Lounais-Häme

Ennakkoäänestys käyntiin reippaasti

Kun kunnallisvaalien ennakkoäänestys keskiviikkoaamuna alkoi, kertyi innokkaita äänestäjiä jonoiksi asti. Ainakin Forssan Kartanokeskuksen äänestyspaikalla jonot vetivät tasaiseen tahtiin. Ensimmäisen tunnin aikana äänioikeuttaan ehti käyttää useampi kymmenen henkilöä.

Forssalainen Elvi Kurikka oli päättänyt hoitaa äänestyksen päiväjärjestyksestä heti. Ehdokaskin oli omasta takaa, sen kummempaa päänvaivaa ei äänestäminen aiheuttanut.

-Silloin kun olin vielä työelämässä, kävin äänestämässä varsinaisena vaalipäivänä. Nykyisin käyn aina äänestämässä ennakkoon, Kurikka kertoi vuoroaan odotellessaan.

Kurikka kokee äänestämisen velvollisuudekseen, mutta samalla myös oikeudeksi. Jonottaminen ei häntä haitannut, pikemminkin päinvastoin.

-Täällä näkee paljon tuttuja, hän iloitsi.

Forssalainen Aarre Lehtimäki totesi, että kun äänestää ennakkoon, homma on hoidettu.

-Ääni on annettu, vaikka henki lähtisi, hän naurahti.

Ehdokkaan pohdintaa ei tarvinnut miettiä.

-Olen itse ehdokkaana, niin helppo valinta.

Lehtimäki kertoo olleensa monesti valtiollisissa vaaleissa ja eurovaaleissa vaalitoimitsijana. Silloin on ollut pakko äänestää ennakkoon, koska toimipaikalta ei vaalipäivän aikana pääse poistumaan omalle äänestyspaikalle.

-Äänestäminen on enemmän oikeus kuin velvollisuus, Lehtimäki muistutti.

Ennakkoäänestys alkoi eilen ja päättyy tiistaina 4. huhtikuuta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 9. huhtikuuta. Vaaleissa valitaan kaupunkien ja muiden kuntien valtuustot, joiden tehtävänä on käyttää kunnan ylintä päätösvaltaa.

Pienimmissä kunnissa valtuustoon pitää valita vähintään 13 jäsentä, yli 500 000 asukkaan kunnassa vähintään 79.

Forssassa voi ennakkoon äänestää Kartanokeskuksessa, kaupungintalolla ja Prisma-keskuksessa, Humppilassa kunnankirjastossa, Jokiosilla kunnanvirastossa, Tammelassa kunnantalolla ja Ypäjällä kunnanvirastossa. Somerolla ennakkoon voi äänestää kaupungintalolla, Urjalassa kunnanvirastossa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic