Lounais-Häme

Leffa-arvio: Kun maailma pettää

System Crasher (Saksa, 2019). ★★★★ Ohjaus: Nora Fingscheidt. Pääosissa: Helena Zengel, Albrecht Schuch. K-16, kesto: 119 min. Forssan Elävienkuvien Teatteri.
Moniongelmainen tyttö (Helena Zengel) jää yhteiskunnan rattaisiin. Kuva: (c) kineo Film / Weydemann Bros. / Yunus Roy Imer
Moniongelmainen tyttö (Helena Zengel) jää yhteiskunnan rattaisiin. Kuva: (c) kineo Film / Weydemann Bros. / Yunus Roy Imer

Yhdeksänvuotias Benni-tyttö päätyy lastensuojelun hoteisiin, mutta jäykästä ja normein täyttämästä systeemistä ei riitä apua kaikille.

Nora Fingscheidtin todellisten lastensuojelutapausten pohjalta kirjoittama ja ohjaama System Crasher on rankka ja ahdistava draama nyky-yhteiskunnan ongelmista, joita löytyy jokaisesta ns. sivistysvaltiosta.

Käsivarakameralla operoiva, lohduton ja sysisynkkä System Crasher tuo tapahtumat lähelle, liiankin liki, niin, että katsoja tuntee tarvetta katsoa muualle.

Konemaisesti toimivat sosiaaliset turvaverkostot tarjoavat vain käytännön tukea, eivätkä kykene ulottamaan palvelujaan niihin seikkoihin, kuten läheisyyteen ja rakkauteen, joita sen piiriin joutuneet todella tarvitsevat.

Ne kenttätyöntekijät, jotka ovat lähimpänä tapauksia, ovat niin ikään voimattomia jossain korkealla, vallan portailla määriteltyjen toimintaohjeiden ja sääntöjen kanssa.

Vasta 11-vuotias Helena Zengel tekee käsittämättömän raivoisan roolityön Benninä, joka ei muuta elämältä halua kuin päästä takaisin kotiin.

Gabriela Maria Schmeide lastensuojelun rouva Bafanéna ja Albrecht Schuch koulunkäyntiavustaja Mischana kuvastavat autenttisesti sitä voimattomuuden tunnetta, kun paperilla täydelliseltä vaikuttava tukisysteemi pettää kerta toisensa jälkeen.

System Crasher on synkkä, kompromissiton ja raatorealistinen elokuva, painajainen, joka ei tarjoa ongelmiin pikaratkaisuja.

Mutta se on myös äärimmäisen vaikuttava ja erittäin tärkeä elokuva, yksinkertaisen loistavalla pääosasuorituksella kruunattu draama.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti