Lounais-Häme Forssa

Ely varoitti pelastuslaitosta Loimijoen tulvavaarasta – "Jos sade jatkuu, tullaan näkemään historiallisia vedenkorkeuksia"

Leudon talven seurauksena Loimijoki alkaa olla tulvakorkeudessa. "Voi seurata ongelmia, jos kevät jatkuu sateisena." Pohjavesitilanteelle vesisateinen ja lämmin talvi on tehnyt hyvää.
Loimijoen veden pinta on paikkapaikoin jo hyvin korkealla vuodenaikaan nähden. Kuva Forssan Vieremästä.

Hämeessä pohjavedet ovat nousseet syksystä lähtien ja varastot ovat täyttyneet hyvin. Pohjavedet ovat monin paikoin selvästi yli ajankohdan keskimääräisen tason, ja paikoittain jo ennätyskorkealla.

– Vielä viime syksynä pelättiin, millainen kevät on tiedossa, jos olisi saatu vähäsateinen pakkastalvi. Voi sanoa, että pelättyä pohjavesiongelmaa ei enää ole, Hämeen ely-keskuksen vesistöasiantuntija Martti Lautala kertoo.

Esimerkiksi Lopen ja Tammelan rajalla sijaitsevalla Pernunnummen seuranta-asemalla nousua on ollut hieman yli 50 senttimetriä.

 

Roudan ajoittainen puuttuminen on vaikuttanut siihen, että pohjavettä on muodostunut poikkeuksellisesti sydäntalvellakin. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että lopputalven aikana talousvesikaivoissa tulee riittämään hyvin vettä, eikä merkittävää kaivojen kuivumista esiinny.

Tavallisesti vedenpinnat ovat tähän aikaan vuodesta laskussa ja alimmillaan huhtikuun alkupuolella.

 

Leuto ja sateinen talvi on aiheuttanut sen, että Hämeessä pintavesien korkeus on jo monin paikoin maalis-huhtikuun ajan kevättulvien korkeuksissa.

Vesitalousasiantuntija Elina Mäkäläinen kertoi perjantaina, että Hämeen ely-keskus on varoittanut Kanta-Hämeen pelastuslaitosta mahdollisesta Loimijoen tulvimisesta, mikäli viikonlopuksi ennustetut sateet toteutuvat.

– Pintavedet ovat yleisesti ottaen sellaisissa tulvakorkeuksissa, joita nähdään ehkä kerran kolmessa vuodessa keväisin. Ei tässä vielä mitään katastrofia ole näkyvissä, mutta jos sateet jatkuvat, maalis-huhtikuussa tullaan saavuttamaan ajankohtaan nähden historian suurimmat mittaustulokset.

Martti Lautala kertoo, että talven vesisateiden seurauksena maaperä on täysin kyllästetty, eikä se ime enää lisää vettä.

– Kaikki, mitä nyt sataa, menee vesistöihin. FL

Uusimmat

Näkoislehti

28.5.2020

Fingerpori

comic