Lounais-Häme

Ennen julkaisematonta Toivo Kärkeä somerolaisvoimin

Somerolaislaulaja Pentti Koskimaa pysyttelee mestarin jalanjäljillä. Levyrintamalla hänen mestarinsa on kuitenkin vaihtumassa sitten viime kesänä ilmestyneen Henry Theel -albumin Toivo Kärjeksi.

Ja mikä huomionarvoisinta, Koskimaa on nyt tallentamassa levylle vuodesta 1915 vuoteen 1992 eläneen Toivo Kärjen aikaisemmin julkaisematonta tuotantoa. Se tietää pioneerin roolia myös sovittaja-säestäjä-äänittäjä Timo Salmenojalle, joka kunnostautui Koskimaan kumppanina myös Henry Theel-albumilla.

Miesten työnimellä Säveltäjämestarin arkistoista tehtäväkseen ottama Toivo Kärki-hanke on tällä hetkellä demon- eli näytelevyn tuotantovaiheessa.

-Välittömimmin demonäytettä tarvitaan tuotantotuen hakemiseen levytystä varten Musiikin edistämissäätiöltä, Koskimaa toteaa.

 

Tukihakemuksen jättämisen takaraja on 13. huhtikuuta. Sotavuonna 1943 syntynyt kappale Kuutamotanssit saaristossa, jonka on sanoittanut Kauko Käyhkö, edustaa näyteäänitteellä Kärjen varhaisempaa tuotantoa.

Demon toiseksi raidaksi Koskimaa ja Salmenoja ovat valinneet ehdokkaiden joukosta 1980-luvun alussa Suomen Euroviisu-karsintoihin osallistuneen, mutta tiettävästi vielä levyttämättömän Etsin juuriain -kappaleen, jonka on sanoittanut Vexi Salmi.

-Kyllä nämä nuottipaperit herättivät heti ensimmäisellä soittotuntumalla ajatuksen, että tämän on kirjoittanut säveltäjä, jonka veroisiin saavutuksiin en itse yltäisi, Timo Salmenoja määrittelee.

Pentti Koskimaa kertoo siihen tähdättävän, että itse albumille saataisiin kaikkiaan kymmenkunta Toivo Kärjen aikaisemmin julkaisematonta kappaletta. Musiikin edistämissäätiön tuotantotukihakemus sisältää säveltäjän pojan Kalervo Kärjen suosituskirjeen.

-Olen tutustunut Pentti Koskimaan tuotantoon ja havainnut hänet hyväksi ja perinnettä kunnioittavaksi laulajaksi, jolla on myös käytettävissään osaavat taustavoimat, Kärki kirjoittaa suosituksessaan.

 

Suomalaisen iskelmämusiikin tutkija ja isänsä jäämistöä hallinnoiva Kalervo Kärki toteaa omasta puolestaan tukevansa Koskimaan levytysprojektia ja toimittavansa hänelle materiaalia.

-Nykyisessä nuorisomusiikin valtaamassa musiikkikentässä perinteisellä iskelmällä ja tanssimusiikilla on aivan liian vähän jalansijaa, hän huomauttaa.

Kärki kertoo isänsä jäämistön sisältävän toista sataa niin pitkälle esityskuntoista kappaletta, että niissä on melodian nuotinnuksen sekä sointumerkkien lisäksi myös sanoitus valmiina.

-Siinä on mukana hyviä kappaleita, mutta toisaalta myös tusinatavaraa, Kalervo Kärki summaa.

 

Hän huomauttaa, että Pentti Koskimaa ei ole ensimmäinen, joka levyttää Toivo Kärjen postuumia eli säveltäjän kuoleman jälkeen ensi kerran julkaistavaa tuotantoa.

-Intressini on saattaa kyseistä tuotantoa julkaistavaksi. Ei voi sanoa, että sitä paljoa esimerkiksi tällä hetkellä oltaisiin levyttämässä, mutta jotain kuitenkin.

Pentti Koskimaan jäljille Kalervo Kärki toteaa päätyneensä kaupallisen radioaseman Robin Hoodin Liisa-Hellevi ja Erkki Rantasen kautta. Rantaset tekivät Koskimaasta hänen Henry Theel -albumiinsa liittyen ohjelman, joka on edelleen löydettävissä Youtube-sivustolta.

-Pentti Koskimaa kuuluu sen perinteisen laulajatyypin edustajiin, joita tämä tyylilaji vaatiikin, Kalervo Kärki määrittelee.

Koskimaa pitää kiinni ajatuksesta, että Toivo Kärki-albumi tulee jollain aikavälillä toteutumaan. Hän itse vastaa tuottajana myös hankkeen rahoituksesta.

-Toivottavasti Musiikin edistämiskeskus suhtautuu asiaamme myönteisesti. Kyllä tässä pitää silti olla valmis etsimään taloudellista tukea myös muilta tahoilta kuten vaikkapa liike-elämän puolelta.

-Valistunut arvioni on, että kyllä asiat vielä tavalla tai toisella järjestyvät.

 

Koskimaa pitää Salmenojan tavoin selvänä, että sopivaa levytettävää Toivo Kärjen jälkeensä jättämästä aineistosta riittää. Albumin taustojen osalta miehet laskevat perusasioiden varaan.

-Lähtökohtanamme on yhtenäinen kokonaisuus. Silloin pitää harkita tarkkaan kannattaako sinne ruveta sijoittamaan edes johonkin paikkoihin mittavia jousisatseja tai puhallinsektiota, Timo Salmenoja arvioi.

Ainakin kaksikon luottoviulistina paikkansa vakiinnuttanut nuori somerolaislahjakkuus Siiri Sofia Kanerva saa hänen mukaansa kuuluvan osuuden Kärki-äänityksissä. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/39940-henry-theelia-somerolaisvoimin

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti