Lounais-Häme

EM-kisat vahvasti mielessä

 

Hämeenlinnan Tarmoa edustava pikajuoksija Hannu Hämäläinen on tekemässä vahvaa paluuta Euroopan huipulle. Heinäkuisiin Amsterdamin EM-kisoihin vielä näyttöjä antava urheilija kävi elämänsä kilpailun vuonna 2012. Tuolloin hänellä todettiin imusolmukesyöpä.

-Silloin ei urheilu ollut missään roolissa. Se tapahtuma muutti ja vahvisti minua. Aikuistuin ja aloin laittaa asioita eri perspektiiviin, vaikka toki vieläkin stressailen, Forssan Salaman urheilukoulussa vieraillut Hämäläinen muistelee.

Sairaus todettiin maaliskuussa, mutta jo loppuvuodesta Hämäläinen aloitti harjoittelun. Vuonna 2010 ennätyksensä sadalla metrillä juossut Hämäläinen on löytämässä ennätysvuotensa vireen. Viime vuonna satanen meni ajassa 10,43 (myötäisessä 10,33). EM-kisaraja on 10,38, joten Hämäläisellä on siihen realistiset mahdollisuudet.

Yksi ongelma rajan alittamisessa on, nimittäin aika.

-Sunnuntaina Lapinlahdella on mahdollisuus alittaa raja. Juhannussunnuntai Kuortaneella on viimeinen mahdollisuus, joten tässä ei ole kuin 2-3 kilpailua, joissa rajan voi puhkaista.

Hämäläinen olisi halunnut kilpailla Tukholman Timanttiliigassa viikolla, mutta hän ei mahtunut joukkueeseen. Kilpailu olisi ollut hänelle tärkeä paikkojen aukaisun kannalta.

-Olen aina parantanut kilpailujen kautta. Kaksi kilpailua jäi väliin sairastelujen takia. Alkukuusta olin paikalla Ruotsissa ja tein verryttelynkin, mutta olo oli sen verran huono, etten startannut, kertoo tällä kaudella 10,55 juossut pikakiituri.

Urheilukoulut ovat tuttu miljöö Hämäläiselle ja hän osallistuu mielellään näihin tapahtumiin. Pikkupoikana hän innostui yleisurheilusta nykyään valmentajanaan toimivan isoveljen kautta, oli itse urheilukoulussa ensi kertaa alle 10-vuotiaana, toimi teininä niissä vetäjänä ja nykyisin siis esikuvana ja valmentajana.

Hämäläinen on aina pitänyt ohjatusta liikunnasta, niinpä nuorena repertuaariin kuului yleisurheilun lisäksi jalkapalloa, pesäpalloa, jääkiekkoa ja salibandya.

Pikajuoksija Hämäläisestä kehittyi mutkien kautta. Hän voitti nuorten SM-kultaa sekä aitajuoksussa että pituushypyssä, joka oli hänen päälajinsa vuosina 2003-2006. Vuonna 2007 lajiksi vaihtui 100 metriä. Hän kannustaakin nuoria harrastamaan mahdollisimman montaa lajia yhtä aikaa.

-Urheilun iso kysymys on, mistä lahjakkuudet jatkossa, jos nuoret eivät liiku. Itselleni monen lajin harrastamisessa on ollut hyötyä, liikunnallisuus ja koordinaatio sekä luusto kehittyvät ja syntyy vähemmän vammoja. Kannattaa liikkua aktiivisesti myös harjoitusten ulkopuolella. Kun liikut enemmän, myös syöt ja nukut paremmin.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic