Lounais-Häme

Entisestä pois juna vienee

Luonnosvaiheen maakuntakaava osoittaa Forssan seudulle raideyhteyden, jonka tarkoituksena on yhdistää Forssa kiskoin pääkaupunkiseutuun.
Suunnittelujohtaja Heikki Pusa Hämeen liitosta toteaa, että ratayhteys Helsingistä Forssan kautta Poriin on ensisijainen vaihtoehto. Ratayhteys on merkitty valtatie 2:n suuntaisesti. 
Rata voi toteutua vaiheittain: ensimmäiseksi vaikkapa pistoraide Turun–Toijalan radalta Forssaan ja sitten Forssasta kohti pääkaupunkiseutua ja seuraavaksi Humppilasta Poriin.
Yksi mahdollisuus tosin on, että pistoraide Humppilasta kääntyisikin Forssan kaupungin pohjoispuolelta Helsingin sijaan kohti Riihimäkeä ja päärataa.
– Tarkoituksena ei ole sivuuttaa Forssan kaupunkia, Pusa tähdentää.
Kaupunginvaltuutettu Aila Lahtinen (ps.) arvioi kaavaluonnoksen esittelytilaisuudessa, ettei Riihimäen suunnan ratayhteydessä ole järkeä, koska Forssa tarvitsee kehittyäkseen ratayhteyden juuri pääkaupunkiseudun imuun.
Ratayhteydestä on Pusan mukaan hahmoteltu punnittavaksi useita vaihtoehtoja.
– Niitä ei ole laitettu järjestykseen. Kyseessä ei ole aluevaraus, vaan ajatus, miten rata saattaisi mennä.
– Tämä on pitkässä puussa, hän muistuttaa ja veikkaa radan voivan olla todellisuutta 2040–2050.
– Meidän lähtökohtamme on katsoa, miten maakuntakaavan kautta Forssan seutu voisi kääntyä positiiviselle tielle.
Pusa myöntää, että Uudenmaan liitto ei tällä hetkellä juuri perusta Helsingin–Porin ratayhteydestä, mutta on kakkostien kehittämisessä mukana. Keskusteluyhteys on toimiva.
Kanta-Hämeen maakuntakaavan luonnos ei tarjoa Forssan seudulle juuri uusia avauksia vaan lähinnä mahdollistaa nykyisten alueiden kehittämisen.
Merkintää arvokkaasta maisemasta tai kulttuuriympäristöstä ei Pusan mukaan pidä pelätä esimerkiksi Ypäjällä Loimijokilaaksossa, sillä se ei tarkoita rakennuskieltoa.
Maakuntakaavaluonnos esittää lisäksi Humppilaan radanvarteen kakkostien koillispuolelle logistiikka-alueen kumipyörien ja raideliikenteen varaan. Jokioisilla Luonnonvarakeskusken aluekokonaisuutta on nykytarpeen perusteella supistettu.
Kiinnostusta herättää myös merkitty kevyen liikenteen yhteystarve Eerikkilän urheiluopistolta kakkostielle sekä sille tarvittavan alikulun paikka. Kaupunginvaltuutettu Janne Vuorenmaa (sd.) summaa, että pyörätiet ovat tulevaisuudessa entistä tarpeellisempia.
Tammelan kunta saa Pusalta eritysmaininnan, koska yleiskaavoitus laajalle maaseutualueelle helpottaa rakentamisen byrokratiaa.
Maakuntakaavan valmisteluaineisto ja kaavaluonnos ovat nähtävillä 3.3. asti mielipiteiden esittämistä varten. Mielipiteen yhteistietoineen voi lähettää Hämeen liittoon sähköpostitse tai postitse. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti