Lounais-Häme

Elonkierto pyörii taas – kesän ohjelmassa keppihevosia, tarinoita yrteistä ja latotanssit

Luonnonvarakeskuksen Elonkierto-puisto juhlii tänä vuonna 20-vuotista taivaltaan.

Esittelypuistossa Jokioisilla voi jälleen tavata lampaita, hevosia ja lehmiä, kuten lauman harvinaisia itäsuomenkyyttöjä. Viljat, yrtit ja ketokukat ovat esillä, samoin luonnonvarojen tutkimuksen, sovellusten, viljelyn ympäristövaikutusten ja ilmastonmuutoksen esittely.

Kesän tapahtumalliset ohjelmat ovat jo täydessä vauhdissa. Kesä alkoi 6.6. yli 8-vuotiaiden tiedekoululla. Pienet tieteilijät kokoontuvat Elonkierron makasiinilla samanaikaisesti Lasten luontokerhon kanssa joka toinen keskiviikko klo 18–20. Koulu jatkuu 1.8. saakka.

Käynnissä ovat myös Teatteri Tiukun lastennäytelmää ”Tiukun murhe”. Esityksiä nähdään Elonkierron makasiinissa 13.6.–19.6. vielä kahdeksan.

Näytelmä kertoo pienestä leppäkerttutyttö Tiukusta, joka on kyllästynyt olemaan pieni ja haluaa kokea jotain jännittävää. Tarina on kertomus ystävyydestä, haaveista ja pienenä olemisen tärkeydestä.

Mutta paljon on vielä alkamatta. Uusi keppihevostapahtuma järjestetään 17.7. klo 15–18. Lapset voivat taiteilla työpajassa oman fantasiakeppihevosen ja kisailla keppihevosradalla. Työpajoissa voi luoda myös muunlaisia taideteoksia.

Kesän ensimmäisellä teemakierroksella ”Peltojen ja puutarhojen naiset” pohditaan naisten merkitystä maa- ja puutarhatalouden eri aikoina.

27.6. järjestettävä kierros tehdään Wendlan puutarhasta ja päättyy Elonkierron makasiinille juhlanäyttelyyn.

-Näyttelyssä voi tutustua puistojen taipaleeseen niiden alkuajoista tähän päivään asti. Makasiinilla on esillä esimerkkejä 10 vuotta täyttävän Wendlan puutarhan aarteista, joista jokaisella on oma tarinansa. Mukana on myös Elonkierron aikaisempien vuosien näyttelyiden parhaita paloja, ja perheen pienimmille on järjestetty pientä puuhastelua, kertoo Luken tutkija Merja Hartikainen.

Keskiviikkona 11.7. kuullaan Yrttien tarinoita tieteen valossa. Vanhojen yrtti- ja rohdoskasvien on uskottu hoitavan ihmisiä ja eläimiä, mutta mitkä tarinoista ovat totta ja mitkä ei? Asiantuntijana paikalla on professori Yvonne Holm Helsingin Yliopistosta.

Elonkierron 20-vuotisjuhlakierroksella ”Metsän monet mahdollisuudet” keskustellaan 15.8. marjoista, sienistä ja metsän hyvinvointivaikutuksista sekä tutustutaan puun uusiin käyttömuotoihin. Kierros päättyy kesän aikana rakennettavan uuden esittelyalueen avajaisiin, täytekakkukahveihin, latotansseihin ja olutiltaan.

Suurponnistus Lasten Maatalousnäyttely Mansikki järjestetään 8.9. Maatilan eläimet ovat jälleen näyttävästi esillä ja ohjelmalavalla piristystä tuovat PellePändi, Viihdeorkesteri Tähtisade sekä Ypäjän talentin parhaimmisto. Ajanvietteenä ovat aiempinakin vuosina suositut olkipomppis, traktorinajo ja poniratsastus. Luken tutkimusta esitellään havainnollisesti tiedeteltoissa.

Elonkierron tapahtumat ovat osa Uudistuva Elonkierto -hanketta. Mansikin pääsylippu on 5 euroa, alle kolmevuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Muut tapahtumat ovat maksuttomia. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic