Lounais-Häme

Ensi viikolla onnistuu Somerolla ja Koskella, seuraavalla Forssassa – Verenluovutusten määrä kasvoi hieman

Tasaisempi luovutustahti vuonna 2018 toi tehoa verivalmisteiden tuotantoon ja jakeluun
Vuonna 2018 verta kerättiin sekä toimitettiin Suomen sairaaloihin hieman edellisvuotta enemmän. Kuva: Seppo Pessinen

Punasolujen käyttö sairaaloissa on laskenut tasaisesti 2000-luvulla, ja myös verta on vastaavasti kerätty joka vuosi edellisvuotta vähemmän.

Viime vuonna laskeva trendi kuitenkin taittui, ja verta kerättiin sekä toimitettiin Suomen sairaaloihin hieman edellisvuotta enemmän.

Kokoverta luovutettiin vuonna 2018 reilut 204 000 kertaa, noin 2 000 pussia edellisvuotta enemmän. Koneellisten verihiutaleluovutusten määrä pysyi ennallaan noin 2600 luovutuksessa.

– Verta kerättiin hieman edellisvuotta enemmän johtuen punasolujen käytön pienestä kasvusta sairaaloissa, kertoo verenluovutuksen johtaja Satu Pastila Suomen Punaisen Ristin Veripalvelusta.

Verivalmisteita pitää olla saatavilla Veripalvelusta jokaisena vuoden päivänä sen hetken tarpeen mukaisesti. Veripalvelu viestii tämän vuoksi verenluovuttajille aktiivisesti veriryhmien päivittäisestä varastotilanteesta. Veripalvelu.fi:ssä on ajantasainen pisarabarometri, joka kertoo, minkä veriryhmän verenluovuttajia juuri nyt tarvitaan. Myös sosiaalisessa mediassa Veripalvelu kertoo tarpeista.

– Verenluovutusten tasaisuus päivästä toiseen on ollut yksi toimintamme mittareista vuodesta 2010 lähtien. Vuosi 2018 oli verenluovutusten tasaisuuden näkökulmasta tämän vuosikymmenen paras. Siksi verivalmisteiden tuotanto ja jakelu toimivat tehokkaasti, ja verivalmisteiden vanhenemisen riski on pieni, Pastila iloitsee.

Verta luovuttavien määrä pysyi viime vuonna ennallaan. Verta luovutti noin 119 000 arjen sankaria. Noin 15 000 heistä oli ensikertalaisia.

Vuosittain arviolta 50 000 potilasta saa Suomessa hoitoa verivalmisteilla.

Verivalmisteita tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaiden hoidossa, onnettomuuksien uhreille sekä keskosvauvoille.

Luovuta lähellä

Somero: ti 19.2. klo 13.30-18 seurakuntakeskus, Härkäläntie 1.

Koski: to 21.2. klo 14-18 seurakuntatalo, Maijakuja 5.

Forssa: ti 26.2. klo 13-18 seurakuntatalo, Kartanonkatu 16.

Kuka voi luovuttaa?

Suurin osa suomalaisista voi luovuttaa verta. Yleisimmin käytetyt lääkkeet kuten verenpaine-, kolesteroli- ja lievät masennuslääkkeet eivät lääkkeinä estä verenluovutusta.

Verenluovuttajan tulee olla terve, 18–70-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa.

Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias.

66 vuotta täyttänyt henkilö voi luovuttaa verta, jos edellisestä verenluovutuksesta on alle kaksi vuotta.

Miehet voivat luovuttaa verta 61 ja naiset 91 vuorokauden välein.

Hemoglobiiniarvo mitataan aina ennen luovutusta ja sen tulee olla miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l.

Verenluovuttajan tulee todistaa henkilöllisyytensä virallisella henkilötodistuksella.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

25.2.2020

Uusimmat