Lounais-Häme Helsinki

Elokuussa saa järjestää suuren tapahtuman sisälläkin, mutta etenkin kansainväliset tapahtumat ovat vielä kiven alla – "Kyllähän tämä ala on lyöty aika maan rakoon"

Tapahtumajärjestäjät toivoisivat päättäjiltä pidempää varoitusaikaa rajoitustoimille, jotta tulevaisuuteen katsova ala ehtisi reagoida muutoksiin.
Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Yli 500 hengen tapahtumat sallitaan sisätiloissa jälleen elokuun alusta alkaen, mutta tapahtumajärjestäjille syksyn tilanne on yhä kinkkinen. Joitakin suuria yleisötapahtumia järjestetään heti rajoitusten salliessa, mutta syksyn näkymät ovat alalla yhä monin paikoin epävarmat.

Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry:n hallituksen puheenjohtaja Juha Rahko kertoo STT:lle, että elo- ja syyskuu ovat suurten tapahtumien osalta vielä melko hiljaisia. Enemmän vipinää tapahtumakentällä alkaa olla lokakuusta lähtien, jolloin rajoitukset olisi tarkoitus lopullisesti purkaa tautitilanteen salliessa.

Rajoitustoimien asettamisen ja purkamisen ripeä aikataulu ei Rahkon mukaan istu tapahtumajärjestäjien maailmaan.

–  Kaikki, mitä teemme, suunnitellaan vähintään puoli vuotta etukäteen. Yleensä jo vuosi–puolitoista vuotta etukäteen aletaan tekemään varauksia ja rakentamaan tapahtumaa.

Rahkon mukaan olisi liian positiivinen ilmaus, että korona on saanut tapahtuma-alan polvilleen.

–  Kyllähän tämä ala on lyöty aika maan rakoon. Meidän toimintamme laitettiin ensimmäisenä kiinni, ja meidän rajoitteemme luultavasti poistetaan viimeisinä.

Turvallisuus peittoaa kovat kävijätavoitteet

Messukeskuksen toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen sanoo, että heidän osaltaan syksyn ohjelma näyttää jo melko normaalilta. Lähinnä kansainvälisiä tapahtumia on jouduttu siirtämään myöhemmäksi tai järjestämään kokonaan virtuaalisina.

Kovia kävijätavoitteita tämän syksyn tapahtumiin ei Vepsäläisen mukaan ole asetettu, koska asiakkaiden ja henkilöstön turvallisuus on tärkein asia.

Tapahtumissa voidaan käyttää turvatoimina esimerkiksi portaittaisia sisääntuloaikoja ja esimerkiksi riskiryhmille voidaan varata aamuaikoja. Myös kulkusuuntia voidaan määritellä ruuhkien välttämiseksi, ja tarvittaessa voidaan ottaa käyttöön lisätiloja. Tapahtumajärjestäjät kertovat, että maskipakkoa kävijöille tai henkilökunnalle ei ole, mutta suojamaskeja on tapahtumissa saatavilla.

Kotimainen markkina kannattelee poikkeusaikana

Fullsteamin toimitusjohtaja Tuomo Tähtinen sanoo, että elokuu on konserttien osalta hyvin haasteellinen myös siksi, että ravintoloiden rajoitukset estävät monien klubikeikkojen toteutumisen. Kaikilla ravintolan asiakkailla tulee vielä elokuussa olla omat istumapaikat.

–  Käytännössä se tekee lähes kaikkien keikkapaikkoina toimivien ravintoloiden liiketoiminnasta mahdotonta.

Fullsteamilla ei ole elokuussa tulossa omia tapahtumia, ja alkusyksyn osalta suunnitelmat ovat vielä auki. Yritys on välittänyt joitakin edustamiaan kotimaisia artisteja muihin tapahtumiin, mutta Tähtinen ei kommentoi tilannetta artistien puolesta.

Ulkomaisten artistien kiertuejärjestelyt vievät aikansa, koska tautitilanteen tulisi ensin palautua Euroopassa sellaiseksi, että artistit pääsevät kiertämään riittävän laajasti ja turvallisesti.

–  Suomessa ollaan siinä mielessä onnellisessa asemassa, että meillä on vahva kotimainen markkina ja paljon kotimaisia artisteja, jotka kiinnostavat yleisöjä. Uskon, että jos koronatilanne Suomessa pysyy hallussa, ala pystyy kohtuullisen hyvin käynnistämään toimintaansa.

Juha Rahko on huolissaan siitä, kuinka poikkeustilanteen pitkittyminen voi runnella tapahtuma-alaa pitkällä tähtäimellä.

–  Tällä alalla on isot alihankintaketjut, ja siellä on paljon mikroyrittäjiä ja itseään työllistäviä ihmisiä. Alan taloudelliset selviytymismahdollisuudet ovat todella rajalliset. Pelkäämme sitä, häviääkö alalta sitä hyvää osaamista, mitä meillä on Suomessa.

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic