Lounais-Häme

Elokuvateatterit vetävät yleisöä – Elokuvien tv-katselu hiipunut

Elokuvissa käyminen ja elokuvien katsominen on yksi suosituimmista kulttuuriharrastuksista. Kuva: Seppo Pessinen
Elokuvissa käyminen ja elokuvien katsominen on yksi suosituimmista kulttuuriharrastuksista. Kuva: Seppo Pessinen

Vähintään kolme kertaa vuodessa elokuvissa kävi vajaa kolmannes Tilastokeskuksen vapaa-aikatutkimukseen 2017 vastanneista. Elokuvissa käymisen suosio on kasvanut lähes kaikissa ikäryhmissä verrattuna 1990-luvun alkuun. Samanaikaisesti elokuvien katsominen televisiosta on vähentynyt tarjonnan laajenemisesta huolimatta.

Elokuvissa käyminen ja elokuvien katsominen on yksi suosituimmista kulttuuriharrastuksista. Vapaa-aikatutkimuksen mukaan elokuvissa kävi vuonna 2017 edellisten 12 kuukauden aikana 60 prosenttia kymmenen vuotta täyttäneistä, kun osuus on ollut aiemmissa tuloksissa noin 50 prosenttia vuodesta 1977 alkaen (vuoden 1977 luku koskee 15 vuotta täyttäneitä). Elokuvissa käymisen suosio on kasvanut sekä miehillä että naisilla.

Elokuvissa käymisen suosio kasvoi vuonna 2017 erityisen selvästi kaikissa ikäryhmissä 35-vuotiaista ylöspäin, eniten 55–64-vuotiailla ja 65–74-vuotiailla: edellisessä ryhmässä noin puolet oli käynyt elokuvissa viimeisen vuoden aikana, kun osuus oli vuonna 1991 vain 19 prosenttia. 65–74-vuotiailla elokuvissa käyneiden osuus oli noussut samassa ajassa 11:sta 40 prosenttiin. Vuoden 1977 vapaa-aikatutkimuksen mukaan 65 vuotta täyttäneistä 15 prosenttia oli käynyt elokuvissa viimeisen vuoden aikana.

Vanhempien ikäluokkien elokuvissa käymisen vilkastumiseen vuonna 2017 lienee vaikuttanut uudelleen filmatun Tuntemattoman sotilaan tulo elokuva­teattereihin: filmi veti yli miljoona katsojaa.

Elokuvissa käymisen suosio on vähentynyt erityisesti 20–24-vuotiaiden ikäryhmässä sekä miehillä että naisilla, mutta silti nuorimmat ikäluokat ovat yhä aktiivisimpia elokuvissa kävijöitä.

Elokuvien katsominen televisiosta on vähentynyt siitä huolimatta, että television elokuvatarjonta on kanavamäärän kasvun myötä moninkertaistunut. Kun vuonna 1981 elokuvaa televisiossa oli viimeisen vuoden sisällä katsellut 94 prosenttia kymmenen vuotta täyttäneistä, vuonna 2017 osuus oli enää 70 prosenttia. FL

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic