Lounais-Häme Forssa

Energiapäivässä opittiin hymy kasvoilla – “Pyrimme tekemään tutuksi ajatuksen siitä, miten kaupungin infra toimii”

Forssassa järjestettiin tiistaina energiapäivä eskarilaisille ja 1.-2.-luokkalaisille koululaisille.
Eetu Soramaa kiipesi innoissaan "Pikku-Mokin" hyttiin. Forssan Verkkopalveluiden työnjohtaja Antero Koskenoja kertoi vuosimallia 1975 olevan auton olevan yhä aktiivisessa käytössä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Eetu Soramaa kiipesi innoissaan "Pikku-Mokin" hyttiin. Forssan Verkkopalveluiden työnjohtaja Antero Koskenoja kertoi vuosimallia 1975 olevan auton olevan yhä aktiivisessa käytössä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan kaupungin varikolla Talsoilassa riitti tiistaiaamupäivänä vilskettä.

Forssan Verkkopalveluiden, Forssan Energian, Vapon ja Forssan vesihuoltoliikelaitoksen järjestämään energiapäivään oli ennalta ilmoittautunut 250 lasta forssalaisista esikouluista ja alakoulun ensimmäisiltä luokilta.

– Energiapäivällä tehdään lapsille tutuksi sitä, miten kaupungin infra toimii, eli mistä vesi ja energia tulevat koteihin. Toimintapäivä on myös leikkimielistä hauskanpitoa lapsille, sanoo Forssan Verkkopalveluiden verkkojohtaja Jyrki Tulander.

Energiapäivä järjestettiin nyt toista kertaa, ja aikeissa on järjestää se myös jatkossa.

– Esikouluopettajilta on tullut viestiä, että älkää vain lopettako. Täällä lapset näkevät konkreettisesti, miten esimerkiksi katuja puhdistetaan. Asiat opitaan paremmin kuin vain koulussa niistä puhumalla, Tulander kertoo.

Energiapäivässä esillä olleet asiat eivät kuitenkaan tulleet lapsille täysin uutena tietona. Monella oli ennestään tietoa muun muassa energiansäästöstä ja siitä, mitä vessanpönttöön saa laittaa ja mitä ei.

– Lapset osaavat myös kysellä paljon. Ensimmäinen kysymys oli, että kuka teistä on pomo, Tulander nauraa.

Kaupungin varikon alueelle oli tehty erilaisia pisteitä, joilla lapset pääsivät tutustumaan kaupungin toimijoiden työhön. Esillä oli niin ajoneuvoja kuin maan alla kulkevia kaukolämpöputkiakin.

Pelkän katselun sijaan lapset saivat myös kokeilla katujen pesua ruiskuttamalla vesiletkulla kartioita kumoon.

Varikon pihalla erityisesti erilaisten ajoneuvojen liepeille kertyi innokkaita jonoiksi asti.

Axel Wahren -esikouluryhmän lapsia kiinnosti infrapalveluiden auto sekä vuosimallia 1975 oleva ja yhä käytössä oleva “Pikku-Mokki”.

– Tuo oli kivoin, koska se oli niin korkealla, sanoo Eetu Soramaa ja osoittaa infrapalveluiden lava-autoa.

Kutsumalla lapset varikolle he näkevät, missä ja miten esimerkiksi energia- ja vesipalveluita kaupungissa hoidetaan.

– Koska olemme kaupungin toimijoita, koemme myös velvollisuudeksemme olla jollain tapaa mukana lasten elämässä, Tulander kertoo.

Aurinkoisessa aamupäivässä lapsille riitti paljon puuhaa.

– Lapset ovat olleet iloisella mielellä. Lähtiessään he ovat myös sanoneet oppineensa jotakin. FL

Uusimmat