edelleen. Lisäksi ulkomaalaispelaajat tuovat peliin aivan uuden ulottuvuuden. Minulla kesti aikansa tottua uuteen tahtiin, mutta mielestäni olen peli peliltä parantanut. Toki paljon on vielä kehittämistäkin.

Numeroiden perusteella Salminen on sopeutunut liigatahtiin todella nopeasti. Hän on ollut kaikissa peleissä Alun aloitusviisikon sentterinä ja on saanut myös paljon peliaikaa, keskimäärin 24 minuuttia. Peliaika on lisääntynyt viime peleissä Alun toisen sentterin Elli Koskisen poissaolon vuoksi.

Salmisen tilastokeskiarvot 8,4 pistettä ja viisi levypalloa ovat nyt liigassa samalla tasolla kuin hänen divarivuosiensa lukemat. 4,3 hyökkäyslevypallon keskiarvolla Salminen on parhaana suomalaispelurina tässä tilastossa komeasti neljäntenä.

-Olen sentteriksi vähän alimittainen liigaan, mutta pelaan todella fyysisesti ja kovaa ja laitan hyökkäyslevyreissä itseni likoon, Salminen selvittää vahvuuttaan.

Vastapainoksi sentteri haluaa vahvistaa heittopeliään.

– En ota heittoja kaukaa, mutta joskus vielä haluan olla heittäjäkin.

Ensi sunnuntaina täyttyy yksi Salmisen haave, kun hän pääsee kotipelissä liigaa johtavaa Hyvinkään Pontevaa vastaan ensi kertaa painimaan joulukuussa 41 vuotta täyttävää maajoukkueen legendaarista sentteriä Taru Tuukkasta vastaan.

Vaikka Salminen ei siis asu pääkaupunkiseudulla, voi pitää pienenä ihmeenä, miten hän on onnistunut tuollaisilla raameilla ja taistelutahdolla välttämään kaikkien ikäluokkien maajoukkueringit. Tätä ei Salminen itsekään osaa oikein selvittää.

– Olen kypsynyt hiljalleen ja kehittynyt parin viime vuoden aikana. On kuitenkin hienoa, että maajoukkuepelien puutteesta huolimatta sain tilaisuuden päästä liigaan.

Niin, kaikista nuorten maajoukkuepelureista ei tule koskaan liigapelaajia, mutta jotkut pujahtavat liigaan ilman minkäänlaista maajoukkuekokemusta.

Salminen odottaa tältä kaudelta paljon paitsi itseltään, myös Alulta, joka keikkuu sarjataulukossa komeasti kolmantena.

– Kausi on lähtenyt meiltä hyvin liikkeelle. Olemme onnistuneet kääntämään tiukkoja pelejä voitoksi. Meillä on myös tosi hyvä joukkuehenki. Meistä kuullaan vielä keväällä, Salminen lupaa. FL

Ella Salminen

20 v. 185 cm sentteri

19 v. SM-pronssi Pyrinnössä 2017.

Pelikaudet:

2016-17, Pyrintö, naisten 1. div. 7,2 pist./6,1 levyp.

2017-18 Pyrintö, naisten 1. div. 8,5/6,8

2018-19 FoA, naisten Korisliiga 8,4/5,0

Uusimmat

Näkoislehti

11.7.2020

Fingerpori

comic