Lounais-Häme

Ensin talon veivät punaiset, sitten valkoiset

Forssan VPK:n talolla oli kuhinaa tammikuun 14. päivänä vuonna 1917. Kuukautta aiemmin aiheesta oli jo keskusteltu, mutta nyt asia oli virallista.

Forssan Liikemiesyhdistys ry oli perustettu.

Yhdistyksen satavuotishistoriikista selviää, että heti perustamiskokouksessa yhdistyksen kulmakivet tulivat selviksi: liike-elämän kehittäminen ja rento vapaa-ajan vietto. Toiveissa oli heti hankkia oma talo ja biljardi.

Talon hankkimisen kanssa ryhdyttiin heti tuumasta toimeen. Sopiva talo löytyi Forssan keskustasta. Rakennuksen nykyinen osoite on Keskuskatu 6, jarrumies Hj. Rinta luopui talosta 12000 markan hinnalla.

Omaan kiinteistöön pääseminen vain osoittautui hankalaksi. Ensin Liikemiesyhdistys ei meinannut päästä eroon talon vuokralaisista. Kun vuokralaiset saatiin pois, taloon muuttivatkin Venäjän sotaväen upseerit, joille tarvittiin vielä syksyllä 1917 majoituspaikka.

Lokakuussa yhdistys sentään pääsi juhlimaan tupaantuliaisia, mutta jo tammikuussa jouduttiin taas väistymään. Sisällissodan sytyttyä punakaarti otti talon esikuntansa käyttöön.

Kun liikemiehet pääsivät punakaartilaisista, asettuivat paikkakunnalle tulleet valkoiset taloksi.

Vihdoin vuonna 1919 Liikemiesyhdistys pääsi itse majoittumaan taloon suojeluskunnan lähdettyä.

Omassa talossa vietettiin yhdistyksen yhteisiä illanviettoja, ja ulkopuolisten tuominen paikalle oli ankarasti kielletty.

-Yhdistys oli ennen kaikkea rentoutumistapa, tapaamiset olivat sosiaalisia tilaisuuksia, nykyinen puheenjohtaja Arto Heino kertoo.

Vaikka liikemiehiä oltiinkin, rahat olivat yhdistyksellä vähissä. Omasta talosta jouduttiin luopumaan jo vuonna 1920. Tilalle hankittiin uusi talo, mutta sekin myytiin jo vuonna 1922.

Todettiin, että parempi siirtyä vuokralle. Kauppalan kahvilassa vuonna 1924 aloitettiin myös yhdistyksen klubitoiminta.

Yhdistyksessä tehtiin samoihin aikoihin linjaus, että aatteellisen toiminnan sijaan tärkeämpää on jäsenten keskinäinen vajaa-ajanvietto.

Vapaa-ajanvietto sai uuden tason vuonna 1927, jolloin vihdoin saatiin hankittua odotettu biljardi.

Vuosikymmenien vieriessä yhdistyksen toiminta on muovautunut aina ajan mukaan.

Lamavuosina Forssan Liikemiesyhdistyksessä alettiin korostaa taas sen alkuperäistä tarkoitusta eli paikkakunnan liike-elämän edistämistä ja etujen valvomista. Nyt satavuotiaana toiminta taas on sopiva yhdistelmä liike-elämää ja rentoutumista.

Kunniajäsen Matti Salo tiivistää seuran historiikissa, että yhdistykseen houkuttelee kolmen asian kombo: vierailut yrityksissä, hyvä seura ja hyvät tarjoilut.

-Kokouksissamme käy koko ajan 30–50 kävijää, tapahtumat ovat hyvin sosiaalisia rentoja. Mikään harmaa yhdistys emme todellakaan ole, aktiivisuutta riittää, puheenjohtaja Heino hymyilee. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic