Lounais-Häme Somero

Ennen seurakunta teki töitä jäsenilleen, nyt asetelma on kiepsahtanut: vapaaehtoisten tarve vain kasvaa

Vapaaehtoistyön tarve kasvaa seurakunnissa.
Jaana Frankberg (vas.), Emmi Teräväinen ja Ritva Nylund esittelivät lauantaina Someron seurakunnan vapaaehtoistorilla vapaaehtoistyön laajaa kirjoa. Kuva: Tapio Tuomela
Jaana Frankberg (vas.), Emmi Teräväinen ja Ritva Nylund esittelivät lauantaina Someron seurakunnan vapaaehtoistorilla vapaaehtoistyön laajaa kirjoa. Kuva: Tapio Tuomela

Someron vanhan seurakuntatalon salissa on esillä lukuisia tehtävänimikkeitä: kerhonohjaaja, messuavustaja, valokuvaaja. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Käynnissä on ensimmäinen Someron seurakunnan järjestämä vapaaehtoistori, jonka tavoitteena on esitellä evankelis-luterilaisen seurakunnan laajaa vapaaehtoistyön kenttää.

Tapahtuma on seurakuntien toiminnan kannalta ajankohtainen, sillä tulevaisuudessa vapaaehtoisia tarvitaan entistä enemmän. Se edellyttää myös seurakuntien työkulttuurin muutosta.

– Seurakunnan resurssien pienentyessä tekeviä käsiä tarvitaan entistä enemmän, jotta toiminta voidaan pitää samalla tasolla kuin ennen. Ennen seurakuntalaiset olivat seurakunnan tekemisen kohde. Nyt he ovat nousseet tekijöiden joukkoon, Someron kirkkoherra Jaakko Knuutila pohtii.

Kirkkoherran mukaan seurakuntalaisten kiinnostus vapaaehtoistyötä kohtaan on kasvanut viime vuosina. Hän katsoo, että yhtenä syynä on vapaaehtoistyön monipuolisuus.

– Monen vapaaehtoistoimijan syy tulla mukaan toimintaan on myös hengellinen vakaumus. Ihmisillä on halu tehdä hyvää, Knuutila perustelee.

Hilkka Mäkinen (vas.) ja Inka Auranen toimivat vapaaehtoistyön esittelijöinä vapaaehtoistorilla.

Tällä hetkellä Someron seurakunnan vapaaehtoisrekisterissä on noin 200 vapaaehtoistyöntekijää. Seurakunnan vapaaehtoistyönohjaajan Essi Torkkomäki-Ryhdän mukaan jokaiselle kiinnostuneelle löytyy omannäköinen vapaaehtoistyö.

– Vapaaehtoisena voi olla kerran vuodessa tai joka viikko. Palkaksi omasta työpanoksestaan saa hyvän mielen ja kokemuksen yhteisöön kuulumisesta. Vapaaehtoisten joukko on laaja aina vuosia seurakuntatyössä mukana olleista vasta vapaaehtoisuransa aloittaneisiin saakka, vapaaehtoistyönohjaaja kuvailee.

Torkkomäki-Ryhdän mukaan vapaaehtoistyön näkyvyys on lisääntynyt. Erityisesti vanhusten parissa tehtävän työn määrä on kasvanut väestön ikääntyessä. Hänen mukaansa esimerkiksi joidenkin ikäihmisten viikoittainen kauppareissu voi olla riippuvainen seurakunnan vapaaehtoistyöntekijän antamasta autokyydistä.

 

18-vuotias somerolainen Inka Auranen päätyi mukaan seurakunnan vapaaehtoistyöhön rippikoulun ja isostoiminnan innoittamana. Tällä hetkellä hän toimii muun muassa Kotikirkko-palstan kirjoittajana ja ehtoollisavustajana. Kun seurakunta järjestää tapahtuman ja järjestelyissä tarvitaan apua, Inkan puhelin soi.

– Parasta vapaaehtoistyössä on ihmisten kohtaaminen sekä lasten ja nuorten kanssa toimiminen. Olen varma, että tulevaisuudessa vapaaehtoistyöstä saamastani kokemuksesta on hyötyä esimerkiksi työelämässä, hän sanoo.

Aurasen tavoin seurakunnan toiminnassa mukana oleva kirkkokuorolainen Hanna Nummila päätti tulla tutustumaan vapaaehtoistorin tarjontaan löytääkseen uuden tavan tehdä vapaaehtoistyötä.

– Lauluharrastuksen lisäksi kaipaisin vielä jotakin toiminnallisempaa tekemistä. Voisin olla vapaaehtoistoimijana esimerkiksi lisäämässä palvelutalojen viihtyvyyttä, hän pohtii. FL

Hanna Nummila tuli vapaaehtoistorille tutuakseen uusiin vapaaehtoistyön mahdollisuuksiin.

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic