Lounais-Häme

Ensi viikonvaihteessa bongataan lepakoita – teemana lajien väliset erot

Eri lepakkolajit suosivat erilaisia elinympäristöjä. Ensi viikonvaihteessa järjestettävässä Lepakkobongauksessa Suomen lepakkotieteellinen yhdistys ry kerää havaintoja lepakoista ja niiden elinpaikoista.

Samalla yhdistys haluaa kiinnittää huomiota niiden moninaisiin elinympäristöihin. Lepakko on herkkä elinympäristönsä muutoksille.

Suomessa on tavattu yhteensä 13 lepakkolajia, jotka kaikki ovat hyönteissyöjiä. Näistä viittä tavataan yleisesti maamme etelä- ja keskiosissa, loput ovat harvinaisempia tai satunnaisvierailijoita.

Yleisimpiä Suomessa ovat pohjanlepakko, vesisiippa, viiksisiippa, isoviiksisiippa ja korvayökkö. Pikkulepakkoa on Suomen lepakkotieteellisen yhdistyksen mukaan tavattu viime vuosina aiempaa enemmän etenkin rannikkoseuduilla. Muut lajit ovat harvalukuisempia tai satunnaisia vierailijoita.

-Esimerkiksi pohjanlepakko suosii puoliavointa maastoa, kun taas viiksisiipat viihtyvä metsän siimeksessä. Vesisiipan taas tapaa parhaiten vesistöjen ääreltä saalistamassa veden pinnassa lentäviä hyönteisiä, yhdistys kertoo.

 

Lepakko on yöaikaan liikkuva nisäkäs. Ne viettävät päivänsä piilottelemalla ja lähtevät auringonlaskun jälkeen saalistamaan. Lepakot voivat lentää ravinnonhakumatkallaan usean kilometrin päähän päiväpiilostaan.

Lepakot saavat tyypillisesti yhden poikasen vuodessa. Naaraat kokoontuvat lisääntymisyhdyskuntiin synnyttämään. Loppukesästä lisääntymisyhdyskunta hajoaa, ja lentokykyiset poikaset lähtevät emon mukana harjoittelemaan saalistusta.

Sekä emon että poikasen on kerättävä energiaa talvehtimista varten. Lepakot hakeutuvat suojaisiin paikkoihin kuten luoliin, maakellareihin ja bunkkereihin horrostamaan talven yli.

 

Näin bongataan:

Lepakkobongauksessa havainnoidaan lepakoita lauantaina tai sunnuntaina yhden tunnin ajan omavalintaisessa paikassa esimerkiksi oman kesämökin pihassa, puistossa tai lähellä sijaitsevan järven rannassa.

Bongaukseen voi osallistua kuka tahansa lepakoista kiinnostunut. Erityistä asiantuntemusta ei osallistumiseen vaadita.

Lepakoita voi havainnoida silmämääräisesti tai erityisellä lepakkodetektorilla, joka muuntaa lepakoiden lähettämät ultraäänet ihmiskorvin kuultaviksi.

Lepakkobongauksen aikana tehdyt havainnot ilmoitetaan yhdistyksen verkkosivuilla osoitteessa www.lepakko.fi

Sivustolle kootaan elokuun aikana yhteenveto bongauksen tuloksista.

Lepakkobongaukseen havaintojaan ilmoittaneiden kesken arvotaan lepakonpönttö.

Suomen lepakkotieteellinen yhdistys ry

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic