"En jäisi odottamaan joululahjaa hallitukselle" - ekonomisti arvioi työllisyysastetavoitteen täytyvän ensi vuonna

Helsinki
20.11.2018, 12:44

Talous

Työllisyysaste ei vielä lokakuussa yltänyt hallituksen asettamaan tavoitteeseen eli 72 prosenttiin. Tilastokeskuksen kausi- ja satunnaisvaihteluista puhdistettu trendilukema oli lokakuussa 71,8 prosenttia eli sama kuin syyskuun tarkentunut lukema.
Hallituksen tavoite on, että työllisyysasteen pitäisi nousta 72 prosenttiin hallituskauden loppuun mennessä. Monet ekonomistit arvioivat, että tavoite toteutuu, mutta vasta talven aikana.
Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Timo Vesala piti lukuja myönteisinä, vaikka työllisyyden paranemisvauhti näyttää hidastuneen.
– Olen taipuvainen ajattelemaan, että menee ensi vuoteen. En jäisi odottamaan joululahjaa hallitukselle, Vesala sanoi STT:lle.
Myös OP:n ekonomistit arvioivat, että tavoitteeseen päästään talven aikana.
Suhdanteiden ja työmarkkinoilla tapahtuvien muutosten lisäksi työvoimatilastoja ohjaavat väestön muutokset, Vesala huomautti.
Työllisyysastetta nostaa työikäisten määrän supistuminen väestön ikääntyessä. Vesala laskee, että työllisyysasteen kohenemisesta noin viidennes on tällä hallituskaudella seurausta työikäisten osuuden vähenemisestä.
– Työvoiman kasvuvauhti on hidastunut. Uutta potentiaalista työvoimaa ei virtaa työmarkkinoille yhtä rivakasti kuin vuoden 2017 lopulla ja tämän vuoden alussa. Se merkitsee, että työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmat voivat pahentua.
Kohtaanto-ongelma merkitsee sitä, että avoimiin työpaikkoihin on yhä vaikeampi löytää sopivia hakijoita. Yritykset ovat jo pitemmän aikaa pitäneet ongelmaa esillä, eikä tilanne näytä korjaantuvan.
– Työllisyyskasvun ylläpito vaikeutuu koko ajan. Lammessa on vähemmän kaloja, mitä kalastella, Vesala sanoi.

Naisten työllisyysaste parani

Työttömyysasteen trendi oli 7,2 prosenttia. Työttömiä oli Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan 171 000, eli 26 000 vähemmän kuin vuosi sitten.
Lokakuun kausitasoittamattomien lukujen mukaan miesten työllisyysaste nousi edellisen vuoden lokakuusta 0,9 prosenttia tasan 72 prosenttiin. Naisten työllisyysaste koheni 2,1 prosenttiyksikköä tasan 71 prosenttiin.
Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli lokakuun lopussa kaikkiaan 230 000 työttömäksi työnhakijaksi tilastoitua henkilöä. Määrä oli 42 000 pienempi kuin edellisen vuoden lokakuussa.
Työttömyys laski eniten Pirkanmaalla, Pohjanmaalla, Kaakkois-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic