Lounais-Häme

Elokuussa hukkui 15 ihmistä – Korona-ajan lisääntynyt ulkoilu kasvattanut hukkuneiden määrää alkuvuonna

Elokuun loppuun mennessä on hukkunut 23 ihmistä enemmän kuin viime vuonna.
Vesistöihin on hukkunut tänä vuonna tammi–elokuun aikana 93 ihmistä. Kuva: Terho Aalto
Vesistöihin on hukkunut tänä vuonna tammi–elokuun aikana 93 ihmistä. Kuva: Terho Aalto

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien ennakkotietojen mukaan elokuussa hukkui 15 ihmistä. Hukkuneista yksitoista oli miehiä, yksi nainen ja kolmessa tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa. Viisi hukkumista tapahtui uidessa, kolme vesiliikenteen yhteydessä ja seitsemässä tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Suomessa hukkui kesäkuukausien aikana 50 ihmistä ja tammi–elokuun aikana 93 ihmistä.

Alkuvuoden hukkumislukema on viimeksi ollut suurempi vuonna 2014, jolloin se oli 120. Viime vuonna elokuussa hukkui kuusi ihmistä ja alkuvuonna 70 ihmistä. Elokuun loppuun mennessä on hukkunut 23 ihmistä enemmän kuin viime vuonna. Poikkeuksellisen suuri luku tänä vuonna selittyy osittain kevättalvella jäihin hukkuneiden määrällä, korona-ajan lisääntyneenä ulkoilulla ja tavanomaista lämpimämmällä kesäsäällä.

– Lämpimän kesäsään ikävänä kääntöpuolena ovat runsaat hukkumistapaturmat. Hukkuneiden määrä kasvaa, kun sää on suotuisa ja ihmisiä on paljon liikkeellä vesillä ja veden äärellä. Kesäkuukausina hukkuu ennakkotilastojen mukaan noin puolet koko vuoden lukemasta. Turhauttavinta on, että hukkumiset ovat suurilta osin ennaltaehkäistävissä, SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen sanoo.

Elokuun hukkumiskuolemista tapahtui viisi Etelä-Suomessa, neljä Itä-Suomessa, kolme Lounais-Suomessa, kaksi Länsi- ja Sisä-Suomen alueella ja yksi Lapin alueella. Kuluneen vuoden hukkuneista 68 on ollut miehiä, yhdeksän naisia ja 16 tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa.

”Kylmä vesi kangistaa nopeasti”

Hyvät uinti- ja veneilykelit näyttävät jatkuvan, mutta ilma ja sen myötä vesistöt alkavat viilentyä. Nieminen haluaa muistuttaa, että kylmä vesi kangistaa nopeasti ja veden varaan joutuminen, erityisesti ilman pelastusliivejä tai pelastuspukua, voi olla kohtalokasta hyvinkin nopeasti.

– Oikeanlainen varustautuminen on vesille lähdettäessä nyt entistä tärkeämpää. Hukkumistapausten välttämiseksi on muistettava, että vesillä tulee aina käyttää asianmukaisia turvallisuusvälineitä, päihtyneenä ei koskaan mennä uimaan tai veneilemään ja omat taidot tulee arvioida realistisesti. Jokaisella tulee olla riittävät tiedot ja taidot itsensä ja toisen pelastamiseen veden varasta, Nieminen sanoo.

Lue myös: ”Korona vaikuttaa siihen, että ei lähdetä ulkomaille, vaan ollaan kotioloissa ja mennään uimarannoille” – Valvotuilla uimarannoilla hukkunut tänä vuonna poikkeuksellisen paljon ihmisiä (FL 1.7.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic