Lounais-Häme

Ennätysturvallinen vuosi tieliikenteessä – Tavoitteesta silti jäljessä

Erityisesti marras- ja joulukuussa liikenteessä näyttäisi tänä vuonna tapahtuneen poikkeuksellisen vähän kuolemaan johtaneita onnettomuuksia. Kuva: Juhani Salo
Erityisesti marras- ja joulukuussa liikenteessä näyttäisi tänä vuonna tapahtuneen poikkeuksellisen vähän kuolemaan johtaneita onnettomuuksia. Kuva: Juhani Salo

Liikenneturvan ennakkoarvion mukaan kulunut vuosi on ollut tieliikenteessä ennätysturvallinen. Vuonna 2019 tieliikenteessä arvioidaan kuolleen 204 ihmistä.

Erityisesti marras- ja joulukuussa liikenteessä näyttäisi tänä vuonna tapahtuneen poikkeuksellisen vähän kuolemaan johtaneita onnettomuuksia. Oikean suuntaista kehitystä näkyy henkilöautossa matkustaneiden ja jalankulkijoiden kohdalla.

Henkilöautossa menehtyneiden määrä laski sekä edellisvuoteen että vuosien 2015–2017 keskiarvoon verrattuna. Tämä johtui pääasiassa nokkakolareiden ja ulosajoissa menehtyneiden määrään vähenemisestä. Kuolleiden jalankulkijoiden määrä laski vuonna 2019 sekä edellisvuoteen että vuosien 2015–2017 keskiarvoon verrattuna.

Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen muistuttaa, että ennakkotiedot tulevat tarkentumaan. Ennakkotietoihin tulee aina niin kutsuttua jälkikertymää, joten lopullinen tilastoluku selviää vasta runsaan vuoden viiveellä.

Suomi on silti edelleen selkeästi jäljessä tieliikenteen turvallisuustavoitteestaan.

Tavoitteeksi on määritelty kuolleiden ja vakavasti loukkaantuneiden määrän puolittaminen vuoteen 2020 mennessä vuoden 2010 tasosta. Tällä hetkellä on lähestulkoon selvää, ettei tavoitteeseen päästä.

Suomi on myös sitoutunut Euroopan unionin liikenneturvallisuuden nollaskenaarioon (nolla liikennekuolemaa vuoteen 2050 mennessä) ja käynnistänyt valtakunnallisen liikenneturvallisuusstrategian laatimistyön.

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic