Lounais-Häme Jokioinen

Elonkierron ylläpitäjästä ei vieläkään tietoa – Rahoitusta yritetään järjestää hankkeiden kautta

Puisto valmistautuu talviteloille, mutta jatkon kannalta moni kysymys on vielä vaille vastausta.
Elonkierrossa on tehty purkutöitä ja varauduttu talveen. Tutkimusassistentti Anneli Nuoranne keräsi opaskylttejä pois. Seuraavat puoli vuotta ovat ratkaisevat puiston tulevaisuuden suhteen. Töitä tehdään laajalla rintamalla sen eteen, että puisto kukoistaisi myös ensi kesänä.

– Käsi ylös, kuka ottaa vetovastuun Elonkierrosta?

Täydellinen hiljaisuus valtaa kokoushuoneen Jokioisten Tietotalossa. Seuraava puhuja ei uskalla nostaa kättään, mutta pyytää varovasti puheenvuoron.

– On utopistista ajatella, että työssäkäyvistä, vapaaehtoisista ihmisistä koostuva yhdistys ottaisi puiston hoitaakseen. Toimintakulttuurin on oltava jatkuvaa. Nähdäkseni tarvitaan toiminnanjohtaja tai vastaava henkilö, joka pystyy tekemään asioita Elonkierron hyväksi muulloinkin kuin kello neljän jälkeen.

 

Elonkierron ystävät ry:n puheenjohtajan Outi Vesakosken vastaus Jokioisten kunnanjohtajan Jarmo Määtän kysymykseen tiivistää melko hyvin sen, missä Elonkierron jatkon kanssa mennään.

Puistoa vuosikymmenet ylläpitänyt Luonnonvarakeskus (Luke) ilmoitti keväällä, ettei aio ylläpitää tai rahoittaa puistoa jatkossa. Myöskään Jokioisten kunta ei aio ottaa vetovastuuta. Määtän mukaan kunta voi olla mukana hankkeiden omarahoitusosuuksissa, jos ja kun Elonkiertoa jatkossa rahoitetaan hankkeiden kautta.

Rahassa puhutaan noin 20 000 euron panostuksesta vuodessa. Lisäksi kunta voi osallistua puiston markkinointiin ja osoittaa työvoimaa puiston tarpeisiin kunnan työpajalta.

Mansikki-tapahtuman Määttä totesi olevan Jokioisille kansallisaarre, josta ei aiota luopua.

 

Viime viikolla Määttä kutsui koolle ”kapulanvaihtopalaverin”. Elonkiertoon nyt ja mahdollisesti tulevaisuudessa liittyviä toimijoita kokoontui Tietotaloon pohtimaan rooleja ja resursointimahdollisuuksia puiston tulevaisuuden kannalta.

Kesällä perustetulle tukiyhdistykselle, Elonkierron ystäville on tarjolla iso rooli. Outi Vesakosken mukaan yhdistyksen olisi kuitenkin ensin saatava palkattua vähintään osapäiväistä työvoimaa, jotta Elonkierron rahoituspohjan rakentaminen ja toiminnan organisointi olisi mahdollista.

 

Lue mielipidekirjoitus FL 12.9.: Elonkierron jatko kysyy tahtoa ja rahaa

 

Selvää on, että myös Luken panosta tarvitaan. Erityisasiantuntija Ilkka Sipilän mukaan Luke voi olla mukana tulevissa hankkeissa ja jatkaa maa-alueen vuokraamista Metsähallitukselta. Sipilän mukaan Elonkierto voi jatkossakin toimia Lukelle alustana, jossa tutkimustuloksia demonstroidaan ja tutkimusta jalkautetaan.

– Mielestäni Luken tehtävä on siirtää puistoon liittyvää osaamista alkuvaiheessa, Sipilä kommentoi kysymykseen siitä, voiko Luke ohjata puiston pitkäaikaisten työntekijöiden työpanosta puiston hyväksi hankkeiden kautta.

Luken lisäksi mahdollisia hankekumppaneita voivat olla esimerkiksi Hämeen ammattikorkeakoulu ja Ypäjän Hevosopisto, joiden edustajat näyttivät yhteistyölle palaverissa vihreää valoa intressien kohdatessa. FL

Kommentti: Tahto on hyvä alku, mutta raha ratkaisee

Kuka maksaa, on kaikkein oleellisin kysymys Elonkierron tulevaisuutta pohdittaessa. Hyvää tahtoa riittää, mutta sillä ei hoideta kymmenen hehtaarin peltoaluetta tai markkinoida puistoa.

Todennäköisin rahoituslähde Elonkierron ylläpidolle jatkossa ovat erilaiset hankkeet. Hankkeet eivät kuitenkaan luo itse itseään, vaan niiden ja toiminnan pyörittämiseen tarvitaan tekeviä käsiä.

Hankerahaa ei myönnetä olemassa olevan ylläpitoon, vaan tarvitaan kehitystä. Tässä mielessä murrosvaihe voi olla myös mahdollisuus uusille toimijoille, kuten yrittäjille hyödyntää Elonkiertoa.

Luonnonvarakeskus kertoo käyttäneensä Elonkierron pyörittämiseen yli 200 000 euroa vuodessa. Suurin osa summasta muodostuu henkilöstökuluista. Ilman osaavia työntekijöitä ei ole puistoa, jota esitellä, eikä eläimiä, jotka ovat puiston matkailullinen vetonaula.

Aikaa tilanteen ratkaisemiseen ei ole paljon. Jos puisto jää ensi keväänä hoitamatta, ei sitä hoida sen jälkeen enää kukaan.

Saija Pennanen

Kirjoittaja on toimittaja ja Elonkierron ystävät ry:n hallituksen jäsen

Uusimmat

Fingerpori

comic