Lounais-Häme

EM-kisojen päätöspäivänä Mazuronak naisten maratonin voittoon hurjasta verenvuodosta huolimatta, Naert voitti miesten maratonin

Berliini
12.08.2018, 13:48

Urheilu-uutiset

Belgian Koen Naert juoksi miesten maratonin voittoon yleisurheilun EM-kisoissa Berliinissä.
Voitto irtosi kisaennätysajalla 2.09,51. Belgialainen paineli viimeiset kilometrit hurjaa vauhtia ja maaliin tultaessa energiaa näytti olevan vielä runsaasti jäljellä.
Toiseksi juoksi Sveitsin Tadesse Abraham ajalla 2.11,24. EM-pronssin nappasi Italian Yassine Rachik ajalla 2.12,09.
Naisten maratonin voitti aiemmin päivällä ennakkosuosikkeihin lukeutunut Valko-Venäjän Volha Mazuronak ajalla 2.26,22. Ranskan Clémence Calvin oli kintereillä aivan viime metreille saakka, mutta Mazuronakin loppukiri oli lopulta ranskalaiselle liikaa, ja tämä jäi kuuden sekunnin päähän voitosta. Tshekin Eva Vrabcova-Nyvltova juoksi pronssille.
Mazuronak joutui taistelemaan nenäverenvuodon kanssa useita kilometrejä. Hänen paitansa ja kasvonsa olivat yltäpäältä veressä.
Lopulta vuoto lakkasi, ja Mazuronak sai huuhdottua veret pois.

Kramer lihotti Ruotsin mitalisaaliin kolmeen

Ruotsin mitalisaalis Berliinin EM-kisoista hypähti lauantaina kolmeen, kun Andreas Kramer kiri kakkosena maaliin miesten 800 metrillä. Puolan Adam Kszczot otti kolmannen perättäisen EM-kullan ajalla 1.44,59. Kramer jätti Ruotsin ennätystään sivuavalla ajalla 1.45,03 ranskalaisen maailmanmestarin Pierre-Ambroise Bossen kolmanneksi.
– Oli uskomattoman hienoa ylittää maalilinja näiden kavereiden välissä, 21-vuotias Kramer iloitsi.
Kramer tykkää hallita kahden ratakierroksen kisoja kärjestä. Se on keino välttää pahimmat kahakat, mutta EM-finaalissa hän sai keulassa osumaa.
– Olin kaatua, kun joku juoksi takana kahdesti jaloilleni. Se säikäytti, muttei haitannut enää toisella kierroksella, Kramer kertoi.
Bosse otti komennon ennen toisen kierroksen alkua.
– Osasin odottaa sitä. Muuten olisin itse lisännyt vauhtia, joten se sopi minulle kuin nakutettu, Kramer kertoi.
– Kszczot oli lopussa todella vahva kuten aina. Pääsin sentään hyvin imuun ja lopussa Bossen ohi.
Viime kesänä Kramer saavutti 22-vuotiaiden Euroopan mestaruuden. Lontoon 2017 MM-kisoissa hän jäi välieriin.
– Viime vuonna oli aivan maagista päästä korkeimmalle pallille Ruotsin lipun kanssa. Halusin kokea sen uudestaan, ja tämä hopea tuntuu ainakin yhtä hienolta. Upeaa saada mitali heti ensimmäisestä aikuisten arvokisafinaalista.

Mitskua pukkaa myös Norjaan

Kramerin tavoitteena on kohentaa loppukaudesta Ruotsin ennätys alle 1.45:n. EM-finaalin ensimmäinen 53 sekunnin kierros oli hidas ennätystä ajatellen.
– 1.44-alkuinen aika ei tosiaan tunnu enää mahdottomalta, Kramer totesi.
Ruotsin muut mitalistit ovat Daniel Ståhl kiekonheitossa ja Meraf Bahta naisten 10 000 metrillä. Lisäksi nuorten maailman- ja Euroopan mestari Armand Duplantis, 18, lähtee yhtenä suosikeista sunnuntain seiväsfinaaliin.
Norja on menestynyt Berliinissä vielä paremmin. Se on ennen päätöspäivää mitalitaulukossa kuudentena kolmella kultamitalilla ja yhdellä hopeamitalilla.
Norjan mestarit ovat 17-vuotias Jakob Ingebrigtsen (1 500 ja 5 000 metriä) ja Karsten Warholm (400 metrin aidat). Henrik Ingebrigtsen kiri lauantaina pikkuveljensä kannoilla 5 000 metrillä toiseksi.

Lipsanen kolmiloikan finaalissa

Yleisurheilun EM-kisat päättyvät Berliinissä tänään.
Suomalaisista tänään kilpailevat Simo Lipsanen kolmiloikan finaalissa sekä miesten pikaviestijoukkue, joka tavoittelee alkueristä finaalipaikkaa.
Pikaviestijoukkueessa juoksevat Eetu Rantala, Otto Ahlfors, Oskari Lehtonen ja Samuel Purola.
Kolmiloikan finaali alkaa kello 20.55 Suomen aikaa. Miesten pikaviestin alkuerät käynnistyvät kello 20.50, ja finaali juostaan 22.35.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic