Lounais-Häme Lounais-Häme

"Ensimmäiset pikkujoulut varataan ennen kesälomia" – Forssassa tuoksuu kinkku jo tulevana viikonloppuna

Isot ryhmät ovat varausten suhteen liikkeellä ajoissa, pienemmätkin havahtuvat isänpäivän jälkeen.
Jouluruokaa tarjoo kunnon väki... Forssan seudulla pikkujoulukausi käynnistyy kalenterin vaihduttua marraskuun puolelle. Kuva: Terho Aalto
Jouluruokaa tarjoo kunnon väki... Forssan seudulla pikkujoulukausi käynnistyy kalenterin vaihduttua marraskuun puolelle. Kuva: Terho Aalto

Pikkujoulukausi on starttailemassa näillä näppäimillä. Forssan Scandicin hotellinjohtaja Joni Järvi kertoo, että ensimmäisiä pikkujouluja ravintola Villassa vietetään tulevana lauantaina.

– Kyllä se siltä näyttää, että ensimmäinen kinkku paistetaan viikonlopuksi.

Järven mukaan isot yritykset ovat pikkujouluvarausten suhteen liikkeellä hyvinkin aikaisin.

– Joka vuosi sitä yllättyy, kun ensimmäiset pikkujouluvaraukset tehdään ennen kesälomien alkua. Silloin lyödään lukkoon yleensä vain päivämäärä, yksityiskohdista sovitaan tarkemmin lähempänä ajankohtaa.

– Käytännössä se menee niin, että mitä isompi ryhmä, sitä aikaisemmin ollaan liikkeellä.

Pikkujoulukauden ruuhkahuippu ajoittuu marras-joulukuun taitteeseen. Itsenäisyyspäivän sijoittuminen vaikuttaa jonkin verran.

– Tänä vuonna itsenäisyyspäivä on perjantaina, mikä pidentää mukavasti viikonloppua. Pikkujouluja ei itsenäisyyspäivän tienoilla juurikaan vietetä, se halutaan perinteisesti rauhoittaa, Järvi sanoo.

Järven mukaan pikkujoulujen siirtyminen vuodenvaihteen toiselle puolelle ei ole kovin näkyvä trendi, mutta viitteitä siitä kyllä on.

– Aina meillä tammikuussa muutama ryhmä kokoontuu, ei ehkä pikkujoulujen nimellä, mutta samalla tarkoituksella. Omatkin pikkujoulut vietetään muulloin kuin kiireisimpään aikaan marras-joulukuussa, hotellinjohtaja virnistää.

Jokioisten Tietotalon ja Someron keilahallin yrittäjä Mika Salminen odottelee vielä pikkujouluvarauksia. Salmisen mukaan suurempi herätys tapahtui viime vuonna vasta isänpäivän jälkeen, ja vilkastumista hän odottelee nytkin.

– Sekä Somerolle että Jokioisille on muutama pikkujouluvaraus, ensimmäiset marras-joulukuun puoliväliin. Uskon, että yrityksissä pian havahdutaan pikkujoulujen järjestämiseen.

Salmisen mukaan menneiden vuosien suureellisistakin juhlista on siirrytty yrityksissä vuosi vuodelta rauhallisempaan pikkujoulun viettoon, jossa pääosassa on ruoka.

– Yksi syy voi olla taloudellinen tilanne, mutta myös se vaikuttaa, että pikkujoulut tulivat ennen kalliiksi, jos oikein urakalla hölmöiltiin, eikä kehdattu viikkoon tulla töihin. FL

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic