Lounais-Häme Jokioinen

Elonkierron tiedeluontokoulussa koetaan ötökkäansoja, tutkitaan maaperää ja tehdään ekotekoja

Tiedeluontokoulussa tutkitaan maaperää, koetaan ötökkäansoja, tehdään ekotekoja ja muutetaan maitoa jäätelöksi.
Elonkierron makasiini toimii tiedeluontokoululaisten ja luontokerholaisten kohtaamispaikkana.
Elonkierron makasiini toimii tiedeluontokoululaisten ja luontokerholaisten kohtaamispaikkana.

Elonkierron tiedeluontokoulu järjestetään tänä vuonna kolmatta kertaa.

– Tiedeluontokoulu on suunnattu 8-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille. Tiedeluontokoululaiset tutustuvat tutkimuksen saloihin itse tehden ja kokeillen, mikä on lapsille mieluista, tutkimusassistentti Anneli Nuoranne kertoo.

Tiedeluontokoulu kokoontuu Elonkierron makasiinilla 5.6. alkaen viitenä perättäisenä keskiviikkoiltana klo 18–20 välillä, ja mukaan ilmoittaudutaan paikan päällä klo 17.40 alkaen.

– Mukaan voi tulla vaikka vain yhtenä iltana tai joka kerralla. Tiedeluontokoulu järjestetään nyt kolmatta kertaa, ja palautteissa on huomioitu kävijöiden toiveita.

Elämyksellistä oppimista

Avauskerralla 5. kesäkuuta tiedeluontokoulu herättää lapset pohtimaan, miten lehmä tekee ruohosta maitoherkkuja.

– Kohtaamme lehmän neljine mahoineen ja pohdimme, miten ruoho muuttuu niiden avulla maidoksi. Lisäksi valmistamme maidosta jäätelöä.

12. kesäkuuta geenivaratutkijat pääsevät selvittämään keruumatkalla sekoittuneita omenanäytteitä, mietitään mikä tekee omenoista erilaisia ja katsotaan, onko DNA:sta apua.

19.6. retkikunta lähtee selvittämään maaperän salaisuuksia: mitä tapahtuu, kun maa kohtaa veden? Hengittääkö maa? Entä miten tutkitaan maalajien eroja paljain käsin?

26. kesäkuuta Elonkierrossa tehdään ekotekoja.

– Erilaisten tehtävien ja leikkien avulla selvitetään, minne tutut, kotona syntyvät jätteet kuuluvat. Paikalla on myös Vuoden nuori eurooppalainen, ilmastoaktivisti Atte Ahokas.

Viimeisellä kokoontumiskerralla 3.7. tutustutaan ihanan inhottaviin ötököihin.

– Selvitämme, mitä Elonkierron kuoppa-ansoista löytyy. Tutustumme hyönteisiin ja käymme kokemassa ansat. Tutkimme saalista mikroskoopin ja suurennuslasin avulla, Nuoranne kertoo.

Tiedeluontokoulun opettajina toimivat Luonnonvarakeskuksen tutkijat.

Luontokerho pienille

Tismalleen samaan aikaan kokoontuva Elonkierron luontokerho puolestaan tarjoaa elämyksellisiä luontokokemuksia ja iloista yhdessä oloa perheen pienimmille. Kerhoon voivat osallistua 5–10-vuotiaat sekä alle 5-vuotiaat täysi-ikäisen huoltajan kanssa.

5.6. opitaan paikkaamaan naarmut ja nirhamat SPR:n Jokioisten osaston kanssa, 12.6. selvitetään mitä löytyy maan alta, 19.6. kierrätetään jätteet Jokioisten Korvenkävijöiden kera, 26.6. tutustutaan erilaisiin eläinystäviin Jokioisten eläinsuojeluyhdistyksen kanssa ja viimeisellä kerhokerralla 3.7. Lounais-Hämeen Uranus johdattaa kurkistamaan linnunradan laidalle.

Tiedeluontokoulu ja luontokerho toteutetaan yhteistyössä MLL:n Jokioisten paikallisyhdistyksen kanssa. Elonkierto löytyy osoitteesta Ojaistentie 44, Jokioinen.

Elonkierrosta lisää sivulla 19.

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic