Lounais-Häme Humppila

Ennakkoluuloton Vuoden nuori - Humppilalainen Leo Lehmijoki palkittiin avuliaisuudesta ja suvaitsevaisuudesta

Leo Lehmijoki yllättyi valinnastaan Humppilan Vuoden nuoreksi. Palkitsemisperusteet kuulostivat kuitenkin tutuilta.
Humppilan Vuoden nuoreksi valittu Leo Lehmijoki on työllistänyt itsensä jo jonkin aikaa oman toiminimensä kautta. Opiskelujen jälkeen hän toivoo päätyvänsä sosiaalialalle ihmisten pariin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Humppilan Vuoden nuoreksi valittu Leo Lehmijoki on työllistänyt itsensä jo jonkin aikaa oman toiminimensä kautta. Opiskelujen jälkeen hän toivoo päätyvänsä sosiaalialalle ihmisten pariin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kun humppilalaista 17-vuotiasta Leo Lehmijokea pyytää kuvailemaan itseään kolmella sanalla, pienen miettimisen jälkeen ne ovat:

– Kaikkien kanssa toimeen tuleva, leppoisa ja mukava.

Humppilan nuorisovaltuusto keksi vielä toiset kolme sanaa perustellessaan Lehmijoen tuoretta valintaa Humppilan vuoden nuoreksi. Ne olivat rento, suvaitsevainen ja avulias.

– Kai nekin paikkansa pitävät, Lehmijoki hymähtää.

 

Nuoren miehen avuliaisuudesta ei ainakaan ole kahta puhetta. Lehmijoki on tehnyt jo jonkin aikaa erilaisia työsuorituksia ApuLexa-toiminimensä kautta. Pääasiassa työt ovat olleet ikäihmisten auttamista erilaisissa askareissa, kuten ruohonleikkuussa ja siivoamisessa.

– Joitakin lapsenvahtikeikkoja minulla on ollut myös, Lehmijoki kertoo.

Lasten kanssa toimimiseen hän on saanut tuntumaa jo useampana jouluna, jolloin hän on kiertänyt ristiin rastiin Humppilaa punaiseen nuttuun ja valkoiseen tekopartaan sonnustautuneena.

– Joulupukkikeikat aina vähän jännittävät alkuun, mutta hyvin nekin ovat menneet. Viime jouluna olin myös Humppilan kukkatalon joulunavauksessa pukkina, Lehmijoki juttelee.

 

Kuvailu suvaitsevaiseksi saa Lehmijoen nyökyttelemään päätään.

– En ole ahdasmielinen, eikä minulla ole ennakkoluuloja ketään kohtaan. Ihmiset ovat erilaisia ja pyrin kohtaamaan kaikki avoimesti.

Toiminimellä työskentelystä lukion kolmatta luokkaa Forssan yhteislyseossa käyvä Lehmijoki pitää erityisesti sen joustavuuden vuoksi. Hän ei ole sidottu tiettyihin työpäiviin eikä työaikoihin, vaan hommia voi sovittaa omien ja asiakkaiden aikataulujen mukaan.

Tietoa ApuLexasta on kulkenut lähinnä suusta suuhun ja kauppojen ilmoitustaulujen välityksellä. Keikkoja on riittänyt muutamia viikossa, mikä on Lehmijoen mukaan juuri sopiva määrä lukio-opintojen lomaan.

Yritykseen liittyvää byrokratiaa Lehmijoki ei ole kokenut liian raskaasti.

– Oikeastaan ainoa isompi työ liittyi alkuvaiheeseen, eli että sai yrityksen perustettua. Sen jälkeen kaikki on ollut aika helppoa, kunhan muistaa kuitin kirjoittaa ja kerran vuodessa toimittaa kirjanpitäjälle.

Lehmijoki on suunnannut katsettaan tulevaisuuteen ja lukion jälkeiseen aikaan. Sosiaalialan opinnot kiinnostavat, ja niiden myötä työ ihmisten parissa.

– En osaa vielä tarkkaan määritellä, mitä työtä haluaisin tehdä, mutta ihan ehdottomasti olla ihmisten kanssa tekemisissä. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

31.3.2020