Lounais-Häme

Elonkierto älypuhelinten aikaan

Elonkierron esittelypuisto pitää sisällään valtavan määrän maatalouteen liittyvää tietoa. Sitä jaetaan muun muassa erilaisten tapahtumien ja näyttelyjen yhteydessä. Puistoon pystytetyistä tietokylteistä kiinnostunut on voinut opiskella roppakaupalla tietämystä.

Tietoa puistossa siis löytyy, jopa ähkyksi asti. Hämeen ammattikorkeakoulun kestävän kehityksen opiskelijat ottivat tänä syksynä haasteen vastaan ja kokeilivat, miten tietomäärää saisi jäsenneltyä ja tarjoiltua enemmän nuoria houkuttelevassa muodossa.

Syntyi mobiilioppimisrata, jonka avulla Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusta pystytään esittelemään aiempaa monipuolisemmin.

-Älypuhelin on aika monelle nuorelle käden jatke, joten sen hyödyntäminen tuntui luonnolliselta. Harva nuori jaksaa lukea pitkiä tietopaketteja – lyhyet videot ja monivalintakysymykset toimivat paremmin, HAMK:n opettaja Tero Ahvenharju naurahtaa.

Tiistaina rata pääsi tulikokeeseen Paanan koulun seitsemäsluokkalaisten toimesta. Viitisenkymmentä oppilasta jaettiin kahdeksaan tiimiin, jotka kilpailivat toisiaan vastaan. Tehtävien suorittamisessa aika ei ratkaissut, vaan pisteitä kerättiin oikeilla vastauksilla.

Aatu Rimpiläinen, Aapeli Roininen ja Juuso Hakamäki selasivat kohmeisilla sormillaan älypuhelimiaan ja pähkäilivät kuituhamppuun liittyviä kysymyksiä. Kun yhdellä meni väärin, kaksi muuta saivat vähennettyä mahdollisten vastausten määrää.

-Ei ole väärin pelata tätä taktikoimalla, mutta kyllä te varmaan itsekin tiedätte oikeita vastauksia, ryhmää vetänyt HAMK:n opiskelija Helene Munck kannusti nauraen.

Matka jatkui puhelimen karttaa seuraamalla kohti seuraavaa rastia ja vanhojen koneiden tunnistamista. Ennen perille pääsyä alkoivat nuorten puhelimet kilahdella.

-Tässä on yllätysrasti!

Yllätysrasteilta poimittiin matkaan kirjaimia, joista muodostui radan lopussa jokin tolkullinen sana.

Radan suorittaneilta nuorilta kerätty palaute otetaan huomioon lopullisessa versiossa. Ensi kesänä kuka tahansa Elonkierron kävijä voi ladata puhelimeensa ilmaisen Action track -sovelluksen ja testata tietämystään pelissä. Pelin lopussa näkee oman sijoituksensa ranking-listalla.

Ohjeet sovelluksen käyttämiseen löytyvät kesällä puistosta.

Idea mobiilioppimisradasta nousi ensimmäisen kerran esiin viime syksynä Luken ja HAMK:n yhteisessä suunnittelupäivässä.

-Lukessa oli suuri tarve tuoda meillä tehtyä tutkimusta esiin nuorille sopivalla tavalla. Lapsiperheet ovat löytäneet Elonkierron kohteena hyvin, mutta alun perin puisto on suunniteltu juuri tutkimuksen esittelemiseen, tutkimusassistentti Anneli Nuoranne huomauttaa.

Yhteistyö HAMK:n kanssa tuli kuin tilauksesta, sillä käynnissä on Uudistuva Elonkierto -hanke. Hankkeen yhtenä tavoitteena on löytää uusia yhteistyökumppaneita Elonkiertoon. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic