Lounais-Häme

Entisajan elämää kesäkomediassa – maalaiselämää 50-luvulta

Pieni kyläkauppa Revonperän maalaiskylässä. Siellä kauppaa pitävät kauppias Kauko Lahna (Heikki Pyntälä) ja hänen puolisonsa Sirkka (Mervi Santaranta). Lähellä hyörivät myös kauppa-apulainen ja kauppiaan tytär.

Toinen perhe kuvioissa on Kämäräiset, lapseton maalaispariskunta, joka saa hermoja kiristäviä vieraita kaupungista. Urjalankylän kesäteatterin näytelmä Revonperäläiset on Eija Järvisen käsikirjoittama ja ohjaama kyläyhteisökuvaus.

-Siinä ihmiselon ja arjen kuvioita on kerrottu sattumuksen ja kesäkomedian keinoin. Tapahtuma-aika kuvaa 1950-luvun loppua, Järvinen kertoo.

-Silloin maalla oli olevinaan kuitenkin väljempää kuin pula- ja yleislakon aikana kaupungissa. Kesävieraita tuppasi tulemaan kaupungista ja tapana oli, että mennään sukulaisiin pitkäksi aikaa.

Järviselle kyseessä on toinen käsikirjoitus- ja ohjausprojekti Urjalankylän kesäteatterin kanssa. Itse hän on kirjoittanut jo kolmisenkymmentä näytelmää, joita on eniten esitetty Halkivahan nuorisoseuran näytelmäryhmässä. Urjalankylän kesäteatteri puolestaan vietti 20-vuotisjuhlaansa kolme vuotta sitten.

-Perheeni ja minä muutimme aikoinaan Halkivahaan. Mietimme sitten, että jotain pitäisi olla, kun siellä ollaan kaukana kaikesta! Lisäksi kun tv:t ja muut yleistyivät 70-luvulla, tuli seuratoiminnan lama. Rupesin silloin elvyttämään näytelmäperinnettä.

 

Idea näytelmään on Virtasen mukaan tullut siitä, että elämä on arkista, mutta kuitenkin siitä löytyy runsaasti tilannekomiikkaa ja hauskuutta.

-Olen itse tarkkaillut näitä asioita, mitä tähän on draamaksi kirjoitettu ja muistan paljon näitä ihmistyyppejä, joita näytelmässä on. Tähänkin näytelmään on kirjoitettu kaksi yli 20 vuotta vanhaa tarinaa.

-Varsinkin nyt, kun maailma on muuttunut niin paljon, niin pikkuisen tuppaa hymyilyttämään entisajan ihmisten arvo- ja ajatusmaailma. Yhteisöllisyys on ollut todella hyvä asia, mutta kyllä se on aika pitkällekin viety yli.

Näytelmässä menevätkin puurot ja vellit kyläläisillä pahasti sekaisin. Ei ole muistettu, mitkä ovat omia asioita ja mitkä toisten yksityisasioita. Puhelinkeskuksen neiti ja postimaija pitävät Järvisen mukaan omaa ”sosiaalista mediaansa”, eli he ylpeinä tiedottavat toistenkin asiat omiensa lisäksi.

-Toisten kirjeet luetaan ja puhelut keskuksessa kuunnellaan. Sitten lähdetään kauhealla tohinalla, kun saadaan jotain tietää! Tällaista on olemassa edelleen.

Järvisestä on myös huvittavaa, että tosielämässä juorukellot usein kiistelevät myös siitä, kuka tiesi asian ensin.

-Vaikka olisi kysymys ihan vaikka umpisuolenleikkauksesta, mitä ei näytelmässä ole. Toisista huolen kantaminen ja sellainen menee välillä hyvän maun rajojen yli, mutta silti pohjalla on aina toisista välittäminen. Jos tiukka paikka tulee, niin sitten varmasti autetaan.

Näytelmän ensi-ilta oli jo 29.6., mutta esitykset jatkuvat vielä lähes heinäkuun puoleenväliin.

-Ilma oli tuulinen ja kylmä, mutta osaamisen kannalta ensi-ilta meni hyvin. Tietysti se aina jännittää, kun harrastajat ovat kyseessä. FL

Urjalan Kesäteatterin näytelmää Revonperäläiset esitetään vielä 6.–13.7. Urjalankylän Kesäteatterissa. Näytelmän yönäytös järjestetään 24.8. kello 21.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic