Lounais-Häme

Ennakkosuosikkina keikkunut Hollannin euroviisuedustaja nappasi voiton –  Suomi jäi ensimmäisen semifinaalin viimeiseksi

Islannin viisuedustajat ottivat suorassa lähetyksessä kantaa Israelin ja palestiinalaisten väliseen konfliktiin
Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä ISraelin Tel Avivissa pidetyissä Euroviisuissa voiton nappasi Alankomaiden Duncan LAurence, joka oli jo pitkään kisan ennakkosuosikki. Kuva: ABIR SULTAN
Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä ISraelin Tel Avivissa pidetyissä Euroviisuissa voiton nappasi Alankomaiden Duncan LAurence, joka oli jo pitkään kisan ennakkosuosikki. Kuva: ABIR SULTAN

Ensi vuoden Euroviisut järjestetään Hollannissa. Maan viisuedustaja Duncan Laurence vei lauantai-iltana Eurovision laulukilpailun voiton kappaleellaan Arcade. Maa voitti Euroviisut viimeksi 44 vuotta sitten.

Hollannin esitys keräsi yhteensä 492 pistettä kansainvälisiltä raadeilta ja yleisöltä.

Israelissa Tel Avivissa tänä vuonna järjestettyjen Euroviisujen finaalissa voitosta kilpaili 26 maata. Voittaja selvisi varhain sunnuntain vastaisena yönä.

–  Mitä ihmettä äsken tapahtui, Laurence ihmetteli vielä saapuessaan tiedotustilaisuuteen tulosten julkistamisen jälkeen.

Laurence kertoi sydämensä hakanneen lujaa, kun kisan ratkeaminen oli enää kiinni Ruotsin saamien yleisöpisteiden määrästä.

Tänä vuonna yleisöäänten julkistamisjärjestys riippui ammattilaisraatien antamista pisteistä. Julkistaminen aloitettiin siitä maasta, joka oli saanut vähiten pisteitä raadeilta. Viimeisenä julkistettiin eniten raadeilta pisteitä saaneen maan yleisöäänet, eli näin ollen suurimman pistemäärän raadeilta kahmineen Ruotsin yleisöpisteet julkistettiin viimeisenä.

–  Ajattelin, että (Ruotsin viisuedustaja) John Lundvik on mahtava muusikko, rakastan hänen lauluaan. Mietin, että älä Duncan pety jos et voita. Mietin myös, että julkistettaisiinpa pisteet jo, Laurence kertoi.

–  Vaikka olisin ollut iloinen Johnin voitosta, niin on näin silti parempi, Laurence naurahti ja otti palkintopystin eli lasisen mikrofonin käteensä.

Vaikka Laurence oli koko ajan esimerkiksi vedonlyöntitoimistojen ennakkosuosikki, ei hän uskaltanut haaveillakaan voittamisesta.

–  Nämä ovat Euroviisut, eli mitä vain voi tapahtua. Siksi rakastan Euroviisuja, nämä voivat mennä mihin suuntaan tahansa.

–  Toivon, että saamani äänet johtuvat siitä, että kosketin tai inspiroin ihmisiä jotenkin musiikillani.

Suomi sai kolmanneksi vähiten pisteitä

Ensimmäisessä semifinaalissa esiintynyt Suomea kutsuvierasartistina edustanut Darude feat. Sebastian Rejman karsiutui finaalista viime tiistaina. Suomi jäi Look Away -kappaleellaan ensimmäisen semifinaalin viimeiseksi 23 pisteellä.

Yleisöäänillä Suomi sai yhteensä 14 pistettä, Virolta 12 ja Islannilta kaksi pistettä. Kansainvälisiltä raadeilta Darude ja Rejman keräsivät yhdeksän pistettä, Kreikalta neljä, Puolalta yhden ja Espanjalta sekä Australialta kaksi pistettä.

Koko kilpailun pisteitä katsottaessa Suomi oli kolmanneksi viimeinen, sillä Itävalta ja Irlanti saivat vähemmän pisteitä.

Yle kertoi varhain sunnuntaina lähetetyssä tiedotteessa, että toukokuun aikana tiedotetaan, millä tavalla vuoden 2020 euroviisukarsinta järjestetään.

–  Pohdimme nyt erilaisia vaihtoehtoja ja etenemme suunnitellusti, eli kerromme toukokuussa, miten Uuden Musiikin Kilpailu jatkuu, tuottaja Anssi Autio kertoo tiedotteessa.

Islannin viisuedustajilta kannanotto suorassa lähetyksessä

Yleisöpisteiden julkistamisessa koettiin yllättävä hetki, kun Islannin viisuedustajaa eli Hatari-yhtyettä kuvattiin. Yhtye kääri kameran edessä auki liput, joissa luki Palestiina. Islannin edustajien kuva leikattiin nopeasti takaisin pisteitä julkistaneisiin juontajiin.

Yksi yhtyeen jäsenistä julkaisi Instagramissa videon, jossa näkyy, kuinka viisujen työntekijä hakee liput heiltä pois samalla kun yleisöpisteitä vielä julkistetaan.

Hatari on kritisoinut Euroviisujen aikaan Israelin hallintoa muun muassa miehityspolitiikasta ja propagandasta sekä kuvaillut Israelia apartheid-valtioksi. Aftonbladetin mukaan Euroopan yleisradiounioni EBU on antanut aiemmin yhtyeelle varoituksen jatkuvista poliittisista kannanotoista. Euroviisujen säännöissä sanotaan, että kilpailu ei ole poliittinen tapahtuma.

EBU julkaisi Hatarin toimintaan liittyen kommentin, jossa se antoi ymmärtää, että tapahtuneella saattaa olla jatkoseuraamuksia.

Suomi antoi Islannille yleisöäänillä 12 pistettä, kun taas Suomen ammattilaisraati ei antanut Islannille yhtään pistettä. Raadin 12 pistettä menivät Ruotsille.

Finaalissa kisasivat Australia, Islanti, Kreikka, Valko-Venäjä, Slovenia, San Marino, Serbia, Kypros, Viro, Tshekki, Pohjois-Makedonia, Hollanti, Albania, Ruotsi, Venäjä, Azerbaidzhan, Tanska, Norja, Sveitsi ja Malta.

Lisäksi finaalissa nähtiin viisi suurta rahoittajamaata eli Italia, Espanja, Britannia, Saksa ja Ranska sekä kisojen isäntämaa Israel.

Madonnan tanssijoilla Israelin ja Palestiinan liput selässään

Finaalissa esiintyi myös popin supertähti Madonna, jonka esityksessä vilahti niin ikään viittaus Lähi-idän konfliktiin. Kaksi tanssijaa kiipesi esityksessä portaita ylös käsikkäin Israelin ja Palestiinan liput selässään.

Madonna sanoi haastattelussa ennen esitystään, että kaikki viisufinalistit ovat voittajia.

–  Uskon niin, koska tänne pääseminen ei ole helppoa. Ensin piti olla unelma, uskoa siihen, tehdä uhrauksia ja ansaita paikkansa täällä. Mielestäni se tekee voittajan, tapahtui mitä tahansa.

Madonna myös muistutti musiikin yhdistävästä voimasta.

–  Älkää koskaan aliarvioiko musiikin voimaa tuoda ihmisiä yhteen.

Madonna esitti kaksi kappaletta, joista toinen oli hänen 30 vuoden takainen hittinsä Like a Prayer ja toinen uusi Future-single.

Madonnan esityksen hintalapun on kerrottu olleen yli miljoona euroa. Madonna myös toi Israeliin mukanaan yli 100 ihmisen seurueen. Mukana olivat muun muassa räppäri KoVu, kymmeniä taustalaulajia, 25 tanssijaa ja tekniikasta vastaava tiimi. STT

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic