Lounais-Häme

Emmi Lintonen haluaa ehdokkaaksi kevään eduskuntavaaleissa – Kaisa Lepola toivoo pysyvänsä työväenyhdistysten ainoana ehdokkaana

Forssalaisvaltuutettu Emmi Lintonen ilmoitti tiistaina Facebook-päivityksessään olevansa käytettävissä ehdokkaana ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Lintosen ilmoitus tuli päivää ennen kuin Forssan työväenyhdistyksen jäsenkokous on koolla keskiviikkoiltana Forssan työväentalossa. Asialistalla on muun muassa ensi kevään eduskuntavaalit ja ehdokasasettelu.

Lintosen ilmoitus on mielenkiintoinen, sillä Forssan työväenyhdistys on asettanut ehdokkaakseen Kaisa Lepolan, joka on kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja Forssan työväenyhdistyksen puheenjohtaja. Lepolan ehdokkuuden takana ovat myös Tammelan, Jokioisten ja Humppilan ja Ypäjän työväenyhdistykset.

Lintonen on Forssan kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja, Demarinaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja ja Hämeen Demarinaisten puheenjohtaja.

 

Lepola keräsi vuoden 2015 eduskuntavaaleissa 4 558 ääntä jääden varasijalle. Vaaleissa oli ehdokkaana myös Emmi Lintosen äiti, Minna Lintonen, joka keräsi vaaleissa 1 776 ääntä. Lintonen pääsi ehdokkaaksi Hämeen Sosialidemokraattien jäsenäänestyksessä Orimattilan työväenyhdistyksen asettamana ehdokkaana.

Vaikka kahden paikallisen ehdokkaan ilmaantuminen voisi olla puolueen keräämien äänien kannalta myönteinen asia, vaalimatemaattisesti on selvää, että yhdenkin ehdokkaan läpimeno sosialidemokraattien joukosta Forssassa vaikeutuu merkittävästi äänien hajotessa.

Esimerkiksi vuoden 1999 eduskuntavaaleissa ehdokkaina olivat niin Minna Lintonen kuin Eino Järvinen, eikä kumpikaan yltänyt äänillään kansanedustajaksi. Lintonen sai vaaleissa 3 016 ääntä ja Järvinen 1 076 ääntä.

 

Lepolalle Lintosen pyrkiminen eduskuntavaaliehdokkaaksi ei tullut aivan yllätyksenä.

Lepola sanoo, että jos halutaan Forssan seudulta pääsevän lävitse sosialidemokraattisen ehdokkaan eduskuntavaaleissa, ei voida lähteä vaaleihin kahdella seudullisella ehdokkaalla. Lepola sanoo, että piirin ja puolueen kannatuksen kannalta useampi ehdokas voi olla myönteinen asia, mutta seudullisesti lopputulos on ongelmallinen.

Kaikkiaan Hämeen piiri on asettamassa ehdolle 14 ehdokasta.

Lepola toivoo, että viime kunnallisvaalien suurella äänimäärällä ja ensimmäisellä varakansanedustajuudella on luonnollinen mandaatti jatkaa tehtyä työtä.

Lepola kertoo, että ehdokkaaksi voi pyrkiä piirissä myös valitsijayhdistyksen kautta, johon tarvitaan viiden sosialidemokraatin liittoutuminen ehdokkaan taakse.

 

Lepola toivoo, että sosialidemokraatit pysyvät keskiviikon kokouksessaan syyskokouksen päätöksen takana. Sen mukaan Lepola on ainut työväenyhdistyksen asettama ehdokas.

Emmi Lintonen sanoo palon vaikuttamiseen ja politiikkaa kohtaan olevan sen verran kova, että ehdokkuus kansanedustajaksi kiinnostaa. Lintonen haluaa, että Forssan työväenyhdistys nimeäisi hänet ehdokkaaksi piirin jäsenäänestykseen.

Hänen mukaansa on luonnollista, että yhdistys asettaisi kaksi ehdokasta ja hänen ehdokkuutensa torppaaminen jäsenäänestykseen pääsemiseksi ei vaikuta kovin demokraattiselta. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

Näkoislehti