Lounais-Häme

Elokuvasalit ovat kiinni ja yrittäjät ahtaalla – Forssan leffateatterit lomauttivat henkilökuntaansa

Esityskiellon astuttua voimaan Elävienkuvien teatterin siivous ja huoltotyöt työllistivät henkilökunnan toviksi. Nyt tätäkään työtä ei ole, kertoo Ville Koivisto. Arkistokuva Kuva: Lassi Puhtimäki
Esityskiellon astuttua voimaan Elävienkuvien teatterin siivous ja huoltotyöt työllistivät henkilökunnan toviksi. Nyt tätäkään työtä ei ole, kertoo Ville Koivisto. Arkistokuva Kuva: Lassi Puhtimäki

Suomalaiset elokuvateatterit ovat suuremman uhan alla kuin ehkä koskaan. Koronakriisin vuoksi Suomen kaikki 176 elokuvateatteria 130 paikkakunnalla ovat säpissä.

Forssassa Bio-kaari sulki ovensa, kun Suomen hallitus esitti, että yli 10 hengen yleisötilaisuuksia ei järjestettäisi. Nyt ovet ovat kiinni ja henkilökunta lomautettuna.

– Olemme lomauttaneet koko henkilökunnan toistaiseksi mutta alle 90 päiväksi. Takaisinkutsu on kuitenkin mahdollinen, jos tilanne normalisoituu, kertoo Bio-Kaaren yrittäjä Mauri Korpela.

Korpelan mukaan lomautettuna on neljä asiakaspalvelusta ja elokuvan pyörittämisestä vastaavaa työntekijää sekä yksi siivooja.

– Posti tuo vielä esityskauden laskuja sisään. Kun tilanne jatkuu, ei ole juuri kuluja, mutta eipä ole tulojakaan, Korpela hymähtää.

Bio-Kaaressa on tyypillisesti siivottu juhannusviikolla. Nyt olisi hyvä hetki tehdä siivous- ja huoltotöitä ja Korpelan mukaan siivous onkin tilattu.

– Saimme uuden elokuvaprojektorin marraskuussa, joten huoltotoimia ei tarvitse tehdä, Korpela kertoo.

Siivottava loppui jo

Forssan Elävienkuvien teatteri on siivottu kahden viikon kiinniolon aikana lattiasta kattoon ja kaikki huollettavissa olevat laitteet on huollettu.

– Mutta sitten siivottava ja huollettava loppui, kertoo Ville Koivisto Elävienkuvien teatterista.

Koiviston mukaan elokuvakonetta pyörittänyt työntekijä on siirtynyt toisen työnantajan palvelukseen.

– Se on ymmärrettävää, jos vaihtoehtona on joutua työttömyyskortistoon. Meillä on nyt työpaikka avoinna. Toisaalta, eipä ole kiire hakea uutta työntekijää, kun ei ole tietoa, koska toiminta voidaan taas käynnistää, Koivisto kertoo.

Forssan Elävienkuvien teatterin kiinteistön omistaa kaupunki, mutta kiinteistön hoitovastuu on teatterilla. Kiinteistönhoidon kulut siis juoksevat, vaikkei sali ole avoinna yleisölle.

– Pienempien paikkakuntien teatterit ja yksinyrittävät ovat varmasti todella ahtaalla. Heillä on samalla kyse myös omasta elannosta, Koivisto sanoo.

Suomen Elokuvateattereiden liitto vetoaakin valtioon, jotta se myöntäisi tukea pahimmassa ahdingossa oleville elokuvateattereille.

– Jos elokuvateattereita ei auteta, on seurauksena elokuvateattereiden kuolemia. Suomalaiset elokuvateatteri ovat lähes pelkästään mikroyrityksiä tai pk-yrityksiä. Hallituksen koronatuet eivät näytä sopivat elokuvateattereille juuri lainkaan, tarvitaan suoria tukia, sanoo liiton toiminnanjohtaja Tero Koistinen.

Juhannustaukojen lisäksi nyt tuli koronatauko

Kun koronakriisi jossain vaiheessa lakkaa, voidaan näytännöt aloittaa Elävienkuvien teatterissa melko nopeasti, kertoo Ville Koivisto.

– Meillä on varastossa ainakin kotimaisia elokuvia, joiden esittäminen jäi esityskiellon vuoksi kesken. Tuukka Temosen ohjaama Aika jonka sain -elokuvan esitysten piti alkaa, mutta elokuvaa ei ole vielä ehditty esittää.

Jos leffateatterit avataan toukokuussa tai vielä myöhemmin, ei se välttämättä helpota yritysten taloudellista tilannetta.

– Kesä on perinteisesti hiljaisinta aikaa elokuvateattereille. Tilanne ei helpoita, jos teatterit pyörivät kiinniolon jälkeen tyhjinä.

Korpelan mukaan nyt eletään perinteikkään elokuvateatterin historiassa täysin poikkeuksellista ajanjaksoa.

– Lindvallin Topi perusti teatterin vuonna 1958 ja isäni osti tämän -66. Juhannustaukoja lukuun ottamatta Bio-Kaaren historiassa ei ole ollut päivääkään, ettei elokuvia olisi esitetty.

Ennen kevättä 2020. FL

Luitko jo tämän: Pienten paikkakuntien leffateatterit ovat ahtaalla

Uusimmat

Näkoislehti

31.5.2020

Fingerpori

comic