Lounais-Häme

Ennaltaehkäisy on parasta lääkettä

Nuorten päihteiden käyttö menee fiksumpaan suuntaan, mutta ongelmia on. Siinä missä tupakkaa poltetaan ja alkoholia juodaan takavuosia vähemmän, nuuskaa käytetään enemmän kuin ennen.

Myös monipuolistuvat huume- ja lääkemarkkinat ovat nuorten uhkana.

-Valistus on entistä tärkeämpää. Nuoret ovat nykyään itsenäisiä ja osaavat hakea tietoa netistä ja muualta. Mutta onko se tieto oikeaa? Huumeet ovat iso huolenaihe, siksi haluamme jakaa nuorille tietoa päihteistä ja niiden käytön seurauksista. Ainoa tie on pysyä aineista erossa, kertoi Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki nuorten päihdevalistuskonsertin alla Feeniksissä.

Suhtautuminen mietoihin huumeisiin on tutkimusten mukaan lieventynyt. Samalla markkinat monipuolistuvat ja käyttötavat lisääntyvät.

-Nykyään on niin helppoa käyttää erilaisia huumeita, on pillereitä ja vesipiippua. Me yritämme näillä tilaisuuksilla tarjota nuorille tietoa päihteiden vaaroista. Päätyö meillä on napata kiinni ne isot rikolliset, jotta aineiden pääsy markkinoille vaikeutuu, Koskimäki jatkoi.

Lähipoliisina ja ennalta ehkäisevän toiminnan poliisina työskentelevä vanhempi rikoskonstaapeli Jukka Kastikainen tietää tilanteen kentällä. Asiat eivät ole huonosti Forssan seudulla, mutta paremminkin voisi olla.

-En ole kauhean huolissani. Ennakoivalla toiminnalla yritämme vaikuttaa asioihin niin, ettei jatkossakaan tarvitsisi olla huolissaan, Kastikainen muotoili.

 

Tiistaina päihteitä vastaan käytiin musiikin ja valistuksen avulla. Helsingin poliisisoittokunta soitti mukaansatempaavasti tunnettuja kappaleita, välissä rikosylikonstaapeli Jari Kyllönen Helsingin poliisista latasi rankkaa faktaa päihdemaailmasta.

-Kuinka moni teistä pitää kannabista alkoholia vaarattomampana? Kyllönen kysyi lähes salintäyteiseltä yleisöltä.

Jokunen käsi nousi. Kyllösen mukaan pääkaupunkisedulla samaa kysyttäessä yli puolet yläaste- ja lukioikäisistä oppilaista viittaa. Itse hän kertoi pitävänsä kannabista alkoholia vaarallisempana. Jo pelkästään sen takia, että alkoholi on vesiliukoista, kun kannabis on rasvaliukoista, mikä tarkoittaa, että se varastoituu rasvakudokseen.

Huumepoliisi Kyllösen mukaan suuri osa Suomeen tulevista huumeista on jatkettu. Huumeissa voi olla kaikkea pyykinpesuaineesta vehnäjauhoon ja rotanmyrkkyyn, koska heikompilaatuisetkin aineet tekevät kauppansa.

 

Kyllönen muistutti oppilaita myös siitä, että apua saa, jos on sotkeutunut aineisiin. Vanhempien, kavereiden, opettajien, terveydenhoitajan ja klinikoiden ohella myös poliisilla on velvollisuus auttaa.

– Poliisin tehtävä ei ole vain keskeyttää kotibileitä ja kaataa niitä keskikaljoja maahan. Poliisi on teitä varten, meille voi juttelemaan näistäkin asioista. Poliisi on ystävä! kuten Snackyn slogan kuului, Kyllönen painotti. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti