Lounais-Häme Jokioinen

Elonkierrossa alkoi kesä ja kokeilukausi – Mansikki järjestetään viimeistään ensi vuonna

Mansikkia ei ehkä järjestetä koronavirustilanteen vuoksi tänä vuonna, mutta ensi vuodelle sitä jo lupaillaan.
16 pässikaritsaa tuotiin Elonkiertoon alkuviikolla. Karitsoilla ei ole vielä nimiä, joten ehdotuksia otetaan vastaan puistossa ja Elonkierron Facebook-sivuilla. Kuva: Lassi Puhtimäki
16 pässikaritsaa tuotiin Elonkiertoon alkuviikolla. Karitsoilla ei ole vielä nimiä, joten ehdotuksia otetaan vastaan puistossa ja Elonkierron Facebook-sivuilla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Elonkierron kesä näyttää samalta kuin ennenkin: karitsat määkivät aitauksessa, tutut hevoset Noituva ja Vanaja ottavat vieraat vastaan pärskähdellen ja alueella pääsee yhä tutustumaan esimerkiksi maatalouden historiaan, ilmastonmuutokseen ja biodiversiteettiin.

Elonkierron Ystävät toiminnan veturina

Kävijä ei huomaa, että Luonnonvarakeskus on luopunut Elonkierron ylläpidosta ja puistosta vastaa nyt ensimmäistä kesää Elonkierron Ystävät ry.

Ainoat asiat, jotka viittaavat muutokseen, ovat puistossa näkyvät pienet uudistukset.

Elonkiertoon perustetaan tänä kesänä mehiläistarha, jonka hunajaa myydään 4H-yhdistyksen pyörittämässä puiston kahviossa. Kahvioon otetaan myyntiin myös lampaanmaidosta tehtyä jogurttia. Laitumille saadaan tuttujen hevosten lisäksi heinäkuussa hevos- ja ponivarsat.

Kävijän näkökulmasta Elonkierron toiminta on jopa hieman monipuolistunut. Lisäksi se muuttuu kokovuotiseksi, koska puisto viedään nettiin ja Wahren-opiston luentokursseille.

Lue myös: Jokioisten kunta avustaa Elonkierron Ystäviä.

Puistolle haetaan jatkossa pysyvää rahoitusta

LounaPlussa myönsi Elonkierron Ystävät -yhdistykselle kahden vuoden EU-rahoituksen Leader-ohjelmasta. Apurahan turvin puistoon pyritään löytämään uusi toimintamalli, joka mahdollistaa puiston ylläpidon yhdistyksen voimin.

Mallia suunnittelevat Elonkierron Ystävien kokenut hallitus, johon kuuluu myös Luken työntekijöitä sekä koordinaattorin tehtävään palkattu agrologi Miia Kuhanen, joka vastaa monista käytännön asioista.

Kun yhdistys saa selvän kuvan siitä, mitä kaikkea puiston ylläpitäminen vaatii ja mahdollistaa, se alkaa hakea puistolle pysyvää rahoitusta.

– Meillä on vahva luotto siihen, että kokeilujakson jälkeen rahoitusta tulee ja toiminta jatkuu. Moni näkee toiminnan tärkeänä. Esimeriksi Jokioisten kunta on yksi toimintamme rahoittajista jo nyt, Miia Kuhanen sanoo.

Lisäksi yhdistyksellä on lukuisia yhteistyökumppaneita. Esimerkiksi Martat ylläpitää omia kasvulaatikoitaan puistossa ja Hankkija sponsoroi toimintaa.

Mansikki järjestetään ensi vuonna

Nykyisillä rahavirroilla pystytään kuitenkin pitämään puistoa yllä vain tämä ja ensi kesä. Sen jälkeen tarvitaan uusi rahoitus, ja mieluiten pysyvä.

Toistaiseksi yhdistys keskittyy kuitenkin täysillä tähän ja ensi vuoteen, joita varten suunnitelmia on paljon.

Myös Mansikki järjestetään – viimeistään ensi vuonna.

– Mansikki on 6000 henkilön tapahtuma. Voi olla, että LounaPlussa ei voi järjestää sitä tänä kesänä koronavirustilanteen vuoksi. Ensi vuonna se toteutuu ehdottomasti, jos virustilanne sen sallii ja jos se on Elonkierron Ystävistä kiinni, Kuhanen sanoo.

Tänä vuonna on kuitenkin luvassa pienempiä tapahtumia ja koulutuksia, joista yhdistys kertoo myöhemmin. Lisäksi puistossa aloitetaan kuvaukset, jotka mahdollistavat tulevaisuudessa puiston virtuaalikierrokset. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic