Lounais-Häme Forssa

Niin lähellä mutta niin kaukana – Forssan Kaisa Lepola jäi varakansanedustajaksi

Forssan Kaisa Lepola tipahti loppuhetkillä vaalivoittajan vankkureilta varakansanedustajaksi.
Forssan Kaisa Lepola sai illalla taputtaa SDP:n menestykselle ja jännittää omaa tulostaan. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan Kaisa Lepola sai illalla taputtaa SDP:n menestykselle ja jännittää omaa tulostaan. Kuva: Tapio Tuomela

Vaalitunnelma ehti nousta Forssan työväentalossa useaan kertaan kattoon, kun forssalaisehdokas Kaisa Lepola taisteli vaalipiirin pitkään neljännestä demaripaikasta – välillä kolmantena ja sitten taas neljäntenä. Lopputuloksena oli jääminen viime hetkillä varsin niukasti ulos eduskunnasta vaalipiirin demarien ensimmäiseksi varakansanedustajaksi, kun Lahden Mika Kari varmisti itselleen SDP:n neljännen paikan Hämeestä.
– Hirveä trilleri, huoahti demarivaltuutettu Saara Jokinen äänestyksen etenemistä.
– Hyvin pienillä marginaaleilla mennään. On hyvin pienestä kiinni… Se on siinä ja siinä, kuvaili tilannetta vaalivalvojaisia juontanut Konsta Lepola.

 

Lue myös: Kaisa Lepola ylivoimainen ykkönen Forssassa – Näin forssalaiset äänestivät

 

”Hyvä, mutta harmittava tulos”

Hyvä tunnelma laski loppua kohti, kun Hämeenlinnan ja Lahden äänet viipyivät ja alkoivat sitten tipahdella kilpakumppaneille.

Kello 23.20 Konsta Lepola julisti seremoniamestarina kylmän tosiasian, Kaisan varasijan, kun enää muutama prosentti äänistä oli laskematta.

Kaisa Lepola sai kuitenkin tukijoiltaan kehut upeasta äänisaaliista. Ensimmäinen varasijakin oli hyvä, joskin harmittava tulos.

– Minä uskon, että Kaisa jatkaa neljän vuoden päästä. Se oli se toinen joukkue, joka tähän johti… Taustaryhmä on valmis jatkamaan, totesi tukiryhmän puolesta Tapio Talikainen. Hänestä toinen demariehdokas samalta paikkakunnalta käytännössä blokkasi Lepolan pääsyn eduskuntaan.

Kaisa Lepola, 41, totesi työn jatkuvan ja Mika Karinkin päässeen eduskuntaan vasta kolmannella kerralla. Tosin hän ei suoraan luvannut asettua ehdolle uudestaan neljän vuoden päästä eli kolmannen kerran, vaikka äänikertymä siihen voisi houkutella.

– On tosi vaikea sanoa tässä vaiheessa. Neljä vuotta on pitkä aika elämässä.

Kaisa Lepola myönsi noin 5540 äänen saaliinsa isoksi, mutta harmia aiheutti se, että tavoite jäi niin vähän vajaaksi.

– Moni pääsee eduskuntaan 2000–2500 ääntä vähemmällä. Minusta tämä on epäreilu laskentatapa.

Ensimmäisellä kerralla neljä vuotta sitten Kaisa Lepola sai 4558 ääntä. Itse hän veikkasi äänisaalikseen nyt etukäteen 5900.

Seutukunta jäi yhden edustajan varaan

Tiukkaa äänikamppailua hän kyllä osasi odottaa.

– Toivotaan, että joku näistä neljästä lähtisi muihin töihin, että pääsisin varalta eduskuntaan.

Kaisa Lepola harmittelee vaalitulosta myös seutukunnan kannalta, kun seutu jää yhden kansanedustajan varaan.

SDP:n vaalivoitosta hän oli ylpeä kuten ison taustaryhmäänsä hyvästä kampanjasta.

– Tämän enempää ei olisi pystytty tekemään.

– Jännitti nyt huomattavasti enemmän kuin neljä vuotta sitten. Tuolloin ensikertalaisena ei osannut odottaa mitään. Nyt on miettinyt, saako pidettyä sen äänimäärän mitä tuolloin vai saako enemmän vai tippuuko se.

– Olin henkisesti valmistautunut eri vaihtoehtoihin.

– Arki ja työ jatkuu.

Suuri työryhmä paiskoi vaalityötä

Vaalikampanja oli Lepolan mukaan onnistunut.

– Tämä vaalityö on mennyt huomattavasti ammattitaitoisemmin kuin neljä vuotta sitten. Nyt osasi toimia toisin.

– Koko ajan joukkueeni on laajentunut, ja ihmiset itse tarjoutuivat mukaan.

-Iso joukko tekijöitä on ollut mukana auttamassa.

Kaisa Lepola arvioi, että hänen vaalityöryhmänsä oli vaalipiirin suurin. Kun ehdokas ei yksin ehdi joka paikkaan, joukkue ennätti tekemään laajalti vaalityötä.

Vaalipäällikkö Minna Lax arvioi, että vaalijoukkueessa oli alun perin kymmenen hengen ydinryhmä ja lopulta aktiivista vaalityötä teki lähes 30 henkeä. Vastaanotto kentällä oli hänestä todella hyvä.

Lepolan kansanedustajaehdokkuuden takana olivat Forssan työväenyhdistyksen lisäksi Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän demariyhdistykset.

Sitä, että samasta kaupungista oli ehdolla myös toinen saman puolueen ehdokas, Emmi Lintonen, Lepola vertaa neljän vuoden takaiseen, jolloin Minna Lintonen oli ehdokkaana, vaikkakin nimellisesti Orimattilasta.

Forssan kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden lisäksi Kaisa Lepola on toiminut nyt erinäisissä luottamustoimissa ja työskennellyt Lopen perusturvajohtajan viransijaisena. Kolme viikkoa hän oli virkavapaalla ja keskittyi täysin vaalikampanjaan.

Kampanja alkoi viime kesänä – tai oikeastaan jo neljä vuotta sitten. Näiden vuosien aikana hän on pyrkinyt näyttämään ihmisille, millaista politiikkaa hän haluaa ajaa. FL

 

Lue myös: Hillitysti juhlinut Antti Rinne odotti sdp:lle parempaa vaalitulosta: Illan kovimmat aplodit sai naisten MM-finaalin maali, joka hylättiin

 

Juttua päivitetty 14.4. klo 23:20

Päivitetty tieto Lepolan jäämisestä varapaikalle.

Juttua päivitetty 15.4. klo 0:32

Juttua päivitetty kauttaaltaan.

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic